Forskning visar det kan ta i genomsnitt 66 dagar att lära sig en ny vana Bild: Mostphotos

Ge dig själv ett nyårslöfte redan i dag

Så lång tid tar det att lära sig en ny vana

Satsar du på nyårslöften inför nästa år? Varför inte börja sätta upp dina löften redan nu? Det tar nämligen ett tag innan den nya vanan sätter sig.

Publicerad 2017-11-17 | Vardagspuls

De flesta av oss sätter upp nyårslöften. I många fall handlar det om att börja leva sundare och träna mer. De flesta av oss har nog också brutit våra nyårslöften, kanske för att de varit för svåruppnåeliga eller för att vi helt enkelt inte orkat hålla fast vid den nya vana det innebär. 

Oavsett vad löftet handlar om kan det ta ett bra tag innan våra nya vanor blir till en rutin. Enligt några forskare till en studie som publicerades i European Journal of Social Psychology 2009 tar det i genomsnitt 66 dagar för människan att lära sig en ny vana oavsett om det handlar om att börja träna, äta en frukt varje dag eller vad det nu kan vara.

Vissa personer behövde så lite som 18 dagar på sig för att lära sig den nya vanan medan andra behövde 245 dagar på sig. För en liten klick människor som deltog i studien var det dock totalt omöjligt att skapa sig nya vanor.

 

Ge dig själv belöning

Forskarna kunde också konstatera att det där med att man måste börja om från början om man missar en dag är en myt. En dag eller hit gör faktiskt ingen skillnad och den missade dagen kan snarare funka som en drivkraft.

Har du svårt att hålla dina löften? Använd dig av någon typ av trigger. Varför inte lägga fram träningskläderna intill sängen på morgonen så att de är det första du ser?

Kom ihåg att unna dig något efter din prestation. Kanske något gott att smaska på eller en bra bok. Då blir det förmodligen enklare att bibehålla dina rutiner framöver.

Enkät!
Tänker du avge något nyårslöfte i år?
0%
0%
0%
0%