Kaffe blir upphällt i en kopp från en kaffekanna Bild: Mostphotos

Glöm inte fredagsfikan!

Psykologen: ”Det är viktigt att fira lite!”

Har ni fredagsfika på din arbetsplats? Om ni inte har det borde du med en gång ta ett snack med chefen och se till att ni börjar med det. Fredagsfika kan nämligen göra att vi presterar bättre på jobbet.

Publicerad 2017-03-24 | Senast ändrad 2017-11-24 | Vardagspuls

Äntligen fredag! På många arbetsplatser firar man det med att samlas i köket och tillsammans ta en fredagsfika. En fika tillsammans med jobbarkompisarna är inte bara trevligt för att det är gott med kaffe och kaka utan har även andra positiva effekter. Det säger psykologen och psykoterapeuten Mattias Lindberg i en intervju med Metrojobb.
– En fikarast i allmänhet är väldigt och fredagsfikan i synnerhet för det är något återkommande att länga till, säger Mattias Lindberg.

Vi jobbar mycket ensamma

Ett viktigt inslag på fredagsfikan är att man pratar om något annat än jobbet. I dag jobbar vi mycket individuellt och då blir det sociala utbytet med kollegorna ännu viktigare, det hjälper till att skapa en samhörighet på arbetsplatsen.
– Fredagsfikan är Sveriges svar på ”casual Friday”, man avvecklar arbetsveckan. Man firar att det är helg, säger Mattias Lindberg till Metrojobb.

Viktigt att fylla på med ny energi

För att prestera bra på arbetet är det viktigt att regelbundet ta små pauser och fylla på med ny energi. Att veta att man snart får en paus där man gör något helt annat gör oss också glada och förväntansfulla enligt Mattias Lindberg.
– Det behövs något där vi kan komma bort från de strukturer som styr arbetet, säger han i intervjun med Metrojobb.
Så om du inte redan har gjort det: gå ut i köket och sätt på kaffet och säg till kollegorna att det är dags för en fredagsfika!