Hälsoapparna riskerar att försämra din hälsa Bild: Johnér

Hälsoappen riskerar att göra dig sjuk

Här är varningssignalerna du ska ta på allvar

Hälsoapparna och aktivitetsarmbanden gör att vi rör på oss mer och sitter stilla mindre. Men självmätningen kan också gå till överdrift – och göra att vi mår sämre.
– Det finns en risk att människor blir neurotiska och bara lever för värden i en app istället för andra värden i livet, säger Kjell Asplund, ordförande för Statens medicintekniska råd.

Publicerad 2016-10-05 | Senast ändrad 2017-05-15 | Vardagspuls

För ett halvår sedan fanns det över 140 000 hälsoappar på marknaden. Och de ges ut i en ständigt ökande takt. Gemensamt för många av dem är att de hjälper oss att mäta våra kroppar på olika sätt, från BMI till rörelser i sömnen till vilopuls. Dessutom har aktivitetsarmbandet, som blev Årets julklapp år 2014, hittat till allt fler handleder.

Tanken är förstås god: med mer data om våra kroppar och vår hälsa kan vi utifrån den göra de förändringar i livsstilen som krävs för att må bättre. Till exempel rör vi redan på oss mer och sitter stilla mindre, till viss del tack vare apparna och armbanden.

– Det har inte gjorts några långsiktiga studier men vi kan tydligt se att appar och aktivitetsarmband kan stimulera till ökad fysisk aktivitet de första månaderna. I genomsnitt minskar stillasittandet med mellan 20 och 30 minuter per dag för användaren, säger Kjell Asplund, ordförande för Statens medicintekniska råd, och fortsätter.

– Det kan finnas mycket gynsamma effekter i belöningssytsem som att ett armband applåderar efter att man gått 10 000 steg till exempel. Eller med en innovation som appen Pokémon Go som jag tror har haft en god effekt på folkhälsan.

Passar inte alla

Kjell Asplund leder just nu en studie kring egenmätning med inriktning mot sjukvården. Bland annat ställs frågor som vilket ansvar appmakarna har, vilka parter som ska få tillgång till datan och vilket ansvar sjukvården har, förutom vilken effekt den ökade egenmätningen med hjälp av appar och aktivitetsarmband har på oss användare. Enligt Kjell Asplund finns det mycket kvar att utreda kring ämnet.

– Ju mer vi mäter desto fler larm om avvikelser kommer det, det är oundvikligt. På samma sätt som du hör av dig till vården vid bröstsmärtor kan du göra det för att du ser en avvikelse i din hälsodata, till exempel pulsen. Vem har ansvar att ta hand om alla dessa larm? Är det bara sjukvården?

Enligt Kjell Asplund finns det risk att människor blir besatta av sina hälsodata och blir narcissistiska, helt upptagna av den egna kroppen. Andra blir neurotiska och lever bara för nästa mätvärde. De som anorexi riskerar att förstärka sitt destruktiva beteende.

– Vi kan se att vissa stirrar på värdena i en app istället för att leva för andra värden i livet. Om du är ängsligt eller oroligt lagd är det viktigt att vara observant på riskerna. Egenmätning är inte någonting som passar alla, säger Kjell Asplund.

Varningssignaler

Hur kan man veta om hälsoappen eller aktivitetsarmbandet är skadligt för dig? Enligt Kjell Asplund finns det några varningstecken som man ska vara särskilt uppmärksam på.

  • Du känner dig orolig och känner en ökad oro när du går in för att se din hälsodata.
  • Du fokuserar mer på de negativa värdena än på de positiva. Till exempel att du inte gått tillräckligt många trappor en dag.
  • Du oroar dig när du ska sova för vilka värden du ska ha när du vaknar morgonen efter.