En jordglob mot blå himmel Bild: Mostphotos

Här är världens lyckligaste länder

Otippat land på plats nummer ett

Varje år släpper FN en rapport som heter ”World Happiness Report”. Årets lista toppas av ett av våra grannländer, men kanske inte det du tror. Vårt eget Sverige hamnar sist av de nordiska länderna.

Publicerad 2018-03-15 | Vardagspuls

Vad är lycka? Det är en rätt filosofisk fråga där det kanske finns lika många svar som människor i världen. I FN:s rapport om lycka i världen har man utgått från några olika faktorer som gör att man mår bra. Det är bland annat: stabil inkomst, ett förväntat långt liv, frihet och att det finns ett socialt skyddsnät. Alla de nordiska länderna finns med på topp tio listan och på första plats hittar vi, något otippat, Finland.

Sverige sist av de nordiska länderna

Marginalerna mellan de länder som ligger på topp tio är små. De första fyra platserna innehas av de nordiska länderna: Finland, Norge, Danmark och Island. Sverige ligger sist av de nordiska länderna, på samma plats som förra året nummer nio.

För första gången har FN också tagit med i beräkningarna hur lyckliga invandrarna i respektive land är. Finland ligger i topp även på den listan. Där har man kunnat dra slutsatsen att ju lyckligare människorna är i ett land desto lyckligare blir människorna som invandrar dit.

Topp 10 – här är de lyckligaste länderna

  1. Finland
  2. Norge
  3. Danmark
  4. Island
  5. Schweiz
  6. Nederländerna
  7. Kanada
  8. Nya Zeeland
  9. Sverige
  10. Australien

Källa: ELLE, World Happiness Report