Stressad kvinna på jobbet Bild: Mostphotos

Här stressar vi mest i Sverige

Stor skillnad mellan länen

Alla känner vi oss stressade då och då. Stress kan göra oss fokuserade och vakna men också sjuka. Det är när vi stressar utan återhämtning som vi kan drabbas av utbrändhet och andra stressrelaterade sjukdomar.

Publicerad 2018-04-16 | Vardagspuls

Stress är, för de flesta, ett återkommande inslag i livet. Vi har alla perioder när det är mycket att göra, när vi känner oss stressade. Stressen i sig är inte farlig det är när vi stressar för mycket för länge utan att få återhämta oss som stressen kan göra oss sjuka.

Fackförbundet Unionen har gjort en undersökning för att ta reda på hur stressade vi är och vad det är som stressar oss. Undersökningen visade bland annat att sex av tio som jobbar i privat sektor känner sig stressade av jobbet. Många upplever också att det inte finns tillräckligt med tid för återhämtning.

Stor skillnad mellan länen

Att få tid att återhämta sig efter en stressig period är viktigt, det säger Peter Hellberg som är förste vice ordförande på fackförbundet Unionen.

– Personer som har möjlighet till regelbunden återhämtning mår bättre och orkar jobba bättre, säger han.

Undersökningen visar också att det är skillnad både i stressnivå och vilka möjligheter man har till återhämtning i olika län. De tre mest stressade länen är Uppsala, Halland och Värmland där tre av fyra blir generellt stressade av jobbet. Minst stressad är man i Dalarna och Norrbotten där drygt hälften svarar ja på frågan om de blir stressade av sitt jobb. Samtidigt är det i Kalmar som flest, 36 procent, känner att de inte hinner återhämta sig efter en stressig period.

Otydligt ledarskap en av stressfaktorerna

I undersökningen har man också ställt frågan ”Vad gör dig stressad?” och de allra flesta är stressade på grund av en för hög arbetsbelastning. Att ha för mycket att göra är den överlägset vanligaste orsaken. Också otydlighet, både i vad man som arbetstagare har för ansvar, men också otydlighet i ledarskap lyfts som två andra stressfaktorer. 24 procent av de tillfrågade säger att den ständiga nåbarheten via mejl och telefon gör dem stressade.

Så blir du gladare på jobbet

Mejl- och mobilpolicy kan behövas

Återhämtning är väldigt viktigt för att man ska orka med livet. Jobbar man utan paus så kommer man för eller senare må dåligt av stressen. Att vi i dag har tekniken som gör att vi kan jobba när och var som helst kan vara både bra och dåligt. Därför kan en mejl- och mobilpolicy vara bra att införa på din arbetsplats. Då blir det tydligt för alla när man förväntas vara nåbar och när man ska stänga av mobiltelefonen för att återhämta sig.

Källa: UnionenOpinion

Om undersökningen: Undersökningen har genomförts av Novus på uppdrag av Unionen. Svar från 2 791 privatanställda tjänstemän samlades in under perioden 21 februari ­– 7 mars 2018. Undersökningen är en del av Unionens stresskampanj Reclaim the break.