Hillevi Wahl är före detta matmissbrukare. I dag är hon tokig i militärträning. Bild: Juliana Wiklund

Kvinnor, våga starta eget och få drömjobbet!

"Personalchefen gav mig en spark i rumpan"

När jag var 37 startade jag eget. Det råkade bli så. Jag, som har blivit headhuntad halva mitt liv hade fått barn och trodde jag var superattraktiv på arbetsmarknaden. Men när jag kom till en personalchef efter mammaledigheten så tittade han bara avmätt på mig och sa: ”Nja, vi vill nog ha någon som är lite yngre och fräschare.” Jag var trettiosju!

Publicerad 2017-01-24 | agnes@vardagspuls.se

Först rasade jag ner i ett stort läskigt hål av framtidstvivel. Och blev jättearg på den där idioten till personalchef, det ska villigt erkännas. Sedan tänkte jag väl något i stil med ”fuck this shit” och ringde min syrra. ”Är det svårt att starta eget?” ”Nej. Inte alls. Jag kan hjälpa dig med pappersarbetet om du vill”, sa hon. Hon är redovisningskonsult. Ibland ska man ha tur.

Jag bestämmer själv!

I dag tänker jag med tacksamhet på den där knäppa personalchefen. Att jag fick en spark i baken och vågade starta eget är det absolut bästa jag har gjort i hela mitt liv. När alla frågar hur jag hinner träna och springa lopp och skriva böcker och ta hand om familjen och hunden och vara ute och resa som jag gör, då är det svaret: För att jag är min egen. Jag bestämmer själv. Och som helt opartisk chef över mig själv så tycker att jag är yngre och fräschare än någonsin.  Jag är inte ensam om att älska min tillvaro med egen business.

Det bästa med att starta eget är…

I veckan skickade jag ut en fråga på Facebook. Vad är det bästa med att vara egen företagare? Här är deras härliga svar:

 1. Friheten! Du bestämmer över dina egna arbetstider. Du kan välja vilka jobb du vill göra. Och du kan välja vem du vill jobba med.
 2. Förverkliga dina idéer. Du kan förverkliga alla dina idéer om du vill och har tid.
 3. Du får toppjobbet. ”I dag sysslar jag med utbildningar och föreläsningar, i morgon kanske jag öppnar café eller blomsterbutik. Det kan du inte göra om du arbetar för någon annan”, skriver Peter på Facebook.
 4. Spontanitet i vardagen. Bara jobbet blir gjort så är det du som bestämmer när och hur.
 5. Obyråkratiskt. Du slipper leva i de konflikter och den byråkrati som finns på arbetsplatser. Du kan vara din egen bästa chef.
 6. Hög effektivitet. All energi går direkt in i företaget. ”Finkalibrerar du dina insatser och ser resultat, är det enormt lärorikt och tillfredsställande”, skriver Camilla på Facebook.
 7. Inspirera och lyft andra. ”Det bästa är känslan över att ha skapat 13 arbetstillfällen, att få inspirera andra och kunna bygga just en sådan företagskultur som jag tror på”, skriver Malin på Facebook.
 8. Lediga skollov. Du kan vara hemma varje dag när barnen kommer hem från skolan. ”Ovärderlig tid som aldrig kommer tillbaka”, skriver Ann-Helén på Facebook.
 9. Du kan jobba var du vill i världen, bara det finns dator och wifi.
 10. Du kan kompetensutveckla dig själv hur mycket du vill och åt vilket håll du vill.
 11. Du får inreda ditt kontor hur du vill.

Kan jag så kan ni!

Det finns såklart några nackdelar också – som en oro för ekonomin eller pensionen. Men alla jag har pratat med är rörande överens om att fördelarna uppväger stort. ”Och vem sitter egentligen säkert på något jobb idag”, som Charlotta så klokt skriver på Facebook. Min kärleksfulla uppmaning, till alla er oerhört kompetenta kvinnor som stannar kvar i arbeten som ni känner er fastlåsta och oupptäckta i, är kort och koncist: Starta eget! Våga!
Min största drivkraft är min nyfikenhet. Det är egentligen hela min affärsidé, Den har jag kunnat leva bra på i snart fjorton år. Och kan jag, så kan ni. Det är min absoluta övertygelse.

Bra länkar att läsa vidare på:

 • Arbetsförmedlingen. Jag fick starta-eget-bidrag från Arbetsförmedlingen när jag började. Det kanske du också kan få? Gå in på arbetsförmedlingen.se och klicka på Starta eget företag
 • Företagarna. Stor och inspirerande guide till soloföretagare
 • Visma. Startpaket för dig som drömmer om att starta eget
 • Driftig.nu. Här finns massor av bra tips på stipendier man kan söka.
 • Driva-eget. Rivstarta företaget med 10 enkla steg.