Man med mobil i hängmatta Bild: Mostphotos

Hillevi Wahl: Logga ut från jobbet i sommar

”Vi blir dumma i huvudet av stress”

Äntligen semester! Men ärligt talat – hur ledig är du? För visste du att 56 procent kollar jobbmejlen under semestern? Vår hälsoinspiratör Hillevi Wahl skriver om varför det är viktigt att logga ut helt och hållet.

Publicerad 2017-07-04 | Hillevi Wahl

Känner du jobbstress under semestern? Då är du inte ensam. Enligt en ny undersökning, som YouGov har gjort, så tar varannan svensk med sig arbetet hem på semestern. 45 procent uppger att de kommer att jobba på semestern. 56 procent kollar sin jobbmail trots att de har semester. Var tredje yrkesarbetande svensk läser faktiskt sin jobbmail varje dag eller oftare på semestern.

Inte chefens fel

Manskulle kunna tro att det är arbetsgivarens fel – att chefen eller företaget kräver total uppkoppling även under lediga dagar. Men det är bara sex procent av dem som deltog i undersökningen som uppger att chefen förväntar sig det och ännu färre, fyra procent, att företaget kräver det.Så varför gör vi så här?
Jo, det finns tre dominerande svar, alla med drygt 30 procent i diagrammen:

  1. För att undvika mycket jobb efter semestern.
  2. Arbetsuppgifterna kan inte vänta
  3. Ingen annan kan göra det jag gör.

Först på femte plats, med ynka 12 procent, kommer mitt eget skäl till att jag fortsätter skriva på semestern: Jag tycker om att jobba. 

Tid att rensa hårddisken

Men det betyder ju inte att jag har rätt, eller att det är smart att kolla sin mobil varje dag, eller att fortsätta stressa på semestern. Tvärtom, vi behöver verkligen ladda batterierna och rensa hårddisken för att få plats med lite nytt fräscht material på hjärnkontoret till hösten. Om vi tittar på de där tre huvudskälen ovan, så håller de inte riktigt. Heller.

  1. Mejlkorgen blir full ändå. Du kommer inte få mindre att göra i höst för att du jobbar nu. Mejlkorgen kommer att fortsätta att fyllas på med frågor som folk oftast kan svara på själva, om de bara tänker efter. Och är det något riktigt viktigt, så ringer de.
  2. Viktiga saker blir gjorda ändå. Arbetsuppgifterna kan kanske inte vänta. Men då får någon annan göra dem. Det är hela tanken med semester. Att någon annan gör dina arbetsuppgifter, eller att de får vänta tills du har varit ledig och haft det skönt. Sådant där som vi har lagstadgad rätt till, om du minns.
  3. Du är inte oersättlig. Jo, någon annan kan göra det du gör. Du vill bara inte tro det. Du vill gärna vara oersättlig. Men det är du inte. Kanske kan allt inte göras exakt på det sättet som du brukar göra dem på. Men på något sätt går det alltid. Om det måste göras alls. Just nu.

Fyll själen med sommar

Jag skriver det här minst lika mycket till mig själv som till er läsare.

Mitt bästa lifehack på den här punkten har varit att logga ut helt, några dagar i taget. Fjällvandra eller ta på mig ryggsäck och gå iväg på en vandringsled – det finns så många vackra leder i Sverige. Kungsleden, Jämtlandstriangeln, Höga Kustensleden, Roslagsleden och Skåneleden. För att bara nämna några. Eller åk ut i skärgården och strosa runt och spontanbada och bara andas.

Vi blir dumma i huvudet av att stressa. På riktigt. Och ingen arbetsgivare vill ha tillbaka människor som är sega i huvudet i höst. Så logga ut. Åtminstone lite då och då. Och fyll själen med sommar.  Det tjänar alla på.