Logga ut från mobilen och spela ett klassiskt spel i stället tycker Hillevi Wahl Bild: Johnér

Hillevi Wahl: Logga ut och satsa på ett roligt spel i jul

5 tips på roliga och smarta julklappsspel

Stäng av mobiltelefoner och surfplattor och satsa på att spela ett analogt spel tillsammans med familjen i stället är hälsoinspiratören Hillevi Wahls budskap till alla i jul.

Publicerad 2016-12-20 | Senast ändrad 2017-12-18 | Hillevi Wahl

Vi har återupptäckt spelen! Ni vet de där analoga, som kommer i en kartong. Sådana där som man har när man umgås i verkliga livet, IRL. Över alla generationsgränser. Jag vet, visst är det konstigt. Jag är lika häpen som ni är. För jag är verkligen ingen spelmänniska. Jag har aldrig varit i målgruppen för de där speltesterna som ska göras inför jul. Men min bästa uppmaning till er alla i jul är att faktiskt just detta: Logga ut, tagga ner på julklappar och satsa allt på ett roligt familjespel i jul. Det är sjukt roligt!

”Vi kiknade av skratt”

Jag tar det från början. Så ni fattar hur det gick till. Som en del av er minns var jag i Mölle och sprang Kullamannen i november. Vi hyrde ett hus så hela familjen och hunden fick plats. Just det här huset hade tydligen en familj som gillar spel. För plötsligt kom 13-åringen dragandes med en kartong och frågade om någon ville spela med honom. Twister. ”Ja!”, ropade 11-åringen och 8-åringen unisont och inom loppet av tio minuter hade vi tre barn som klättrade över varandra och kiknade av skratt på golvet. Bara detta är ett litet mirakel, eftersom 13-åringen nuförtiden sällan frågar sina småsyskon om de vill leka och umgås. Så vi vuxna väntade och iakttog. Barnen hittade fler spel. Och ännu fler spel. Nu ville de att vi skulle vara med också. Det ville vi också. Och som vi skrattade.

Hittade fler spel på loppis

När vi kom hem till Stockholm igen letade vi fram de där gamla spelkartongerna som vi faktiskt hade. Som vi väl hade fått av någon eller köpt men knappt använt. Mastermind. Nu ville jag vara med. Det här var ju klurigt. Visst hade jag testat det här som barn? Jajamän. Min hjärna mindes. Och började göra frivolter. ”Hurra jag vann!” ropade jag och ställde mig upp och gjorde målgester för kung och fosterland.

Jag älskar att vinna. Det är vansinnigt härligt att vinna. Jag har alltid sagt att jag inte har en vinnarskalle. Men tydligen har jag det. Åtminstone när det gäller spel. När vi sedan besökte vårt eget landställe i Roslagen hittade vi spel där också. Loppisfynd som samlat damm i väntan på att bli upptäckta. Nu satt vi där igen. Och skrattade. Hela familjen. Ritade, ropade, skrev, tänkte, jublade, skrattade, tänkte så det knakade, ropade på hjälp. Ni vet allt det där man går igenom under en spelsession. Hela belöningscentrat går på högvarv.

Spel – smarta och roliga julklappar 

Vi tog med tre stora pappåsar med spel hem till lägenheten i Stockholm. Nu har vi möblerat om hemma. Så att spelen står framme. I en bokhylla. Det är i princip det första man ser hemma hos oss. ”Jag ser att ni också gillar spel…”, sa en ny bekant glatt härom dagen. Han skulle egentligen bara överlämna sin dotter på en lekdate. Men nu satt han glatt kvar och ville få en chans att vinna.

Det jag märker, som jag inte har förstått tidigare, är hur mycket ungarna lär sig medan vi spelar. Om tidslinjer och logiskt tänkande. Plus en hel del roliga trivia. Både om världen och Gunnars och mitt liv innan de kom till världen. Allmänbildning, kallas det visst. Så spel är en riktigt bra och smart och rolig julklapp.

Inför den här artikeln har vi testat två nya spel, Ubongo och När då då? Men vi vill gärna rekommendera tre gamla godingar också:

  1. Ubongo (Kärnan). Ett slags tetrispussel, skulle jag vilja beskriva det som. Något som Mästarnas Mästare skulle kunna ha som en utmaning i ett moment. Klurigt och roligt. Man får varsin bricka, och sedan ett antal figurer, som ska passa ihop så de bildar brickans mönster. Det finns två svårighetsgrader. En lättare, för de yngre. Och en svårare, för de äldre. Det går på tid - och man får vackra ädelstenar om man klarar uppgiften. Alla våra barn och deras kompisar går igång som sjutton på det här spelet. Kul!
  2. När då då? (Kärnan). Vad minns du bäst och mest av stort och smått genom tiderna. Placera ut korten korrekt på din tidslinje. Kom ostbågen före eller efter Idas sommarvisa? Här är det en fördel om man har levt ett tag. Och förstår hur en tidslinje fungerar. Åttaåringen behövde lite hjälp. Så länge man har rätt kan man fortsätta plocka kort. Här gick gamblern i mig i gång fullständigt. ”Vill du låsa in”, sa Gunnar gång på gång. Eftersom han är en klok man. ”Nej, kör bara kör!”, ropade jag upphetsat. Ja ni fattar ju. Ibland vann jag, ibland förlorade jag allt. Men det var nästan lika roligt. Mycket skratt i det här spelet.
  3. Mastermind (Hasbro) En klassiker! Lite logistik och programmeringstänk. Bra för smarta hjärnor. Jag blir helt lycklig över att märka att min hjärna fortfarande funkar.
  4. Kalaha (Alga m fl) Har funkat några tusen år. Det säger en hel del. Hos oss brukar åttaåringen vinna. Inte för att vi låter henne vinna – utan för att hon helt enkelt är smartare än oss. Lätt att lära sig, lätt att plocka fram, går rätt fort att spela – och man vill hela tiden ha revansch.
  5. Twister (Hasbro) Roligt för hela kroppen. Barnen skrattar så de kiknar. Kräver dock visst utrymme i rummet. (Och alla vuxna med diskbråck bör avstå).

Fyll gärna på med fler roliga, smarta spel. Vilka är just era favoriter?