Bild: Johnér, Hilllevi Wahl

”Nej, barn behöver inte mobil och mössa i skolan!”

Hillevi Wahl förespråkar en mobilfri skola

Är mobiler i skolan en demokratifråga? Även för barn? Är det ett övergrepp att ta mobilerna ifrån barnen i samma stund de sätter sin fot på skolan? Funkar det ens? Vardagspuls hälsoinspiratör Hillevi Wahl tycker till.

Publicerad 2016-10-03 | Hillevi Wahl

Våra tre barn går i en mobilfri skola. Och jag kan berätta att det funkar alldeles utmärkt. Barnen tycker det är helt okej och till och med ganska skönt att slippa mobilerna.
Det största problemet är faktiskt fortfarande deras föräldrar. Dessa behöver man säga till. Om och om igen. För de kan verkligen inte släppa sina mobiler. Inte vid lämning. Inte vid hämtning. (Och förmodligen inte alla de där timmarna emellan heller).

Överläkaren: ”Alla har vi drag av ADHD”

I vår skola, Stockholms Internationella Montessoriskola, råder ordning och reda. Rektorn tar i hand på morgonen. Inte för att visa sin auktoritet – utan för att visa barnen att de blir sedda varenda morgon. Hon vet inte bara vad alla femhundra ungarna heter, hon har också koll på håruppsättningar, förkylningar, brorsor, systrar, nya kläder och små och stora saker barnen kanske har varit oroliga för.
Skor och mössor tas av och inneskor tas på. Inga barn springer i korridorerna, (nåja, nästan inga) och alla pratar i låg samtalston.

Det är lugn och ro i klasserna. Inga mobiler piper, surrar och vibrerar. Inte ens de vuxnas. I skolan fokuseras på skolarbetet. Här får barn från förskoleklass och upp till nian tänka långa tankar. Bara det är ett privilegium och en sådan raritet i dag.

Hur i jösse namn får skolan detta att fungera, då? Undrar vän av ordning. Eftersom det aldrig är några konflikter kring detta.

Regler för alla

Jo, alla vet vilka regler som gäller. Alla pedagoger är konsekventa. Redan i förskolan lär barnen sig ta av mössor och kepsar inomhus och tala respektfullt till sina kamrater och lärare. Jag har häpnat över engagemanget i varenda liten detalj. Det är viktigt att barn förstår varför regler finns. Att de är där för oss alla. Inte för att någon ska bestämma över någon annan.

Att ta av sig mössan är respektfullt. Mot pedagoger och kompisar. Svårare än så är det inte.

”Jag vill kunna se dina vackra ögon”, säger rektorn till ett barn som undrar.
Mobiler, då? Numera har till och med förstaklassarna mobiler. Alltså är det en viktig fråga. Vad gör vi av dem under dagen? Tänk om de blir stulna? Hur ska föräldrarna kunna nå sina barn vid skolans slut? Tänk om det händer något under dagen?

Det finns svar på alla dessa frågor. Det finns en mobil som alltid är påslagen. Den finns inne på rektorsadministrationen. Dit kan man alltid ringa om det skulle hända något. Om något barn måste nås. Det är förvånansvärt sällan det är nödvändigt.

Ömsesidig respekt

Och ja, mobiler får tas med. Under eget ansvar. Men de ska vara avstängda under hela skoldagen och icke synliga. Med andra ord nedstoppade i en ficka eller väska. Om rektorn ser någon med en mobil – och alla vet att hon ser allt – så räcker hon fram handen. Då lägger eleven mobilen i hennes hand. Samma mobil får sedan hämtas på rektorsexpeditionen efter skolans slut. Inga problem.

Vad innebär det här då? Jo:

 • Att eleverna och lärarna kan arbeta i lugn och ro under hela arbetsdagen.
 • Att eleverna kan vara närvarande i skolan, både fysiskt och psykiskt.
 • Det som sedan måste googlas eller youtubas kan man antingen göra på skolans datorer eller senare, hemma. Eftersom ungarna är något av det mest uppkopplade som finns efter skoltid är det här inga som helst problem.

Farhågorna då: Lär de sig mindre? Har de mindre demokrati? Missar de mycket?
Svar nej. Och nej. Och återigen nej.
Får barnen sämre betyg? Nej, tvärtom, de ligger i topp i Sverige.
Känner de sig kränkta?
Jag frågar min tioåring:
”Nej, det är bra. Annars skulle nog många bara gå in och kolla efter Pokémons. Vi skulle inte få så mycket gjort då”.
Och min trettonåring:
”Nej. Men lärarna får inte rycka mobilen ur någons hand.”

Ellen springer varje dag för att motverka prestationsångest

Exakt. Det handlar om respekt. Ömsesidig sådan. De här eleverna vet att de har samma rättigheter som vuxna. Det går utmärkt att be någon stoppa ner mobilen i fickan. Eller ta av sig mössan.

Barn behöver varken mobiler eller mössor i klassrummet.

Lika lite som vuxna behöver det 24/7. Men den nöten är svårare att knäcka.

Vilken inspirationskälla!

Bild: Hillevi Wahl

Hillevi om priset: ”Kan prata om alkoholism som om det vore fiskpinnar”

INRE HÄLSA Vardagspuls hälsoinspiratör Hillevi Wahl växte själv upp i en missbruksfamilj. Nu vinner hon pris för sitt sätt att föreläsa och skriva om beroendeproblematik.

Ny studie

Bild: Johnér

Du blir lyckligare av att bo ensam

KROPP & HÄLSA Grattis alla singlar! Det kan vara lätt att tro att man är lyckligare i en relation än som ensam, men en ny studie visar tvärtom. 

Nya 4-7-8-tekniken:

Bild: Johnér Bildbyrå

Knepet som ska hjälpa dig att somna på 60 sekunder

KROPP & HÄLSA Blev det en sömnlös natt? Sömnexperten Andrew Weil har skapat en teknik som ska få dig att komma till ro – och dessutom hjälper dig att kontrollera ilska.

Det bästa från Vardagspuls TV

   Följ Vardagspuls bloggare

   Varningssignalerna

   Bild: Johnér

   Så kan hälsoappen göra dig sjuk

   INRE HÄLSA Hälsoapparna och aktivitetsarmbanden gör att vi rör på oss mer och sitter stilla mindre. Men självmätningen kan också gå till överdrift – och göra att vi mår sämre. Här är varningssignalerna du ska hålla utkik efter.

   Psykisk ohälsa

   Bild: Johanna Berghänel och Johnér

   Johanna led av självupplevd fulhet

   INRE HÄLSA Allt började med en elak kommentar om hennes utseende. "Den kommentaren gav mig en så kraftig ångestattack att jag började gömma mig på skoltoaletten och hålla handen för munnen när jag pratade"

   HSP

   Bild: Johnér

   Är du högkänslig? Så vet du – och så påverkas din hälsa

   INRE HÄLSA Känner du ibland att du måste gå och lägga dig i ett mörkt rum efter en dag full av intryck på stan? Då finns risken att du är högkänslig – eller chansen, beroende på hur du ser det.

   Läskiga listan

   Bild: Johnér Bildbyrå

   Det här är svenskarnas vanligaste fobier

   Är det något som får dig att hoppa högt av rädsla? Här är svenskarnas vanligaste fobier, är din en av dem?

   Stressexpertens råd

   Bild: Malin Hägglöf, Pixabay

   Malin blev så utbränd att hon inte kunde gå – nu hjälper hon andra

   INRE HÄLSA Efter att ha drabbats av en svår utmattning bestämde sig Malin Hägglöf för att lära sig mer om vad som drabbat henne – och utbildade sig till stressterapeut.

   Intervju

   Bild: Johnér

   Träningen hjälpte Stellan att bli av med sin depression

   MOTION & TRÄNING Stellan Sverne, 42, är ett levande bevis på att depression är effektivare bot mot depression än antidepressiva läkemedel. 

   Ernst Kirchsteiger

   Bild: Vardagspuls

   ”Jag tror faktiskt på evig kärlek”

   INRE HÄLSA Folkkäre programledaren Ernst Kirchsteiger är aktuell med ännu en säsong av Sommar med Ernst. Här avslöjar vad som är nyckeln till ett långt och lyckligt förhållande.

   8 saker att hålla koll på

   Bild: Johnér

   Är du introvert? Tänk på det här

   KROPP & HÄLSA Är du en sådan som blir utmattad av att gå på fest med många främlingar? Då kan det vara så att du är introvert. Och det kan påverka dig mer än du tror.

   Studie visar:

   Bild: Johnér Bildbyrå

   Äckligt med stora kryp – ett sundhetstecken

   Stora kryp och snuskiga toaletter, att vi reagerar med ”Äuuuuh”-känslor har en väldigt smart funktion för vår hälsa, enligt forskarna.

   Bild: Vardagspuls

   Tobias Karlsson: "Jag var alltid den som blev vald sist på brännbollen"

   KLIPP Dansaren Tobias Karlsson som är aktuell med en ny dansföreställning gästade programmet för att berätta om utanförskapet han kände under skolåren

   Humörhöjare?

   Bild: Johnér

   Nedstämd? Gråt en skvätt så känns det bättre

   INRE HÄLSA Mår du bättre av att gråta en skvätt? Du är inte ensam. Gråt kan faktiskt fungera som en humörhöjare.

   Stress-verktyg

   Bild: Johnér Bildbyrå

   6 effektiva sätt att dämpa stress

   INRE HÄLSA Behöver du komma ner i varv? Här är metoderna som fungerar, enligt forskningen.

   Louise Hallin

   Bild: Vardagspuls-Mårre

   ”Han sover till 14 – vi blir galna!” Louise: ”Det är normalt”

   INRE HÄLSA Vad gör du när ditt gulliga barn förvandlas till en annan varelse som sover länge på dagarna, är stingslig och ifrågasätter dig? Louise Hallin har svaret på hur tonåringen ska bemötas.

   Bild: Johnér

   Det menar tonåringen – egentligen

   ORDLISTA Det är inte alltid lätt att förstå vad tonåringar menar. Ibland undrar du kanske om ni ens pratar samma språk. Men det går att lära sig! Vardagspuls har samlat ihop några grundglosor från dagens snåriga tonårsspråk.

   Bild: Hillevi Wahl

   Hillevi Wahl: Inget barn vill att föräldrarna ska dricka

   BLOGG Vi kan inte längre hävda att det bara är alkisbarn som far illa av de vuxnas drickande. Inget barn vill att föräldrarna ska dricka, skriver Vardagspuls bloggare Hillevi Wahl. 

   Utmattningsdepression

   Bild: Johnér

   Så undviker du att drabbas

   INRE HÄLSA Ibland kan jobbstressen eller i privatlivet bli för mycket och leda till utmattningsdepression. Men hur känner du igen de första varningssignalerna och hur undviker du att drabbas? Vardagspuls ger dig experternas bästa råd.