Bild: Vardagspuls, Johnér

Hillevi Wahl: ”Nej, du är ingen bluff!”

Känner du dig ibland orolig för att folk ska avslöja dig som en bluff? Vardagspuls hälsoinspiratör skriver om en tanke som många av oss bär på – men få vågar prata om.

Publicerad 2016-10-10 | Hillevi Wahl

De flesta människor känner sig någon gång som en bluff. Inte minst kända människor, något som bland annat podcastprofilen Kristoffer Triumf har tagit fasta på. Med smärtsam regelbundenhet ställer han frågan till Sveriges mest kända människor i Värvet:

”Är du också rädd för att bli avslöjad som en bluff?”

Gästerna tvekar en hisnande sekund, som om Triumf har kommit på deras innersta hemlighet, och andas sedan försiktigt ut i ett viskande ”ja”.

70 procent oroar sig

Men det är inte bara kända människor som känner sig så här. Varannan chef bär på bluffkänslor, och 70 procent av alla människor oroar sig för att bli avslöjade. I takt med de allt mer tillrättalagda bilderna på i sociala medier, så växer den här skavande känslan av allmän bluffighet i oss.

Därför är det så härligt befriande att läsa Amy Cuddys bok ”Närvara” (Libris förlag) som säljs in med orden ”Om du inte tror på dig själv – hur ska någon annan kunna göra det”.

Harvardpsykologen Amy Cuddy är världskänd för sitt 2012 TED Talk om kroppsspråk, som har visats över 36 miljoner gånger. Nu utvecklar hon sin tes genom att förklara att det inte räcker med att ställa sig i en så kallad powerpose för att övertyga. Du måste bottna i det du säger, i det du gör och är.

”Det är ju bara smart!”

Men när instagrambilden av oss själva inte stämmer överens med den vi ser i spegeln, hemma, hur ska vi då kunna känna oss äkta?
Här säger Amy Cuddy att” äsch, det där handlar ju bara om helt vanlig och uråldrig överlevnad”. Vi scannar av vår miljö och ser vad som är okej och vad som inte är det. Vi vill för allt i världen inte göra något socialt oacceptabelt, bli utknuffade ur flocken. Som gammalt flockdjur vet vi att det innebär en säker död.

”Så det där är ju bara smart!”, säger Amy Cuddy.

Personligen är jag mer fascinerad av reaktionerna när man bryter mot mönstret. Jag har gjort som en grej att regelbundet lägga ut bilder på facebook och instagram som visar hur jag verkligen ser ut. Oretuscherat, ibland med håret på ända, påsar under ögonen och osminkad.
Då får jag genast mail och kommentarer att jag ser sliten och utbränd ut. Att jag borde ta en time out. Jag blir riktigt uppläxad.
Det är bara det att jag inte är ett dugg mer utbränd eller sliten än jag var föregående dag. Då jag hade smink och tillrättalagt hår. Då skrev följarna att jag strålade och såg så härligt pigg och inspirerande ut att de nästan blev avundsjuka.

Följarnas tolkning avgör

Det är alltså inte mig det handlar om – utan hur följarna tolkar bilderna. Hur de tolkar bilderna säger i ärlighetens namn mer om dem än om mig.

Så när du läser kommentarer, vet detta: Andra människor har inte facit på dig. Du har facit. Var närvarande och nyfiken. I dig själv och i dina möten med andra människor. Då hittar du rätt. Precis som Kristoffer Triumf. ”Jag har komplex för att jag inte läser så mycket och inte har gått på något universitet. Den här rädslan över att bli avslöjad som en bluff blir väldigt tydlig när jag intervjuar skrivande personer. Men om man kompenserar sin brist på förkunskap med genuin nyfikenhet så verkar det ordna sig ändå”, säger han.

Vilken inspirationskälla!

Bild: Hillevi Wahl

Hillevi om priset: ”Kan prata om alkoholism som om det vore fiskpinnar”

INRE HÄLSA Vardagspuls hälsoinspiratör Hillevi Wahl växte själv upp i en missbruksfamilj. Nu vinner hon pris för sitt sätt att föreläsa och skriva om beroendeproblematik.

Ny studie

Bild: Johnér

Du blir lyckligare av att bo ensam

KROPP & HÄLSA Grattis alla singlar! Det kan vara lätt att tro att man är lyckligare i en relation än som ensam, men en ny studie visar tvärtom. 

Nya 4-7-8-tekniken:

Bild: Johnér Bildbyrå

Knepet som ska hjälpa dig att somna på 60 sekunder

KROPP & HÄLSA Blev det en sömnlös natt? Sömnexperten Andrew Weil har skapat en teknik som ska få dig att komma till ro – och dessutom hjälper dig att kontrollera ilska.

Det bästa från Vardagspuls TV

   Följ Vardagspuls bloggare

   Varningssignalerna

   Bild: Johnér

   Så kan hälsoappen göra dig sjuk

   INRE HÄLSA Hälsoapparna och aktivitetsarmbanden gör att vi rör på oss mer och sitter stilla mindre. Men självmätningen kan också gå till överdrift – och göra att vi mår sämre. Här är varningssignalerna du ska hålla utkik efter.

   Psykisk ohälsa

   Bild: Johanna Berghänel och Johnér

   Johanna led av självupplevd fulhet

   INRE HÄLSA Allt började med en elak kommentar om hennes utseende. "Den kommentaren gav mig en så kraftig ångestattack att jag började gömma mig på skoltoaletten och hålla handen för munnen när jag pratade"

   Läskiga listan

   Bild: Johnér Bildbyrå

   Det här är svenskarnas vanligaste fobier

   Är det något som får dig att hoppa högt av rädsla? Här är svenskarnas vanligaste fobier, är din en av dem?

   Stressexpertens råd

   Bild: Malin Hägglöf, Pixabay

   Malin blev så utbränd att hon inte kunde gå – nu hjälper hon andra

   INRE HÄLSA Efter att ha drabbats av en svår utmattning bestämde sig Malin Hägglöf för att lära sig mer om vad som drabbat henne – och utbildade sig till stressterapeut.

   Intervju

   Bild: Johnér

   Träningen hjälpte Stellan att bli av med sin depression

   MOTION & TRÄNING Stellan Sverne, 42, är ett levande bevis på att depression är effektivare bot mot depression än antidepressiva läkemedel. 

   Ernst Kirchsteiger

   Bild: Vardagspuls

   ”Jag tror faktiskt på evig kärlek”

   INRE HÄLSA Folkkäre programledaren Ernst Kirchsteiger är aktuell med ännu en säsong av Sommar med Ernst. Här avslöjar vad som är nyckeln till ett långt och lyckligt förhållande.

   8 saker att hålla koll på

   Bild: Johnér

   Är du introvert? Tänk på det här

   KROPP & HÄLSA Är du en sådan som blir utmattad av att gå på fest med många främlingar? Då kan det vara så att du är introvert. Och det kan påverka dig mer än du tror.

   Studie visar:

   Bild: Johnér Bildbyrå

   Äckligt med stora kryp – ett sundhetstecken

   Stora kryp och snuskiga toaletter, att vi reagerar med ”Äuuuuh”-känslor har en väldigt smart funktion för vår hälsa, enligt forskarna.

   Bild: Vardagspuls

   Tobias Karlsson: "Jag var alltid den som blev vald sist på brännbollen"

   KLIPP Dansaren Tobias Karlsson som är aktuell med en ny dansföreställning gästade programmet för att berätta om utanförskapet han kände under skolåren

   Humörhöjare?

   Bild: Johnér

   Nedstämd? Gråt en skvätt så känns det bättre

   INRE HÄLSA Mår du bättre av att gråta en skvätt? Du är inte ensam. Gråt kan faktiskt fungera som en humörhöjare.

   Stress-verktyg

   Bild: Johnér Bildbyrå

   6 effektiva sätt att dämpa stress

   INRE HÄLSA Behöver du komma ner i varv? Här är metoderna som fungerar, enligt forskningen.

   Louise Hallin

   Bild: Vardagspuls-Mårre

   ”Han sover till 14 – vi blir galna!” Louise: ”Det är normalt”

   INRE HÄLSA Vad gör du när ditt gulliga barn förvandlas till en annan varelse som sover länge på dagarna, är stingslig och ifrågasätter dig? Louise Hallin har svaret på hur tonåringen ska bemötas.

   Bild: Johnér

   Det menar tonåringen – egentligen

   ORDLISTA Det är inte alltid lätt att förstå vad tonåringar menar. Ibland undrar du kanske om ni ens pratar samma språk. Men det går att lära sig! Vardagspuls har samlat ihop några grundglosor från dagens snåriga tonårsspråk.

   Bild: Hillevi Wahl

   Hillevi Wahl: Inget barn vill att föräldrarna ska dricka

   BLOGG Vi kan inte längre hävda att det bara är alkisbarn som far illa av de vuxnas drickande. Inget barn vill att föräldrarna ska dricka, skriver Vardagspuls bloggare Hillevi Wahl. 

   Utmattningsdepression

   Bild: Johnér

   Så undviker du att drabbas

   INRE HÄLSA Ibland kan jobbstressen eller i privatlivet bli för mycket och leda till utmattningsdepression. Men hur känner du igen de första varningssignalerna och hur undviker du att drabbas? Vardagspuls ger dig experternas bästa råd.