Hillevi Wahl: Nej, du är ingen bluff Bild: Vardagspuls, Johnér

Hillevi Wahl: ”Nej, du är ingen bluff!”

Känner du dig ibland orolig för att folk ska avslöja dig som en bluff? Vardagspuls hälsoinspiratör skriver om en tanke som många av oss bär på – men få vågar prata om.

Publicerad 2016-10-10 | Hillevi Wahl

De flesta människor känner sig någon gång som en bluff. Inte minst kända människor, något som bland annat podcastprofilen Kristoffer Triumf har tagit fasta på. Med smärtsam regelbundenhet ställer han frågan till Sveriges mest kända människor i Värvet:

”Är du också rädd för att bli avslöjad som en bluff?”

Gästerna tvekar en hisnande sekund, som om Triumf har kommit på deras innersta hemlighet, och andas sedan försiktigt ut i ett viskande ”ja”.

70 procent oroar sig

Men det är inte bara kända människor som känner sig så här. Varannan chef bär på bluffkänslor, och 70 procent av alla människor oroar sig för att bli avslöjade. I takt med de allt mer tillrättalagda bilderna på i sociala medier, så växer den här skavande känslan av allmän bluffighet i oss.

Därför är det så härligt befriande att läsa Amy Cuddys bok ”Närvara” (Libris förlag) som säljs in med orden ”Om du inte tror på dig själv – hur ska någon annan kunna göra det”.

Harvardpsykologen Amy Cuddy är världskänd för sitt 2012 TED Talk om kroppsspråk, som har visats över 36 miljoner gånger. Nu utvecklar hon sin tes genom att förklara att det inte räcker med att ställa sig i en så kallad powerpose för att övertyga. Du måste bottna i det du säger, i det du gör och är.

”Det är ju bara smart!”

Men när instagrambilden av oss själva inte stämmer överens med den vi ser i spegeln, hemma, hur ska vi då kunna känna oss äkta?
Här säger Amy Cuddy att” äsch, det där handlar ju bara om helt vanlig och uråldrig överlevnad”. Vi scannar av vår miljö och ser vad som är okej och vad som inte är det. Vi vill för allt i världen inte göra något socialt oacceptabelt, bli utknuffade ur flocken. Som gammalt flockdjur vet vi att det innebär en säker död.

”Så det där är ju bara smart!”, säger Amy Cuddy.

Personligen är jag mer fascinerad av reaktionerna när man bryter mot mönstret. Jag har gjort som en grej att regelbundet lägga ut bilder på facebook och instagram som visar hur jag verkligen ser ut. Oretuscherat, ibland med håret på ända, påsar under ögonen och osminkad.
Då får jag genast mail och kommentarer att jag ser sliten och utbränd ut. Att jag borde ta en time out. Jag blir riktigt uppläxad.
Det är bara det att jag inte är ett dugg mer utbränd eller sliten än jag var föregående dag. Då jag hade smink och tillrättalagt hår. Då skrev följarna att jag strålade och såg så härligt pigg och inspirerande ut att de nästan blev avundsjuka.

Följarnas tolkning avgör

Det är alltså inte mig det handlar om – utan hur följarna tolkar bilderna. Hur de tolkar bilderna säger i ärlighetens namn mer om dem än om mig.

Så när du läser kommentarer, vet detta: Andra människor har inte facit på dig. Du har facit. Var närvarande och nyfiken. I dig själv och i dina möten med andra människor. Då hittar du rätt. Precis som Kristoffer Triumf. ”Jag har komplex för att jag inte läser så mycket och inte har gått på något universitet. Den här rädslan över att bli avslöjad som en bluff blir väldigt tydlig när jag intervjuar skrivande personer. Men om man kompenserar sin brist på förkunskap med genuin nyfikenhet så verkar det ordna sig ändå”, säger han.