Du klarar det om du tror på det skriver Vardagspuls hälsoinspiratör Hillevi Wahl Bild: Mostphotos

Hillevi Wahl: Om du tror att du kan, så kan du!

Det handlar om att tro på valda sanningar

Visst klarar du det där du tänker att du inte ska klara. Min erfarenhet är att de flesta människor kan långt mycket mer än de tror. Det gäller med största sannolikhet även för dig, skriver Vardagspuls hälsoinspiratör Hillevi Wahl.

Publicerad 2017-06-12 | Hillevi Wahl

När jag skulle lära mig crawla tidigt i våras hamnade jag i en intressant nybörjargrupp. Halva gruppen sa direkt ”jag kan inte” eller ”det går inte” och fortsatte sedan att upprepa det högt för sig själv och oss andra under de sju veckorna som kursen pågick. Den andra halva sa ”jag tror jag kan” eller ”jag ska i alla fall ge det en rejäl chans” eller ”om jag bara fortsätter försöka så kanske jag kan, så småningom”. Efter sju veckor kunde den första halvan av gruppen fortfarande inte crawla. Den andra halvan av gruppen kunde – såklart - crawla riktigt bra.
– Det där är så spännande, säger min simcoach Anna. Jag kan se direkt på en grupp vilka som kommer att göra bra ifrån sig och vilka som inte kommer att göra det. Tyvärr, skulle jag säga. För de som säger att de inte kan – det är också nästan alltid samma människor som inte övar mellan träningspassen. De har liksom gett upp på förhand.

”Det blir alltid som man tänkt sig”

Det här handlar om något så intressant som valda sanningar. Det som vi har valt att tro på. Det är alltså inte samma sak som en absolut sanning. Valda sanningar handlar om att vi själva sätter begränsningar i våra tankar. Antingen som enskild individ, som grupp, som folk eller som hela mänskligheten. En sådan vald sanning var när mänskligheten bestämde att det var fysiskt omöjligt att springa en engelsk mil under 4 minuter. Till slut sprängde Roger Bannister den drömgränsen 1954. Och när han väl hade gjort det omöjliga lyckades plötsligt ytterligare femtio personer till göra samma bedrift. För nu var inte den där valda sanningen en sanning längre.
– Det blir alltid som man har tänkt sig, säger Olof Röhlander, som föreläser om mental styrketräning, med stor framgång.

Se bilden av dig själv

För att kunna göra något måste vi först kunna tänka det. Det betyder inte att det kommer att gå lätt eller att vi kan sitta på rumpan och bara tänka oss till framgång. Vi måste öva. Igen och igen och igen. När vi åker på motstånd får vi hitta en annan väg. När vi knockas och ramlar i backen får vi resa oss upp igen och fortsätta försöka. Människan tänker i bilder, bara i bilder. Vi måste kunna se bilden av oss själva, när vi lyckas, för att kunna fortsätta försöka. Tänk dig din segergest när du äntligen lyckas med något du trodde var omöjligt. Det är där du ska vara, välj den sanningen!

Min erfarenhet är att de flesta människor kan långt mycket mer än de tror. Det gäller med största sannolikhet även för dig.