Hillevi Wahl vardagspuls tjejmilen Bild: Hillevi Wahl

Hillevi Wahl vinner pris för sina texter om beroende

”Jag kan prata om alkoholism som om det vore fiskpinnar”

Vardagspuls hälsoinspiratör Hillevi Wahl växte själv upp i en missbruksfamilj. Nu vinner hon pris för sitt sätt att föreläsa och skriva om beroendeproblematik.

Publicerad 2016-10-24 | Vardagspuls

Varje år sedan 1996 har Svensk Förening för Beroendemedicin delat ut priset MediaDiplom till en person som spridit kunskap och inspirerat kring frågor som rör beroendeproblematik. Årets pristagare är Hillevi Wahl, författare, föreläsare, krönikör och bloggare här på Vardagspuls.se.

– Jag blev riktigt rörd när jag fick veta att jag vunnit priset. Tårarna började rinna kan jag säga. Det är speciellt att få ett erkännande från läkare och forskare som jobbar med beroendefrågor, särskilt eftersom det här är ett så komplext medicinskt område, säger Hillevi Wahl.

Skämdes för att vara ”alkisbarn”

Hon har själv upplevt beroendeproblematik på nära håll. Hillevi växte upp med alkoholiserade föräldrar, något hon skrivit om bland annat i boken Kärleksbarnet. Hon skämdes i många år för att vara ett "alkisbarn" – i dag ser hon det som en tillgång.

– Först skämdes jag i 37 år. Sedan förstod jag att det var jättebra research att ha vuxit upp i en familj med missbruk. I början när jag föreläste för läkare och forskare kunde jag kännas ”vad har jag att lära dem?”, men jag har något att tillföra. Jag är väldigt intresserad, läser massor av ny forskning, men jag har alltid det mänskliga perspektivet och ser helheten, säger hon.

Hillevi Wahl är övertygad om att det finns mycket kvar att upptäcka kring hur träning och missbruk hänger ihop. Både när det kommer till att undvika att hamna i ett missbruk och att använda fysisk aktivitet som ett hjälpmedel för att ta sig ur det, även som anhörig.

– För mig var det revolutionerande att upptäcka hur bra man kan må av träning. Jag pratar och skriver så mycket om missbruk i övrigt så det är skönt att kunna fokusera på det bra och friska på Vardagspuls, det man mår bra av. Att träna rätt, kramas, läsa böcker och försöka ta pauser från all stress.

Fint sällskap

Tidigare har bland andra veckotidningsdrottningen Amelia Adamo vunnit priset. Förra årets pristagare var Ann Söderlund och Sanna Lundell.

– Jag känner bara ”wow, vilket bra sällskap att hamna i!” Sanna Lundell och Ann Söderlund har jag ju jobbat med i Djävulsdansen (dokumentärserie på SVT, reds. anm.). De har ju gjort mycket för folkbildningen och fått ett enormt genomslag, säger Hillevi Wahl.

Juryn, som består av läkare och forskare som arbetar med beroendeproblematik, ger årets pris till Hillevi för ”hennes lika engagerande som osentimentala sätt att förmedla mod och livsglädje till de som lever med och i en beroendesjukdom”.

– Jag kan prata om alkoholism som om det vore fiskpinnar. För mig är det väldigt oladdat och därför kan jag prata om det på ett enkelt sätt. Det är för att jag har pratat om det så länge nu. De flesta har svårt att prata om beroende utan att börja viska och lägga in starka känslor i det, säger hon.

Läs mer om priset

Läs mer om MediaDiplom på Svensk förening för Beroendemedicins hemsida.