Bild: Hillevi Wahl

Hillevi Wahl vinner pris för sina texter om beroende

”Jag kan prata om alkoholism som om det vore fiskpinnar”

Vardagspuls hälsoinspiratör Hillevi Wahl växte själv upp i en missbruksfamilj. Nu vinner hon pris för sitt sätt att föreläsa och skriva om beroendeproblematik.

Publicerad 2016-10-24 | Vardagspuls

Varje år sedan 1996 har Svensk Förening för Beroendemedicin delat ut priset MediaDiplom till en person som spridit kunskap och inspirerat kring frågor som rör beroendeproblematik. Årets pristagare är Hillevi Wahl, författare, föreläsare, krönikör och bloggare här på Vardagspuls.se.

– Jag blev riktigt rörd när jag fick veta att jag vunnit priset. Tårarna började rinna kan jag säga. Det är speciellt att få ett erkännande från läkare och forskare som jobbar med beroendefrågor, särskilt eftersom det här är ett så komplext medicinskt område, säger Hillevi Wahl.

Skämdes för att vara ”alkisbarn”

Hon har själv upplevt beroendeproblematik på nära håll. Hillevi växte upp med alkoholiserade föräldrar, något hon skrivit om bland annat i boken Kärleksbarnet. Hon skämdes i många år för att vara ett "alkisbarn" – i dag ser hon det som en tillgång.

– Först skämdes jag i 37 år. Sedan förstod jag att det var jättebra research att ha vuxit upp i en familj med missbruk. I början när jag föreläste för läkare och forskare kunde jag kännas ”vad har jag att lära dem?”, men jag har något att tillföra. Jag är väldigt intresserad, läser massor av ny forskning, men jag har alltid det mänskliga perspektivet och ser helheten, säger hon.

Hillevi Wahl är övertygad om att det finns mycket kvar att upptäcka kring hur träning och missbruk hänger ihop. Både när det kommer till att undvika att hamna i ett missbruk och att använda fysisk aktivitet som ett hjälpmedel för att ta sig ur det, även som anhörig.

– För mig var det revolutionerande att upptäcka hur bra man kan må av träning. Jag pratar och skriver så mycket om missbruk i övrigt så det är skönt att kunna fokusera på det bra och friska på Vardagspuls, det man mår bra av. Att träna rätt, kramas, läsa böcker och försöka ta pauser från all stress.

Fint sällskap

Tidigare har bland andra veckotidningsdrottningen Amelia Adamo vunnit priset. Förra årets pristagare var Ann Söderlund och Sanna Lundell.

– Jag känner bara ”wow, vilket bra sällskap att hamna i!” Sanna Lundell och Ann Söderlund har jag ju jobbat med i Djävulsdansen (dokumentärserie på SVT, reds. anm.). De har ju gjort mycket för folkbildningen och fått ett enormt genomslag, säger Hillevi Wahl.

Juryn, som består av läkare och forskare som arbetar med beroendeproblematik, ger årets pris till Hillevi för ”hennes lika engagerande som osentimentala sätt att förmedla mod och livsglädje till de som lever med och i en beroendesjukdom”.

– Jag kan prata om alkoholism som om det vore fiskpinnar. För mig är det väldigt oladdat och därför kan jag prata om det på ett enkelt sätt. Det är för att jag har pratat om det så länge nu. De flesta har svårt att prata om beroende utan att börja viska och lägga in starka känslor i det, säger hon.

Läs mer om priset

Läs mer om MediaDiplom på Svensk förening för Beroendemedicins hemsida.

Vilken inspirationskälla!

Bild: Hillevi Wahl

Hillevi om priset: ”Kan prata om alkoholism som om det vore fiskpinnar”

INRE HÄLSA Vardagspuls hälsoinspiratör Hillevi Wahl växte själv upp i en missbruksfamilj. Nu vinner hon pris för sitt sätt att föreläsa och skriva om beroendeproblematik.

Ny studie

Bild: Johnér

Du blir lyckligare av att bo ensam

KROPP & HÄLSA Grattis alla singlar! Det kan vara lätt att tro att man är lyckligare i en relation än som ensam, men en ny studie visar tvärtom. 

Nya 4-7-8-tekniken:

Bild: Johnér Bildbyrå

Knepet som ska hjälpa dig att somna på 60 sekunder

KROPP & HÄLSA Blev det en sömnlös natt? Sömnexperten Andrew Weil har skapat en teknik som ska få dig att komma till ro – och dessutom hjälper dig att kontrollera ilska.

Det bästa från Vardagspuls TV

   Följ Vardagspuls bloggare

   Varningssignalerna

   Bild: Johnér

   Så kan hälsoappen göra dig sjuk

   INRE HÄLSA Hälsoapparna och aktivitetsarmbanden gör att vi rör på oss mer och sitter stilla mindre. Men självmätningen kan också gå till överdrift – och göra att vi mår sämre. Här är varningssignalerna du ska hålla utkik efter.

   Psykisk ohälsa

   Bild: Johanna Berghänel och Johnér

   Johanna led av självupplevd fulhet

   INRE HÄLSA Allt började med en elak kommentar om hennes utseende. "Den kommentaren gav mig en så kraftig ångestattack att jag började gömma mig på skoltoaletten och hålla handen för munnen när jag pratade"

   Läskiga listan

   Bild: Johnér Bildbyrå

   Det här är svenskarnas vanligaste fobier

   Är det något som får dig att hoppa högt av rädsla? Här är svenskarnas vanligaste fobier, är din en av dem?

   Stressexpertens råd

   Bild: Malin Hägglöf, Pixabay

   Malin blev så utbränd att hon inte kunde gå – nu hjälper hon andra

   INRE HÄLSA Efter att ha drabbats av en svår utmattning bestämde sig Malin Hägglöf för att lära sig mer om vad som drabbat henne – och utbildade sig till stressterapeut.

   Intervju

   Bild: Johnér

   Träningen hjälpte Stellan att bli av med sin depression

   MOTION & TRÄNING Stellan Sverne, 42, är ett levande bevis på att depression är effektivare bot mot depression än antidepressiva läkemedel. 

   Ernst Kirchsteiger

   Bild: Vardagspuls

   ”Jag tror faktiskt på evig kärlek”

   INRE HÄLSA Folkkäre programledaren Ernst Kirchsteiger är aktuell med ännu en säsong av Sommar med Ernst. Här avslöjar vad som är nyckeln till ett långt och lyckligt förhållande.

   8 saker att hålla koll på

   Bild: Johnér

   Är du introvert? Tänk på det här

   KROPP & HÄLSA Är du en sådan som blir utmattad av att gå på fest med många främlingar? Då kan det vara så att du är introvert. Och det kan påverka dig mer än du tror.

   Studie visar:

   Bild: Johnér Bildbyrå

   Äckligt med stora kryp – ett sundhetstecken

   Stora kryp och snuskiga toaletter, att vi reagerar med ”Äuuuuh”-känslor har en väldigt smart funktion för vår hälsa, enligt forskarna.

   Bild: Vardagspuls

   Tobias Karlsson: "Jag var alltid den som blev vald sist på brännbollen"

   KLIPP Dansaren Tobias Karlsson som är aktuell med en ny dansföreställning gästade programmet för att berätta om utanförskapet han kände under skolåren

   Humörhöjare?

   Bild: Johnér

   Nedstämd? Gråt en skvätt så känns det bättre

   INRE HÄLSA Mår du bättre av att gråta en skvätt? Du är inte ensam. Gråt kan faktiskt fungera som en humörhöjare.

   Stress-verktyg

   Bild: Johnér Bildbyrå

   6 effektiva sätt att dämpa stress

   INRE HÄLSA Behöver du komma ner i varv? Här är metoderna som fungerar, enligt forskningen.

   Louise Hallin

   Bild: Vardagspuls-Mårre

   ”Han sover till 14 – vi blir galna!” Louise: ”Det är normalt”

   INRE HÄLSA Vad gör du när ditt gulliga barn förvandlas till en annan varelse som sover länge på dagarna, är stingslig och ifrågasätter dig? Louise Hallin har svaret på hur tonåringen ska bemötas.

   Bild: Johnér

   Det menar tonåringen – egentligen

   ORDLISTA Det är inte alltid lätt att förstå vad tonåringar menar. Ibland undrar du kanske om ni ens pratar samma språk. Men det går att lära sig! Vardagspuls har samlat ihop några grundglosor från dagens snåriga tonårsspråk.

   Bild: Hillevi Wahl

   Hillevi Wahl: Inget barn vill att föräldrarna ska dricka

   BLOGG Vi kan inte längre hävda att det bara är alkisbarn som far illa av de vuxnas drickande. Inget barn vill att föräldrarna ska dricka, skriver Vardagspuls bloggare Hillevi Wahl. 

   Utmattningsdepression

   Bild: Johnér

   Så undviker du att drabbas

   INRE HÄLSA Ibland kan jobbstressen eller i privatlivet bli för mycket och leda till utmattningsdepression. Men hur känner du igen de första varningssignalerna och hur undviker du att drabbas? Vardagspuls ger dig experternas bästa råd.