Hillevi Wahl är före detta matmissbrukare. I dag är hon tokig i militärträning. Bild: Juliana Wiklund

Sommarrensa i röran på sociala medier

Hillevi Wahl: Smart sätt att minska stress och prestationsångest

Precis som du städar fysiskt hemma kan du städa bland de du följer i sociala medier. ”Speciellt vi som är lite extra känsliga som människor blir väldigt påverkade av det vi läser på sociala medier”, skriver Hillevi Wahl.

Publicerad 2017-08-01 | Hillevi Wahl

Mår du bra eller dåligt av att hänga på sociala medier?

Jag tror de flesta av oss svarar lite både ock på den frågan. Till viss del mår vi bra av det, annars skulle vi inte spendera så mycket tid där. Men det finns undersökningar som visar att efter bara tre minuter på facebook, så mår vi sämre än innan vi loggade in.

Allting behöver dock inte vara svart eller vitt. Vi behöver inte bojkotta sociala medier eller läsa allt alltid. Vi kan hitta bra och smarta sätt att hantera sociala medier-stressen.

Jag fick ett så fint mail häromdagen, som dessutom gav mig ett riktigt bra tips. Så här skriver Marina:

Hej Hillevi! För ett litet tag sedan avföljde jag väldigt många på Instagram, för jag ville se hur det påverkade mig. Jag vill försöka välja vad som påverkar mig i livet, även i mitt instafeed. Jag märkte ganska snabbt att något saknades och det kändes konstigt att du inte var där. Tycker att du är en solstråle som sprider bra energi och ljus omkring dig, något som jag absolut behöver mer av i livet och i mitt feed.

Ville bara säga det och tacka. Nu följer jag dig igen så allt är i sin ordning. Du gjorde ett stort sådant i mig när du var med i Djävulsdansen på SVT. Det är inspirerande att se hur livet går att vända, det gör mig hoppfull. Önskar dig allt gott! / Marina

”Svårt att hålla en distans”

Först blev jag bara glad, rörd och tacksam. Sedan insåg jag vilken bra grej det här är att göra, att sommarrensa lite i röran, på sociala medier.

I vår familj kan vi göra en sådan här rensning, rent fysiskt, med barnens prylar. Vi städar ut och ställer några lådor med leksaker i källarförrådet. Har de inte saknat det på några månader, så skänker vi bort till någon annan som kan ha glädje av dem, eller säljer på Blocket.

Exakt så kan vi göra med vårt instagramfeed och facebookflöde också. Speciellt vi som är lite extra känsliga som människor, blir väldigt påverkade av det vi läser på sociala medier. Vi har svårt att hålla en distans, även om vi kanske aldrig har träffat personerna bakom statusuppdateringarna.

Passa på att pausa en del konton i sommar och känn efter om du verkligen saknar dem. Det ger dessutom utrymme för att följa andra människor, som kanske får dig att må riktigt toppenbra.

Tack Marina, för sommarens bästa må-bra-tips.

PS. Gör gärna som Marina, följ mig på @hilleviwahl