Hillevi Wahl är aktuell med boken ”Äg ditt liv” Bild: Juliana Wiklund

Hillevi Wahl: Så äger du ditt liv

”Ta en härlig paus från nätet i 48 timmar”

Att hitta sin egen superkraft i en värld full av höga förväntningar, krav och sociala medier är inte så lätt. För författaren och inspiratören Hillevi Wahl tog det ett halvt sekel innan hon hittade sin kraft och därmed makten att påverka sitt eget liv.

Publicerad 2017-12-20 | Erika Sjöö

– När vi känner att vi inte har någon makt att påverka våra liv så mår vi väldigt dåligt. Men när vi hämtar hem makten känner vi oss kraftfullare, säger Hillevi Wahl som är aktuell med en ny bok.

Idén till den nya boken”Äg ditt liv: Så får du mer tid, kraft och glädje” väcktes i februari 2017. Hillevi Wahl tog kontakt med ledare, chefer och coacher som hon ser upp till och som arbetar inom alla typer av branscher: teater, coachning, militärträning för att nämna några. Vad gör de bra ledarna som får dem att bli så framgångsrika frågade sig Hillevi Wahl.

– Jag märkte snabbt en sak som alla verkade ha gemensamt. De insåg att ”du kan inte vara en bra ledare om du inte kan leda dig själv”. Det är inte bara chefer som är ledare. Vi är ju alla ledare på något sätt. Vi är förebilder åt våra barn som ser upp till äldre generationer, säger Hillevi Wahl.

Hitta ditt eget lifehack

I boken har Hillevi Wahl tagit det bästa från de intervjuer hon gjort i podcasten ”Ledande frågor med Hillevi Wahl. Bland de medverkade hittar vi namn som Mia Törnblom, Katrin Sandberg och Cecilia Andrén Nyström. I en intervju med teaterchefen Martina Montelius fick hon ett tips som handlar om att helt enkelt låtsas vara någon annan – ibland.

– Martina som har telefonskräck har hittat ett sätt att komma över rädslan på genom att gå in i rollen som någon annan när hon ringer telefonsamtal. Det finns enkla knep att ta till för att göra livet enklare. Alla bär vi på rädslor, oro och skam. Det gäller att hitta ditt eget lifehack, säger Hillevi Wahl.

Tanken från början var att det skulle bli en ledarskapsbok. Riktigt så blev det inte.

– Det blev en bok som riktar sig till alla.

Logga ut och förenkla

Vad innebär det egentligen att äga sitt liv?

– För mig handlar ”att äga sitt liv” om att ha roligt. Jag kan inte ha kul om jag är superstressad. Det är lätt att ta på sig för mycket. Det känner vi alla igen oss i. Det är också lätt att planera in för många aktiviteter. Man gör det kanske för sina barn men det är lätt att glömma att barn också behöver vila, säger Hillevi Wahl.

– Ju enklare du gör sitt liv, desto mer tid får du att andas. Fråga dig själv: Vad vill jag göra i dag? Hjälps åt inom familjen. Jag brukar lämna telefonen hemma och gå ut i skogen där jag letar efter vackra saker, regndroppar på en blomma eller en gren.

För Hillevi Wahl är det viktigt att logga ut. Det händer att hon tar pauser på 48 timmar där hon överhuvudtaget inte är uppkopplad på varken mobilen eller datorn.

– Vi lägger alldeles för mycket tid på att vara uppkopplade. I genomsnitt 2-3 timmar varje dag. Genom att ta en paus på 48 timmar hinner du mycket och får tid över till annat. Läsa en bok kanske, eller bara sitta ner och prata med andra människor, säger Hillevi Wahl.

Våra liv är styrda av våra mobiltelefoner och det är lätt hänt att börja dagen med att kolla mobilen.

– Gör inte det. Ligg kvar i sängen och bara titta ut genom fönstret och tänk: Vad ska hända idag? Istället för att kasta dig över mobilen eller mejlen. Ta den där lilla stunden, drick en kopp kaffe och gör inget särskilt, säger Hillevi Wahl.

Strunta i alla förväntningar

I boken har Hillevi Wahl intervjuat Cecilia Andrén Nyström som vill förändra världen genom fotboll och som utbildar unga tjejer att bli ledare inom idrotten.

– Hon sa något väldigt klokt. Att alla tjejer och kvinnor ska skita i alla förväntningar som finns på dem. Kvinnor förväntas vara traditionella och jättemoderna samtidigt. Man ska vara snygg, kaxig och gå ner i vikt mest hela tiden samtidigt som man ska vara snäll, tyst och hjälpsam. Det enda som spelar någon roll är de förväntningar man har på sig själv – inte de förväntningar som kommer från andra, säger Hillevi Wahl.

Begränsa dig

En av de andra personerna som figurerar i boken är storycoachen Katrin Sandberg.

– Hon menar att man kan jämföra livet med en proppfull garderob där man inte hittar någonting att klä på sig eftersom allt ligger ”inknökat”. Hennes tips är att välja 4-5 favoritplagg som man verkligen trivs i. Det finns en symbolik här som handlar om att begränsa dig själv att göra saker du verkligen tycker om, mår bra av och får kraft ifrån, säger Hillevi Wahl.

Men hur ska man gå tillväga för att hitta det där man verkligen trivs med?

– Jag tror att man måste gå iväg från bruset, kanske en timme, kanske en helg och bara sätta sig ner och fundera. Jag tror att det är viktigt att ta reda på om man är en extrovert eller introvert personlighet. Jag är övervägande introvert. Jag hämtar energi när jag är ensam. Det kan bli ett problem när introverta försöker göra samma sak som extroverta. Då dräneras de, säger Hillevi Wahl.

– På samma sätt som du backar några steg från mobilen, backa några steg tillbaka i ditt liv. Fråga dig själv: Vem är jag? Vad vill jag med mitt liv? Fundera på vem du var när du var liten. Vad tyckte du var kul? Gör det trots att du är vuxen.

Äg ditt liv: Så får du mer tid, kraft och glädje ges ut på Louise Bäckelin Förlag.