Påskägg med godis Bild: Mostphotos

Hillevi Wahl: "Så får du en gladare påsk!"

"Du blir bara olycklig av att äta hela påskägget själv"

Vår hälsoinspiratör Hillevi Wahl vill uppmuntra dig till att dela med dig mer. För det finns faktiskt forskning som visar att ju mer man delar med sig, desto gladare blir man.

Publicerad 2017-04-06 | Senast ändrad 2018-03-27 | Hillevi Wahl

Tänkte du glufsa i dig hela påskägget själv i påsk? Gör det inte! Du blir bara olycklig. Eller så här: Du blir åtminstone mindre lycklig än om du hade delat med dig. Det finns mycket intressant forskning kring lycka och måbra-hormoner just nu. Jag slukar allt – och blir lika härligt glad varje gång jag får lära mig något nytt. 

Lyckoforskning i USA

Professor Lara Aknin gjorde en studie på Simon Fraser University i Kanada. Den gjordes på en grupp helt vanliga människor, som fick varsitt 10-dollar-gåvokort att använda på kafé. De hade tre val:
1. Du kan lösa in gåvokortet och äta och dricka själv.
2. Du kan ge bort gåvokortet till någon annan.
3. Du kan ta med dig någon och dela på fikat.
Efter försöket kollade Lara Aknin hur försökspersonerna hade valt att göra – och mätte hur lyckliga de kände sig efteråt. De som var minst lyckliga var de som hade använt de tio dollarna helt till sig själv. De som var näst mest lyckliga var de som hade gett bort matkupongen till någon annan. Och de som var absolut mest lyckliga, nöjda och glada var de som hade fikat tillsammans och delat med sig till någon annan. 

Sociala relationer är väldigt viktiga

Ingen som har studerat lyckoforskning blir särskilt förvånad över det här resultatet – det är helt i linje med allting annat vi ser. Men det är ett väldigt bra exempel på två viktiga källor till lyckohormon:
1. Våra sociala relationer är oerhört viktiga för att vi ska må bra. Genom att dela med oss av det vi har, blir våra sociala relationer starkare. När vi möts och ser varandra i ögonen och lyssnar på varandra stärks vår gemenskap i flocken. Vi blir helt enkelt tryggare.
2. Vi blir de facto lyckligare av att vara generösa. Hela vårt belöningssystem är uppbyggt på det sättet – att vi bara kan få tillgång till hela cocktailen av endorfiner, dopamin, serotonin och oxytocin när vi gör bra saker för och med andra. 

Garanterat lite lyckligare

Så tryck inte i dig hela påskägget alldeles själv. Och ge inte bara bort ett heller! Hitta i stället den allra godaste chokladen eller favoritgodispåsen och ta med dig någon ut i solen och dela på godsakerna. Då blir ni garanterat lite lyckligare båda två. Eller tre. Bjussig och kärleksfull kan man tack och lov vara till nästan hur många som helst. Glad påsk!

Få fler av Hillevis krönikor i vårt nyhetsbrev, anmäl dig här!