Bild: TV4, Press

Hillevi Wahl: Så inspireras jag av ”Riktiga karlar”

”Kan man verkligen vara i så taskig form?”

Kan en träningsglad kvinna i sina bästa år inspireras av fem kraftigt överviktiga, snusande, rökande män som enligt egen utsago ”käkar järnbitar och skiter kätting”? Absolut! menar Vardagspuls hälsoinspiratör Hillevi Wahl.

Publicerad 2016-10-18 | Hillevi Wahl

Jag fullkomligt älskar TV4:s dokusåpa Riktiga Karlar om fem minst sagt svårflörtade män. De väger tresiffrigt, fnyser åt käcka hälsotrender och hurtiga kostråd. De gillar bärs, chips, godis och snus. Nu ska de komma i sitt livs form med hjälp av hälsogurun Jonas Colting. Tanken med programmet är att de inte bara ska gå ner rejält i vikt och börja träna – de ska dessutom kunna genomföra ett riktigt olympiskt triathlon efter bara fyra månader.

De skäggiga killarna har egentligen ingenting gemensamt med mig. Ändå inspirerar de och motiverar mig vecka efter vecka.
De visar så tydligt vad som behövs för att hitta motivation:

 • Någon som tror på dig.
 • Någon som säger att det som verkar omöjligt faktiskt är möjligt
 • En stark målbild
 • Humor och gemenskap

De sänker ribban

Jag blir lite lycklig av hur de här fem karlarna hoppar på hela triathlon-grejen. Trots att de knappt kan gå i en uppförsbacke. Trots att de aldrig har crawlat i en bassäng. Ett par av dem äger inte ens en cykel.
Men de garvar och bjussar på sig själva.
”Ja, vi kör!”
”Absolut!”
Det som de gör just där och då är magiskt: De sänker ribban.

De visar med ocensurerad tydlighet att man inte behöver vara en Colting eller Igelström för att köra ett triathlon. Man kan faktiskt vara fem rejält överviktiga karlar. Som föraktat allt vad träning heter. Som går in i programserien med inställningen att det är fjolligt. Och kommer ut som – tadah – lyckliga triatleter.

Jag har länge slagit bort alla förslag om att jag också ska testa triathlon.

Kan de så kan jag

Varför då? Liksom. Då måste jag gå upp supertidigt på morgnarna och trängas i en simhall och lära mig crawl. Och köpa dyra våtdräkter och cykelkläder och säkert någon konstig, snajdig cykel.
Så har jag tänkt. Men nu. Nu har jag sett de här riktiga karlarna börja med att ”koka vatten” i bassängen och till slut tyckt att det är riktigt kul att kunna crawla i öppet vatten. Jag har skrattat och häpnat. Kan man verkligen vara i så taskig form? Är det ens möjligt? Och ändå hoppa på en sådan här grej? Tydligen. Eller som min favorit Markus svarar i alla lägen: Absolut!

Hillevi Wahl sprang 99 dagar i rad – det här hände med hennes hälsa

Det vackra i sagan är ju att det aldrig är de starkaste och vackraste och bästa som inspirerar mest.
Det är de mänskliga, de uträknade, de där som kanske till och med gett upp hoppet om sig själva. När de vänder sitt liv, då blir det på riktigt. Då börjar det handla om oss, om mig och dig.
Fem riktiga karlar har lyckats med det omöjliga. De har till och med fått mig att bli sugen att köra ett triathlon.

För kan de, så kan banne mig jag! Absolut.

Vilken inspirationskälla!

Bild: Hillevi Wahl

Hillevi om priset: ”Kan prata om alkoholism som om det vore fiskpinnar”

INRE HÄLSA Vardagspuls hälsoinspiratör Hillevi Wahl växte själv upp i en missbruksfamilj. Nu vinner hon pris för sitt sätt att föreläsa och skriva om beroendeproblematik.

Ny studie

Bild: Johnér

Du blir lyckligare av att bo ensam

KROPP & HÄLSA Grattis alla singlar! Det kan vara lätt att tro att man är lyckligare i en relation än som ensam, men en ny studie visar tvärtom. 

Nya 4-7-8-tekniken:

Bild: Johnér Bildbyrå

Knepet som ska hjälpa dig att somna på 60 sekunder

KROPP & HÄLSA Blev det en sömnlös natt? Sömnexperten Andrew Weil har skapat en teknik som ska få dig att komma till ro – och dessutom hjälper dig att kontrollera ilska.

Det bästa från Vardagspuls TV

   Följ Vardagspuls bloggare

   Varningssignalerna

   Bild: Johnér

   Så kan hälsoappen göra dig sjuk

   INRE HÄLSA Hälsoapparna och aktivitetsarmbanden gör att vi rör på oss mer och sitter stilla mindre. Men självmätningen kan också gå till överdrift – och göra att vi mår sämre. Här är varningssignalerna du ska hålla utkik efter.

   Psykisk ohälsa

   Bild: Johanna Berghänel och Johnér

   Johanna led av självupplevd fulhet

   INRE HÄLSA Allt började med en elak kommentar om hennes utseende. "Den kommentaren gav mig en så kraftig ångestattack att jag började gömma mig på skoltoaletten och hålla handen för munnen när jag pratade"

   Läskiga listan

   Bild: Johnér Bildbyrå

   Det här är svenskarnas vanligaste fobier

   Är det något som får dig att hoppa högt av rädsla? Här är svenskarnas vanligaste fobier, är din en av dem?

   Stressexpertens råd

   Bild: Malin Hägglöf, Pixabay

   Malin blev så utbränd att hon inte kunde gå – nu hjälper hon andra

   INRE HÄLSA Efter att ha drabbats av en svår utmattning bestämde sig Malin Hägglöf för att lära sig mer om vad som drabbat henne – och utbildade sig till stressterapeut.

   Intervju

   Bild: Johnér

   Träningen hjälpte Stellan att bli av med sin depression

   MOTION & TRÄNING Stellan Sverne, 42, är ett levande bevis på att depression är effektivare bot mot depression än antidepressiva läkemedel. 

   Ernst Kirchsteiger

   Bild: Vardagspuls

   ”Jag tror faktiskt på evig kärlek”

   INRE HÄLSA Folkkäre programledaren Ernst Kirchsteiger är aktuell med ännu en säsong av Sommar med Ernst. Här avslöjar vad som är nyckeln till ett långt och lyckligt förhållande.

   8 saker att hålla koll på

   Bild: Johnér

   Är du introvert? Tänk på det här

   KROPP & HÄLSA Är du en sådan som blir utmattad av att gå på fest med många främlingar? Då kan det vara så att du är introvert. Och det kan påverka dig mer än du tror.

   Studie visar:

   Bild: Johnér Bildbyrå

   Äckligt med stora kryp – ett sundhetstecken

   Stora kryp och snuskiga toaletter, att vi reagerar med ”Äuuuuh”-känslor har en väldigt smart funktion för vår hälsa, enligt forskarna.

   Bild: Vardagspuls

   Tobias Karlsson: "Jag var alltid den som blev vald sist på brännbollen"

   KLIPP Dansaren Tobias Karlsson som är aktuell med en ny dansföreställning gästade programmet för att berätta om utanförskapet han kände under skolåren

   Humörhöjare?

   Bild: Johnér

   Nedstämd? Gråt en skvätt så känns det bättre

   INRE HÄLSA Mår du bättre av att gråta en skvätt? Du är inte ensam. Gråt kan faktiskt fungera som en humörhöjare.

   Stress-verktyg

   Bild: Johnér Bildbyrå

   6 effektiva sätt att dämpa stress

   INRE HÄLSA Behöver du komma ner i varv? Här är metoderna som fungerar, enligt forskningen.

   Louise Hallin

   Bild: Vardagspuls-Mårre

   ”Han sover till 14 – vi blir galna!” Louise: ”Det är normalt”

   INRE HÄLSA Vad gör du när ditt gulliga barn förvandlas till en annan varelse som sover länge på dagarna, är stingslig och ifrågasätter dig? Louise Hallin har svaret på hur tonåringen ska bemötas.

   Bild: Johnér

   Det menar tonåringen – egentligen

   ORDLISTA Det är inte alltid lätt att förstå vad tonåringar menar. Ibland undrar du kanske om ni ens pratar samma språk. Men det går att lära sig! Vardagspuls har samlat ihop några grundglosor från dagens snåriga tonårsspråk.

   Bild: Hillevi Wahl

   Hillevi Wahl: Inget barn vill att föräldrarna ska dricka

   BLOGG Vi kan inte längre hävda att det bara är alkisbarn som far illa av de vuxnas drickande. Inget barn vill att föräldrarna ska dricka, skriver Vardagspuls bloggare Hillevi Wahl. 

   Utmattningsdepression

   Bild: Johnér

   Så undviker du att drabbas

   INRE HÄLSA Ibland kan jobbstressen eller i privatlivet bli för mycket och leda till utmattningsdepression. Men hur känner du igen de första varningssignalerna och hur undviker du att drabbas? Vardagspuls ger dig experternas bästa råd.