Hillevi Wahl: Så inspireras jag av ”Riktiga karlar” Bild: TV4, Press

Hillevi Wahl: Så inspireras jag av ”Riktiga karlar”

”Kan man verkligen vara i så taskig form?”

Kan en träningsglad kvinna i sina bästa år inspireras av fem kraftigt överviktiga, snusande, rökande män som enligt egen utsago ”käkar järnbitar och skiter kätting”? Absolut! menar Vardagspuls hälsoinspiratör Hillevi Wahl.

Publicerad 2016-10-18 | Hillevi Wahl

Jag fullkomligt älskar TV4:s dokusåpa Riktiga Karlar om fem minst sagt svårflörtade män. De väger tresiffrigt, fnyser åt käcka hälsotrender och hurtiga kostråd. De gillar bärs, chips, godis och snus. Nu ska de komma i sitt livs form med hjälp av hälsogurun Jonas Colting. Tanken med programmet är att de inte bara ska gå ner rejält i vikt och börja träna – de ska dessutom kunna genomföra ett riktigt olympiskt triathlon efter bara fyra månader.

De skäggiga killarna har egentligen ingenting gemensamt med mig. Ändå inspirerar de och motiverar mig vecka efter vecka.
De visar så tydligt vad som behövs för att hitta motivation:

  • Någon som tror på dig.
  • Någon som säger att det som verkar omöjligt faktiskt är möjligt
  • En stark målbild
  • Humor och gemenskap

De sänker ribban

Jag blir lite lycklig av hur de här fem karlarna hoppar på hela triathlon-grejen. Trots att de knappt kan gå i en uppförsbacke. Trots att de aldrig har crawlat i en bassäng. Ett par av dem äger inte ens en cykel.
Men de garvar och bjussar på sig själva.
”Ja, vi kör!”
”Absolut!”
Det som de gör just där och då är magiskt: De sänker ribban.

De visar med ocensurerad tydlighet att man inte behöver vara en Colting eller Igelström för att köra ett triathlon. Man kan faktiskt vara fem rejält överviktiga karlar. Som föraktat allt vad träning heter. Som går in i programserien med inställningen att det är fjolligt. Och kommer ut som – tadah – lyckliga triatleter.

Jag har länge slagit bort alla förslag om att jag också ska testa triathlon.

Kan de så kan jag

Varför då? Liksom. Då måste jag gå upp supertidigt på morgnarna och trängas i en simhall och lära mig crawl. Och köpa dyra våtdräkter och cykelkläder och säkert någon konstig, snajdig cykel.
Så har jag tänkt. Men nu. Nu har jag sett de här riktiga karlarna börja med att ”koka vatten” i bassängen och till slut tyckt att det är riktigt kul att kunna crawla i öppet vatten. Jag har skrattat och häpnat. Kan man verkligen vara i så taskig form? Är det ens möjligt? Och ändå hoppa på en sådan här grej? Tydligen. Eller som min favorit Markus svarar i alla lägen: Absolut!

Hillevi Wahl sprang 99 dagar i rad – det här hände med hennes hälsa

Det vackra i sagan är ju att det aldrig är de starkaste och vackraste och bästa som inspirerar mest.
Det är de mänskliga, de uträknade, de där som kanske till och med gett upp hoppet om sig själva. När de vänder sitt liv, då blir det på riktigt. Då börjar det handla om oss, om mig och dig.
Fem riktiga karlar har lyckats med det omöjliga. De har till och med fått mig att bli sugen att köra ett triathlon.

För kan de, så kan banne mig jag! Absolut.