Bild: Johnér

Varför skäms vi för att vi blir sjuka?

Sluta skämmas för att ni blir sjuka – det är inte ert fel! Läs Vardagspuls hälsoinspiratör Hillevi Wahls kloka tankar om ett sorgligt samtidsfenomen.

Publicerad 2016-10-19 | Hillevi Wahl

”Det är banne mig ingen självklarhet att man ska vara frisk och kunna skutta omkring i skogen när man är femtio!”

Så motiverade jag min femtioårspresent till mig själv – att springa 50 lopp på ett år. För att fira min fantastiska kropp. För att den funkar trots allt elände jag har utsatt den för.

Men det fanns ett annat, stort allvar bakom de där inledande raderna. För jag ser allt fler omkring mig som blir sjuka. Starka, friska, hårt jobbande kvinnor och män som från en dag till en annan ordineras vila. Många gånger strängeligen. För att de har fått hjärt- och kärlsjukdomar. Eller cancer. Eller har blivit utbrända. Eller något annat allvarligt.

Och det som slår mig gång på gång är att de vill hålla det hemligt. Att bara de närmaste får veta. Att det ska viskas om diagnosen. De vill för allt i världen inte att bilden av dem själva, som friska och starka och kapabla, ska förändras. Det är som om de skäms. För att de har blivit sjuka.

Men varför?

Så dumt att skämmas

Är det för att vi har fått höra så mycket att vi själva kan skapa våra liv? Och att vi därför tror att andra tror att vi måste ha gjort något fel? Att vi är personligt ansvariga för våra sjukdomar? Trots att vi kanske till och med gjort "alla rätt": Tränat, ätit nyttigt och mindfulnessat och yogat.

"Det var så jobbigt. Jag hade målat upp en bild av mig själv som superwoman. Och plötsligt var jag inte det längre", säger en kompis. Om sjukdomen som förändrade hennes liv.

"Det kändes som om jag hade ljugit."

Det var det hon skämdes mest för.

Så dumt!

Inga garantier

Vi vet ju att sjukdomar slår vitt och brett. Visst kan vi öka våra odds genom att äta rätt och träna, dricka mindre och sluta röka. Visst mår vi dessutom bättre då, längre. Inte minst psykiskt.

Men det är allt.

Resten handlar om samhällsansvar. Vårt kollektiva ansvar. Och ren otur.

Det finns inga garantier.

Allt vi kan göra är att känna tacksamhet för det vi har. Att älska våra kroppar, trots allt.

Och ta bort all skam! För den hjälper inte en kotte.

Heja skamlösheten!

Vilken inspirationskälla!

Bild: Hillevi Wahl

Hillevi om priset: ”Kan prata om alkoholism som om det vore fiskpinnar”

INRE HÄLSA Vardagspuls hälsoinspiratör Hillevi Wahl växte själv upp i en missbruksfamilj. Nu vinner hon pris för sitt sätt att föreläsa och skriva om beroendeproblematik.

Ny studie

Bild: Johnér

Du blir lyckligare av att bo ensam

KROPP & HÄLSA Grattis alla singlar! Det kan vara lätt att tro att man är lyckligare i en relation än som ensam, men en ny studie visar tvärtom. 

Nya 4-7-8-tekniken:

Bild: Johnér Bildbyrå

Knepet som ska hjälpa dig att somna på 60 sekunder

KROPP & HÄLSA Blev det en sömnlös natt? Sömnexperten Andrew Weil har skapat en teknik som ska få dig att komma till ro – och dessutom hjälper dig att kontrollera ilska.

Det bästa från Vardagspuls TV

   Följ Vardagspuls bloggare

   Varningssignalerna

   Bild: Johnér

   Så kan hälsoappen göra dig sjuk

   INRE HÄLSA Hälsoapparna och aktivitetsarmbanden gör att vi rör på oss mer och sitter stilla mindre. Men självmätningen kan också gå till överdrift – och göra att vi mår sämre. Här är varningssignalerna du ska hålla utkik efter.

   Psykisk ohälsa

   Bild: Johanna Berghänel och Johnér

   Johanna led av självupplevd fulhet

   INRE HÄLSA Allt började med en elak kommentar om hennes utseende. "Den kommentaren gav mig en så kraftig ångestattack att jag började gömma mig på skoltoaletten och hålla handen för munnen när jag pratade"

   Läskiga listan

   Bild: Johnér Bildbyrå

   Det här är svenskarnas vanligaste fobier

   Är det något som får dig att hoppa högt av rädsla? Här är svenskarnas vanligaste fobier, är din en av dem?

   Stressexpertens råd

   Bild: Malin Hägglöf, Pixabay

   Malin blev så utbränd att hon inte kunde gå – nu hjälper hon andra

   INRE HÄLSA Efter att ha drabbats av en svår utmattning bestämde sig Malin Hägglöf för att lära sig mer om vad som drabbat henne – och utbildade sig till stressterapeut.

   Intervju

   Bild: Johnér

   Träningen hjälpte Stellan att bli av med sin depression

   MOTION & TRÄNING Stellan Sverne, 42, är ett levande bevis på att depression är effektivare bot mot depression än antidepressiva läkemedel. 

   Ernst Kirchsteiger

   Bild: Vardagspuls

   ”Jag tror faktiskt på evig kärlek”

   INRE HÄLSA Folkkäre programledaren Ernst Kirchsteiger är aktuell med ännu en säsong av Sommar med Ernst. Här avslöjar vad som är nyckeln till ett långt och lyckligt förhållande.

   8 saker att hålla koll på

   Bild: Johnér

   Är du introvert? Tänk på det här

   KROPP & HÄLSA Är du en sådan som blir utmattad av att gå på fest med många främlingar? Då kan det vara så att du är introvert. Och det kan påverka dig mer än du tror.

   Studie visar:

   Bild: Johnér Bildbyrå

   Äckligt med stora kryp – ett sundhetstecken

   Stora kryp och snuskiga toaletter, att vi reagerar med ”Äuuuuh”-känslor har en väldigt smart funktion för vår hälsa, enligt forskarna.

   Bild: Vardagspuls

   Tobias Karlsson: "Jag var alltid den som blev vald sist på brännbollen"

   KLIPP Dansaren Tobias Karlsson som är aktuell med en ny dansföreställning gästade programmet för att berätta om utanförskapet han kände under skolåren

   Humörhöjare?

   Bild: Johnér

   Nedstämd? Gråt en skvätt så känns det bättre

   INRE HÄLSA Mår du bättre av att gråta en skvätt? Du är inte ensam. Gråt kan faktiskt fungera som en humörhöjare.

   Stress-verktyg

   Bild: Johnér Bildbyrå

   6 effektiva sätt att dämpa stress

   INRE HÄLSA Behöver du komma ner i varv? Här är metoderna som fungerar, enligt forskningen.

   Louise Hallin

   Bild: Vardagspuls-Mårre

   ”Han sover till 14 – vi blir galna!” Louise: ”Det är normalt”

   INRE HÄLSA Vad gör du när ditt gulliga barn förvandlas till en annan varelse som sover länge på dagarna, är stingslig och ifrågasätter dig? Louise Hallin har svaret på hur tonåringen ska bemötas.

   Bild: Johnér

   Det menar tonåringen – egentligen

   ORDLISTA Det är inte alltid lätt att förstå vad tonåringar menar. Ibland undrar du kanske om ni ens pratar samma språk. Men det går att lära sig! Vardagspuls har samlat ihop några grundglosor från dagens snåriga tonårsspråk.

   Bild: Hillevi Wahl

   Hillevi Wahl: Inget barn vill att föräldrarna ska dricka

   BLOGG Vi kan inte längre hävda att det bara är alkisbarn som far illa av de vuxnas drickande. Inget barn vill att föräldrarna ska dricka, skriver Vardagspuls bloggare Hillevi Wahl. 

   Utmattningsdepression

   Bild: Johnér

   Så undviker du att drabbas

   INRE HÄLSA Ibland kan jobbstressen eller i privatlivet bli för mycket och leda till utmattningsdepression. Men hur känner du igen de första varningssignalerna och hur undviker du att drabbas? Vardagspuls ger dig experternas bästa råd.