Hillevi Wahl anser att vuxna borde skaffa sig lite mer hyfs Bild: Johnér

Hillevi Wahl: Vuxna människor har inget hyfs

”Allt du gör och inte gör påverkar gruppen”

Det är inte okej att göra precis som man vill bara för att man är vuxen skriver Vardagspuls hälsoinspiratör Hillevi Wahl i en artikel om att sjukanmäla sig för sent, vara på dåligt humör i en grupp och att förstöra för andra under ett träningspass.

Publicerad 2017-02-02 | Senast ändrad 2017-11-16 | Hillevi Wahl

Vi pratar så mycket om att barn inte har lärt sig hyfs i dag. Speciellt i skolmiljö. Men vad vi sällan pratar om är hur vuxna beter sig. Jag kan bli helt förbluffad över den ohyfs som råder bland vuxna svenskar. Alla verkar ha en uppfattning om att det är okej att ”göra som man vill bara för att man är vuxen”. Utan något som helst tänk på gruppen, laget eller ledaren.

Nej, det är inte okej att göra som man vill när man är vuxen. Att vara vuxen handlar om att förstå det. Att allt jag gör påverkar gruppen. Mitt humör, mina svängningar, min ohyfs och mina regelbrott påverkar i alla högsta grad alla människor omkring mig. Och det gäller överallt, i min familj, på min arbetsplats, i min skolklass eller i min träningsgrupp.

Här är ett exempel på ett sådant vuxenbeteende:

Vi tränar. Alla trettio deltagare har fullkomligt fokus – utom ett par människor som springer och pratar rakt ut – om helt ovidkommande saker. Det gör att hela gruppen tappar fokus, missar ledarens instruktioner, allt blir en rörig soppa och hela gruppen försämras. Om de vuxna ”ropa-rakt-ut-människorna” i stället hade valt att spara sitt sociala babblande till efter träningspasset så hade allt blivit mycket bättre för alla. Allt har sin tid.

Ett annat exempel 

Vi har ett möte. Mötesledaren har noga förberett mötet. Hon är bra och peppande och lyssnar in oss alla. Vi går igenom svåra grejer. Vi utmanas. Det är härligt. En kvart innan mötet är slut, stormar en vuxen människa ut ur lokalen. ”Jag orkar inte mer!”, är den enda förklaring vi får. Det rubbar såklart hela gruppen.
”Men då får du ju kommunicera det med mig”, försöker mötesledaren.

Den vuxna människan lyssnar inte, utan bara drar. Alla på mötet tappar fokus. Även ledaren. Nu har den härliga, goda, peppiga framåttänkande stämningen förbytts till dramatisk negativ stämning. För att en flippade ur. Nu är vi oroliga, osynkade och har tappat all styrfart i det vi skulle arbeta med.
”Jag är vuxen, jag gör vad jag vill”, säger den vuxna människan efteråt.

Som om vi har frikort att bära oss illa åt för att vi är över 18 år. Eller har fyllt 30, 40, 50 eller 60. Det har vi inte. Det finns inga sådana frikort. Även om man har haft en dålig dag, en dålig natt eller rentav ett dåligt liv. Jag som har jobbat mycket med människor som har olika diagnoser vågar till och med säga att nej, du har inte ens ett frikort om du har en diagnos. Vårt ansvar är kollektivt.

Catharina sprang sig igenom skilsmässan

Tredje exemplet

Lisa har fått jobb i på en vårdavdelning. Men Lisa dyker inte upp. När passet redan har startat ringer Lisa till sin arbetsledare och säger att hon mår dåligt. Med bara lite framförhållning hade Lisas arbetsledare kunnat ordna en ersättare. Nu blir dagen tuffare för alla Lisas arbetskamrater. Och Lisas arbetsledare kommer för all framtid att gå med en gnagande oro vid arbetsstart - över att inte säkert veta om hon kommer att dyka upp.

Allt du gör och allt du inte gör påverkar gruppen. Har du svårigheter, kommunicera dem till oss andra, så försöker vi lösa det så det blir lättare för dig att kunna funka i gruppen. Men vi har i grunden samma regler att följa. Och de är inte ens svåra att förstå. Du behöver inte vara rik för att kunna följa dem eller ha talang eller vara ett geni. Det är enkla levnadsregler som kommer att öppna dörrar för dig genom hela livet – och du kommer att sprida lugn och glädje omkring dig.

Jag tror de flesta av er känner igen dem. Men vi tar dem igen, så alla är med på banan:

1. Dyk upp. Har du sagt att du ska komma till en viss plats en viss tid, se till att vara där.

2. Kom i tid. Har du svårt att komma i tid? Kom för tidigt.

3. Ha med dig korrekt arbetsmaterial. Det ska inte gå åt värdefull tid och kraft i gruppen till att hitta grejer du kan använda.

4. Svara på tilltal.

5. Lyssna. Lyssna. Lyssna. Det här är den svåraste, jag vet. Men öva.

6. Fråga om något är oklart. Inte rakt ut. Räck upp handen. Vänta på din tur.

7. Vänta på svar.

8. Var korrekt, bluffa eller ljug aldrig.

9. Stäng av mobiltelefonen. Sms:a för Guds skull inte under ett pågående samtal.

10. Håll dig till ämnet. En sak i taget. Allt har sin tid. Det blir bättre då. För hela gruppen. Får man inte ha en dålig dag, då? Undrar vän av ordning. Jo, det är klart man får. Men man kan följa de här reglerna alldeles utmärkt även då. Man behöver inte kasta sin dåliga dag som en blöt, tung filt över alla andra. Och man kan välja när det är en bra tid att berätta om den här dåliga dagen för någon annan.

Får man inte vara glad och härligt social? undrar en annan. Jo, absolut, men inte när resten av gruppen försöker fokusera på uppgiften. Lyssna in när den bästa tiden är. Lyssna först och prata sedan.