mahe james Bild: Louise Goossens, Wellington Hospital

Hunden Mahe har gett autistiska James nytt liv

Hundtränaren: ”Det är sån magi mellan dem”

Nioåriga autentiska James Isaac kan inte prata och vill inte ha ögonkontakt med någon – förutom med sin bästa vän, terapihunden Mahe som också är den enda som får röra vid James. Och den 3-åriga labradoren lämnar aldrig hans sida – inte ens på sjukhuset.

Publicerad 2016-02-29 | Vardagspuls

Bilderna på pojken James och hunden Mahe i sjukhussängen har gått varma i sociala medier de senaste veckorna och bevisar det som alla hundvänner redan visste – hunden är verkligen människans trognaste vän.

Den 3-åriga labradoren kom in i James liv för 2,5 år sen. Sedan dess har livet blivit både bättre och lättare för familjen Isaac från Nya Zeeland. Tidigare kunde de inte ens gå på kafé utan att James blev orolig och ville gå därifrån, berättar mamma Michelle för sajten Stuff
– Innan kunde det vara en mardröm att gå ut bland allmänheten. Men sen vi fick Mahe så kan James sitta med lugnt och vänta på oss medan vi dricker upp vårt kaffe, säger hon.

Får bara ögonkontakt med hunden

Wendy Isaacs som jobbar på The Assistance Dogs New Zealand Trust och som varit med och utbildat Mahe under sex månader berättar om magin som kan uppstå mellan hundar och autistiska barn.
– De lugnar barnen. Barnen kan få ögonkontakt med hunden­ vilket de oftast inte ens får med sina egna föräldrar eller syskon. Det är sån magi mellan barnen och hundarna, säger hon.

Och Mahe finns ständigt vid James sida. Till och med när James las in på sjukhus för att få sina krampanfall utredda fick Mahe följa med – trots att sjukhuset egentligen inte tillåter djur. Men Mahe fick till och med ligga med i James sjukhussäng och lugna honom.

Lugnar och säkerställer

Men labradorens närvaro verkar inte bara lugnande på James. Han ser även till så att James inte råkar ut för några olyckor. James är nämligen fastkopplad till Mahe. Så om James går för långt bort eller på något sätt är på väg mot någon fara av något slag, som exempelvis en trafikerad väg, så sätter sig Mahe helt enkelt ner och vägrar att gå en centimeter till, berättar mamma Michelle.
– Mahe är James bästa kompis, allt handlar om honom.

 


Wellington sjukhusets fotograf Louise Goossens har tagit flera fina bilder på James och Mahe inifrån sjukhuset. Se bilderna på Facebook.

Hundar är inte bara människans bästa vänner och sällskapsdjur. De kan även fungera som ett hjälpmedel. Då kallas de assistanshundar och har olika uppgifter att utföra. Det kan handla om att leda sin husse eller matte förbi ett hinder eller varna inför ett blodsockerfall.

Assistanshundar har alltid enbart en förare – en husse eller matte. Hundarna delas in i:

  1. Ledarhundar
  2. Servicehundar
  3. Signalhundar
  4. Alarmerande servicehundar

Ledarhunden är den vanligaste typen av assistanshund. Den har tränats till att leda den som har en synnedsättning till att ta sig förbi hinder och visa var det finns trappor eller kanter. Läs mer på 1177 Vårdguiden 


Här finns hundhjälp att få:

SOS Hund

Terapihundskolan