deppig kvinna Bild: Johnér

Årets deppigaste dag är här

”Verkligheten börjar sjunka in”

Idag, den tredje måndagen i januari är vi som allra deppigast. I alla fall om man får tro den matematiska formel som en brittisk forskare tagit fram.

Publicerad 2016-01-18 | Senast ändrad 2017-01-09 | Vardagspuls

Känner du dig lite deppig och hänging? Då är du inte ensam. I dag är det nämligen ”blue Monday” då vi är som allra deppigast på hela året enligt den brittiske forskaren Cliff Arnall.

Det är mörkt och kallt när du kliver upp ur sängen och lika deppigt när du går hem ifrån jobbet igen. Ekonomin är i botten efter alla helger, det är en dryg vecka kvar till löning och motivationsnivån är låg trots alla (brutna?) nyårslöften. Och att den här måndagen är den allra deppigaste på året är alltså till och med något som räknats ut matematiskt.

Depp-formeln

De faktorer som Cliff Arnall tagit med i beräkningen är: vädret (W), ekonomisk skuld (D), månadslön (d), tid som förflutit sedan julen (T), tiden som gått sedan vi avgett våra nyårslöften och misslyckats (Q), låg motivationsnivå (M) och behovet av att vidta åtgärder (NA). Läs mer om formeln här.
– Efter nyårsfirande och nyhetens behag av att vända blad och börja om på nytt, börjar verkligheten sjunka in. Det sammanfaller med mörka moln som drar in och tvånget att betala julens krediträkningar, säger han.

En av de som håller med forskaren är 36-åriga Anna Nilsson från Malmö som just kommit hem från en långresa i Thailand.
– Han har ju rätt. Man har gjort så mycket och träffat så många under alla helgdagar och sen helt plötsligt står man där helt utan pengar, säger hon.

Men Anna Nilsson har planer på hur hon ska ta sig igenom de här värsta dagarna i slutet av januari.
– Jag ska hitta på mer saker. Träna och äta bra. Och planera nästa resa. Jag har bestämt mig för mer glädje i mitt liv 2016, mer skratt.

Och faktum är att med rätt inställning kommer man ofta långt. Och det finns mycket du kan göra för att ta dig igenom de mörkaste dagarna lite lättare. Läs mer här.

Och en liten ljusglimt i allt det mörka är ju att det trots allt redan har vänt och det blir nu allt ljusare på eftermiddagarna för varje dag som går. Läs mer om vintersolståndet här.