Peppa varandra under ett träningspass och må så mycket bättre skriver Vardagspuls hälsoinspiratör Hillevi Wahl Bild: Mostphotos

”Jag tränar för att få höra hur jäkla bra jag är”

Hillevi Wahl om vikten av att berömma varandra under ett träningspass

Det finns många bra skäl till att träna. Både fysiskt och psykiskt. Anledningarna kan dessutom variera över tid. Just nu går jag mest till träningen för att få höra hur bra jag är, skriver Vardagspuls hälsoinspiratör Hillevi Wahl.

Publicerad 2017-08-24 | Hillevi Wahl


– Vad stark du är, Hillevi! – Bra jobbat! – Snyggt teamwork!

När jag tränar med Nordic Military Training får jag glada tillrop och beröm kanske tjugo-trettio gånger per pass. Det gör något vackert med min hjärna. Den blir alldeles lugn. Hjärnan, i sin tur, lugnar kroppen: Jag duger, jag passar in i flocken – jag blir trygg och stressar av. När jag går ifrån träningspassen har jag världens största smajl i ansiktet och hoppsansteg i benen.

De glada tillropen är såklart inget slumpmässigt ropande. Instruktörerna är oerhört kunniga i mental träning. De säger att vi är bra för att det funkar. Vi blir ännu bättre av det. Chefsinstruktör Jens Dahle fick mig tidigt att fatta hur stor den mentala biten av träningen var.
– Det här med att vi går ut och repeterar för folk hur bra de kallas för mental förstärkning, men det är egentligen ett gammalt trick jag har från ledarskapsvärlden. På den tiden hade vi tioöringsmynt. Då fick jag lära mig att man skulle börja dagen med tio tioöringar i höger ficka. För varje gång du sa någonting bra till någon kollega eller till någon slumpmässig människa på gatan fick du flytta en tioöring till vänsterfickan. På kvällen var det lätt att se vilken ficka man hade mest tioöringar i.

Ge varandra positiv feedback

Det funkar förvånansvärt bra. Vi måste ha ett sätt att positivt förstärka våra medarbetare och oss själva.
– Det är samma med barnen, om du går runt och berättar för dina barn att de läser för lite läxor eller inte räcker till, till slut kommer de ju att tro på det. De tror ju att du vet allt.
– Så kan vi bara vara så snälla att ge varandra lite mer positiv feedback hela jäkla tiden, skulle allt bli lite bättre. Speciellt när folk gör någonting bra. Förstärk den positiva känslan! – Valda negativa sanningar är inte bra. Välj en positiv. Det gör inget om den är för positiv, det är bättre att vara fel åt det hållet, säger Jens Dahle.

”Säg till dig själv att du är bra”

Vi slarvar lite till mans med att tala om för oss själva att vi är bra, att vi duger, att vi behövs i flocken. Att bara skriva det i en dagbok för oss själva varje kväll, kan kännas lite ihåligt om man aldrig får höra det av någon annan. Så kan vi inte göra som Jens Dahle säger och snälla ge varandra lite mer positiv feedback hela jäkla tiden. På jobbet, på träningspassen och i familjen. Tack!

PS. Missa inte chansen att tävla om rookie camp med Nordic Military Training.Tävla här!