Bild: Johanna Berghänel

Johanna drabbades av självupplevd fulhet

"Jag började gömma mig på skoltoaletten"

Allt började med en elak kommentar från en jämnårig kille. En kommentar som fick den då 15–åriga Johanna Hisbro att börja gömma sig på skoltoaletten, hålla handen för ansiktet när hon pratade och använda stora mängder smink. Allt för att dölja sådant som ingen annan lade märke till i hennes ansikte. Johanna hade drabbats av BDD, självupplevd fulhet.

Publicerad 2016-06-02 | Erika Sjöö

34–åriga Johanna Hisbro från Uddevalla beskriver sig själv som en person som alltid haft höga krav på sig själv. Som barn till en blandmissbrukare har hon dessutom ofta känt sig tvungen att vara stark samtidigt som ångest och oro funnits med i bakgrunden. När Johanna var femton år var det en jämnårig kille i skolan som sa till henne att det såg ut som om hon stoppat in snus i motvind.

– Han syftade på behåring i ansiktet. Den kommentaren gav mig en så kraftig ångestattack att jag gömde mig på toaletten. Efter det började jag att gömma mig på toaletten i skolan så gott som varje dag. Jag höll handen för munnen, undvek att vistas i solen och undvek att prata med andra, säger Johanna.

Kontrollerade sitt utseende hela tiden

Med tiden blev det bara värre. Johanna kände ett stort behov av att hela tiden kontrollera sitt utseende. Utöver behåring hade Johanna nu börjat se fläckar i ansiktet som hon störde sig på.

– Man går in i minsta detalj. Jag kände ett kontrollerande behov av att kamouflera mitt ansikte och började använda mycket smink. Jag som aldrig använt smink innan kände mig nu tvungen att sminka mig väldigt mycket bara när jag skulle gå till affären och så skulle det hålla på ända tills jag var 30 år då jag fick hjälp, säger Johanna.

Funderade på plastikoperation

När Johanna såg sig i spegeln såg hon bara fel. Ibland gick tankarna så långt att hon funderade på att göra en plastikoperation och hon gjorde ett flertal konsultationer hos olika plastkirurger. Tanken var att hon skulle genomgå en laserbehandling i hela ansiktet för att få bort de fläckar hon störde sig på.

– Men jag var för rädd för att lägga mig under kniven och det är jag glad för idag, berättar Johanna.

Blev botad genom KBT

Det var hos ett besök hos en kurator som Johanna för första gången fick höra talas om dysmorfofobi, BDD, självupplevd fulhet. Då var hon 30 år och hade skrivit en bok om hur hon ville se ut. Hon sökte information om BDD på nätet och hittade till en studie som pågick vid Karolinska Institutet. Hon ansökte om att få vara med i studien och kom in.

– Det var skönt att få KBT–terapi. Jag lärde mig att förstå mig själv och att acceptera mig själv. Men visst var det fruktansvärt jobbigt ibland. En övning handlade exempelvis om att gå till affären utan att sminka sig. Det blev en väldigt ångestladdad situation och det enda jag kunde tänka var: gå och hämta ditt kaffe, gå till kassan, betala och gå ut. Jag mötte en man som tittade på mig och jag tänkte: nu såg han det där i mitt ansikte. Men vad stolt jag var när jag kom hem sen! säger Johanna.

Uppmanar andra att söka hjälp

I dag är Johanna frisk från sin BDD även om hon fortfarande kan känna av symtomen vissa dåliga dagar.

– Men jag vet hur jag ska hantera det och hur jag ska slå bort negativa tankar. Jag tycker att det är viktigt att våga prata om BDD och uppmanar alla som tror att de har BDD eller känner någon som har det att söka hjälp, säger Johanna.

I dag lever Johanna ett stadigt familjeliv med man och tre barn.

”Man får en förvrängd spegelbild”

Psykologen Jesper Enander forskar om dysmorfofobi, BDD vid Karolinska Institutet i Stockholm. Enligt honom är kännedomen om sjukdomen inte jättestor inom vården trots att två procent av befolkningen tros har den. Det vanliga är att sjukdomen börjar i tonåren.

– BDD innebär att en person hakar upp sig på en eller flera kroppsdelar. Personen blir väldigt upptagen av defekter i utseendet som inte finns där och som andra inte kan se. Det kan handla om att man tycker att näsan har fel form, att hyn är pigmenterad eller att man är väldigt hårig. En person med BDD som ser sig själv i spegeln har en förvrängd spegelbild. Man känner stor oro över att någon ska döma en för ens utseende och det finns de som tycker att de är taskiga mot omgivningen om de går utanför dörren och visar sig, något som kan leda till att vissa isolerar sig i hemmet, säger Jesper Enander.

Gener och uppväxt kan ligga bakom 

Orsaken till BDD handlar om både arv och miljö.

– Vi vet att ungefär 50 procent har sin grund i generna och att resten har med andra saker att göra. Det kan handla om allt från mobbning, komplikationer under graviditeten eller stress, säger Jesper Enander.

Enligt Jesper Enander söker många drabbade hjälp hos skönhetsindustrin.

– Det vanligaste är att man söker sig till hudläkare eller kosmetisk kirurgi, vilket inte hjälper mot BDD utan snarare kan förvärra den. Kanske korrigerar man sin näsa men blir mer fixerad vid den efter operationen. Vissa har opererat sig så mycket att de till slut får ett defekt utseende på riktigt, säger Jesper Enander.

Studie om självupplevd fulhet – BDD

För ett par månader sedan publicerade Jesper Enander och hans kollegor vid Karolinska Institutet resultatet från behandlingsstudien som erbjöd behandling med KBT över internet mot BDD. Av de totalt 94 patienterna som deltog hade många varit sjuka i flera år och haft tidigare kontakter med hälso– och sjukvården. Var femte deltagare hade tidigare gjort i snitt minst två plastikoperationer för att försöka åtgärda upplevda fel med utseendet.

– Direkt efter behandlingsavslut hade hälften av personerna i KBT-gruppen minskat sina symtom avsevärt och var tredje person var helt botad. Behandlingen ökade också livskvaliteten för deltagarna och minskade deras depressiva symtom. Hälften av dem som hade en pågående depression vid studiens start var inte längre deprimerade efter att de avslutat sin behandling, säger Jesper Enander.

Jesper Enander vid Karolinska Institutet

Vill du fråga Johanna Hisbro om något som berör BDD? Då är du välkommen att kontakta henne på Facebook.

Vilken inspirationskälla!

Bild: Hillevi Wahl

Hillevi om priset: ”Kan prata om alkoholism som om det vore fiskpinnar”

INRE HÄLSA Vardagspuls hälsoinspiratör Hillevi Wahl växte själv upp i en missbruksfamilj. Nu vinner hon pris för sitt sätt att föreläsa och skriva om beroendeproblematik.

Ny studie

Bild: Johnér

Du blir lyckligare av att bo ensam

KROPP & HÄLSA Grattis alla singlar! Det kan vara lätt att tro att man är lyckligare i en relation än som ensam, men en ny studie visar tvärtom. 

Nya 4-7-8-tekniken:

Bild: Johnér Bildbyrå

Knepet som ska hjälpa dig att somna på 60 sekunder

KROPP & HÄLSA Blev det en sömnlös natt? Sömnexperten Andrew Weil har skapat en teknik som ska få dig att komma till ro – och dessutom hjälper dig att kontrollera ilska.

Det bästa från Vardagspuls TV

   Följ Vardagspuls bloggare

   Varningssignalerna

   Bild: Johnér

   Så kan hälsoappen göra dig sjuk

   INRE HÄLSA Hälsoapparna och aktivitetsarmbanden gör att vi rör på oss mer och sitter stilla mindre. Men självmätningen kan också gå till överdrift – och göra att vi mår sämre. Här är varningssignalerna du ska hålla utkik efter.

   Psykisk ohälsa

   Bild: Johanna Berghänel och Johnér

   Johanna led av självupplevd fulhet

   INRE HÄLSA Allt började med en elak kommentar om hennes utseende. "Den kommentaren gav mig en så kraftig ångestattack att jag började gömma mig på skoltoaletten och hålla handen för munnen när jag pratade"

   Läskiga listan

   Bild: Johnér Bildbyrå

   Det här är svenskarnas vanligaste fobier

   Är det något som får dig att hoppa högt av rädsla? Här är svenskarnas vanligaste fobier, är din en av dem?

   Stressexpertens råd

   Bild: Malin Hägglöf, Pixabay

   Malin blev så utbränd att hon inte kunde gå – nu hjälper hon andra

   INRE HÄLSA Efter att ha drabbats av en svår utmattning bestämde sig Malin Hägglöf för att lära sig mer om vad som drabbat henne – och utbildade sig till stressterapeut.

   Intervju

   Bild: Johnér

   Träningen hjälpte Stellan att bli av med sin depression

   MOTION & TRÄNING Stellan Sverne, 42, är ett levande bevis på att depression är effektivare bot mot depression än antidepressiva läkemedel. 

   Ernst Kirchsteiger

   Bild: Vardagspuls

   ”Jag tror faktiskt på evig kärlek”

   INRE HÄLSA Folkkäre programledaren Ernst Kirchsteiger är aktuell med ännu en säsong av Sommar med Ernst. Här avslöjar vad som är nyckeln till ett långt och lyckligt förhållande.

   8 saker att hålla koll på

   Bild: Johnér

   Är du introvert? Tänk på det här

   KROPP & HÄLSA Är du en sådan som blir utmattad av att gå på fest med många främlingar? Då kan det vara så att du är introvert. Och det kan påverka dig mer än du tror.

   Studie visar:

   Bild: Johnér Bildbyrå

   Äckligt med stora kryp – ett sundhetstecken

   Stora kryp och snuskiga toaletter, att vi reagerar med ”Äuuuuh”-känslor har en väldigt smart funktion för vår hälsa, enligt forskarna.

   Bild: Vardagspuls

   Tobias Karlsson: "Jag var alltid den som blev vald sist på brännbollen"

   KLIPP Dansaren Tobias Karlsson som är aktuell med en ny dansföreställning gästade programmet för att berätta om utanförskapet han kände under skolåren

   Humörhöjare?

   Bild: Johnér

   Nedstämd? Gråt en skvätt så känns det bättre

   INRE HÄLSA Mår du bättre av att gråta en skvätt? Du är inte ensam. Gråt kan faktiskt fungera som en humörhöjare.

   Stress-verktyg

   Bild: Johnér Bildbyrå

   6 effektiva sätt att dämpa stress

   INRE HÄLSA Behöver du komma ner i varv? Här är metoderna som fungerar, enligt forskningen.

   Louise Hallin

   Bild: Vardagspuls-Mårre

   ”Han sover till 14 – vi blir galna!” Louise: ”Det är normalt”

   INRE HÄLSA Vad gör du när ditt gulliga barn förvandlas till en annan varelse som sover länge på dagarna, är stingslig och ifrågasätter dig? Louise Hallin har svaret på hur tonåringen ska bemötas.

   Bild: Johnér

   Det menar tonåringen – egentligen

   ORDLISTA Det är inte alltid lätt att förstå vad tonåringar menar. Ibland undrar du kanske om ni ens pratar samma språk. Men det går att lära sig! Vardagspuls har samlat ihop några grundglosor från dagens snåriga tonårsspråk.

   Bild: Hillevi Wahl

   Hillevi Wahl: Inget barn vill att föräldrarna ska dricka

   BLOGG Vi kan inte längre hävda att det bara är alkisbarn som far illa av de vuxnas drickande. Inget barn vill att föräldrarna ska dricka, skriver Vardagspuls bloggare Hillevi Wahl. 

   Utmattningsdepression

   Bild: Johnér

   Så undviker du att drabbas

   INRE HÄLSA Ibland kan jobbstressen eller i privatlivet bli för mycket och leda till utmattningsdepression. Men hur känner du igen de första varningssignalerna och hur undviker du att drabbas? Vardagspuls ger dig experternas bästa råd.