En ny undersökning visar att kvinnor känner mer stress inför julen än vad män gör Bild: Mostphotos

Julen stressar kvinnorna mer än männen

Julförberedelser källan till oro

Är du kvinna och känner dig stressad inför julen? Det är du inte ensam om. En ny undersökning visar att kvinnors julstress är betydligt större än männens.

Publicerad 2017-12-08 | Vardagspuls

Julen närmar sig med stormsteg och kraven är många. Julklappar ska inhandlas, maten och baket förberedas och hemmet pyntas. Att julen är förknippad med stress är det nog många av som kan skriva under på. Men vilka är det egentligen som känner av julstöket och stressen som mest?

En ny undersökning som gjorts av Novus visar att 27 procent av de tillfrågade kvinnorna känner sig stressade inför julen medan motsvarande siffra för männen är 14 procent. 19 procent av de tillfrågade uppger att det är själva julförberedelserna som stressar mest medan 12 procent känner en oro för att pengarna inte ska räcka till.

”Prata om fördelningen”

Anna Bennich Karlstedt, legitimerad psykolog och författare till boken ”Sjukt stressad”, säger till TT att en av förklaringarna till kvinnornas stress beror på att ett större ansvar ofta hamnar på kvinnan när det kommer till det obetalda arbetet i hemmet.

– Jag tycker att man i dag, eller helst i går, ska sätta sig ner och prata om hur fördelningen ska se ut så att inte en i förhållandet har större huvudvärk än den andra. Det behövs en diskussion om förväntningar och krav, även inifrån kommande krav. Det har många att tampas med, främst kvinnor. Man behöver inte stå och göra fem sorters sill om man gråter på kvällarna, det är aldrig värt det, säger Anna Bennich Karlstedt till TT/Omni.

I undersökningen, som gjorts på uppdrag av Skandia, deltog 1000 personer.