Konsertbesök Bild: Mostphotos

Konsertbesökare har bättre hälsa

Dansk studie visar på samband

Sitter du och tvekar om du ska lägga de där hundralapparna på att gå och se favoritartisten? Bara gör det! En ny studie från Danmark visar att de som går på konserter har bättre hälsa än de som inte gör det, men det är bara ett visst antal konserter som behövs för att uppnå effekt.

Publicerad 2018-02-01 | Vardagspuls

Är du en frekvent konsertbesökare? Eller föredrar du att njuta av musik från hemmets trygga vrå? Om du tillhör den första kategorin: Grattis, då har du kanske lite bättre hälsa än oss andra. I alla fall om man ska tro en studie från Aalborg universitet och Syddanska universitet. Studien visade dels på ett starkt samband mellan god fysisk och psykisk hälsa och musik men de som gick på konserter regelbundet hade ännu lite bättre hälsa än de som inte gjorde det. 

Bekräftar tidigare studier

I studien deltog 14 256 personer som fick svara på frågor sina musikvanor och sin hälsa. Att bara lyssna på musik hade inte samma goda effekt på hälsan som att faktiskt besöka en konsert. Enligt Lars Ole Bonde professor i musikterapi vid Aalborg universitet och en av initiativtagarna till studien beror det på att en konsertupplevelse är mycket mer intensiv och på så vis främjar hälsan mer.
– Undersökningen bekräftar lite av det vi redan sett i några utländska studier: att delta aktivt i kulturhändelser och musikaktiviteter gynnar vår hälsa, säger han till DR.

Finns ett magiskt antal

Du behöver dock inte lägga om semesterplanerna för att maxa antalet konsertbesök. Enligt undersökningen behövs det inte mer än tre stycken för att det ska ha effekt.
– Det är inte nödvändigtvis bättre att du går på tio konserter. Men noll, en eller två är för lite, säger Lars Ole Bonde till DR.

Undersökningen visade även på bättre hälsa och sundare livsstil hos de deltagare som sjöng eller spelade ett instrument. Nu hoppas forskarna att resultaten av studien ska leda till musikaktiviteter blir ett stående inslag i det danska hälsovårdssystemet. 

Källa: Aftonbladet, DR