Du behöver inte stänga av mobilen helt i sommar men du kan surfa mindre med våra tips Bild: Mostphotos

Koppla ner i sommar

9 tips för en mobilfri semester

Många av oss drömmer om en mobilfri sommar. Sitta på stranden, promenera i skogen eller umgås med vänner på trevliga grillmiddagar utan att ständigt behöva tänka på den där mobiltelefonen. Kanske går det inte att vara helt mobilfri men med våra tips kan du bli mindre beroende av att kolla mobilen.

Publicerad 2015-02-11 | Senast ändrad 2017-06-29 | Vardagspuls

Har du svårt att koppla av när det brummar och surrar i telefonen? Känner du dig nästintill tvingad att dokumentera allt du gör i sociala medier? Hoppar du till av plinget när det kommer ett mejl? Det finns knep som gör att du kan kan koppla av – utan att koppla ner helt i sommar och på semestern.

Allt fler känner att enda tillfället då det verkligen går att koppla av är någon annanstans än hemma. Inne i radioskuggan, befriad från fibernätens tentakler som snokat sig in i ditt privatliv. I Sverige använder vi internet hemma, för husbehov, knappt 13 timmar i veckan. 

Avkopplande uppkoppling

Men du behöver inte dra ur sladden och kasta dig på soffan med hörselskydd för att koppla av. Vänd det i stället till din fördel och lär dig hantera att ständigt vara uppkopplad. Kom ihåg att det är du som bestämmer över tekniken och inte tvärtom.

9 knep som hjälper dig att bli mer mobilfri i sommar

  1. Stäng av mobilen i perioder och fokusera på att vara närvarande i det du gör nu. Sociala medier som till exempel Facebook och Instagram klarar sig utan dig – och du klarar dig utan dem. Tänk att kroppen måste få vila så även hjärnan som så lätt blir beroende av mobilen.
  2. Lämna mobilen hemma en hel dag när du åker bort. Om du inte har möjlighet att göra det, sätt den i flygplansläge så att du inte blir störd.
  3. Stäng av pushnotiser. Titta i inställningar på din telefon och stäng av allt som handlar om aviseringar eller pushnotiser. Allt, även mejl.
  4. Sätt telefonen i läget för ”stör ej” och om du vill kan du favoritmarkera familjen så bryter de igenom.
  5. Du behöver inte stänga av Facebook men stäng av chatten.
  6. Stäng av möjligheten för andra att tagga dig på Facebook.
  7. Sätt upp regler i familjen hur mycket barnen ska få använda mobilen i sommar. Inför specifika dagar i veckan när det råder mobil- och surfplattfritt.
  8. Gör klart och tydligt för kollegor och chefer innan du går på semester att du inte kommer att finnas tillgänglig.
  9. Om du har en gammal mobiltelefon, en icke smartphone – använd den! Då finns det bara möjlighet att ringa och sms:a.