Kosläpp – en allt populärare publikattraktion

”Bra sätt att fira våren”

Att se kossorna få springa ut på grönbete efter en lång mörk vinter inne i ladan är ett snabbt växande publiknöje. På Lovö gård utanför Stockholm samlades flera hundra förväntansfulla personer i helgen för att ta del av kosläppet där.
– Jag har de senaste åren sett hur intresset för kosläppet har ökat. Det är ett jättebra tillfälle att få komma ut på en gård och fira våren, säger bonden Elin Rydström på Lovö Prästgård.

Publicerad 2016-04-21 | Senast ändrad 2016-04-19 | Vardagspuls

Omkring 800 personer hade anmält sitt intresse för att ta del av kosläppet på Lovö prästgård på Ekerö i helgen. Många barnfamiljer fanns så klart på plats och tog del av både kosläpp, nyfödda kattungar och lamm. Och även vädret visade sig från sin bästa sida. Lite sol, lite moln och närmare 15 grader. Perfekt dag för kossorna att springa ut på grönbete alltså.

Och det är inte bara kossorna som mår bra av att komma ut. Det finns ett sug att komma ut i naturen och komma nära djuren hos oss människor. En ny Sifoundersökning, gjord på uppdrag av Arla, visar att mer än varannan svensk vill besöka en bondgård. Och ett sätt att göra det på i vårt moderna samhälle är ordnade tillfällen som exempelvis de årliga kosläppen runt om i Sverige när mejerier och naturbruksskolor bjuder in allmänheten för att se mjölkkorna släpps ut på grönbete för första gången på året. Något som blivit allt populärare. Förra året lockade bara Arlas olika kosläpp omkring 165 000 besökare till gårdar runt om i Sverige. På bondgårdar nära storstäderna kan det vara över 10 000 besökare på ett enda kosläpp skriver mejeriföretaget i ett pressmeddelande.
– Jag har de senaste åren sett hur intresset för kosläppet har ökat och även för mitt arbete som bonde. Människor har en större medvetenhet och ett större intresse för jordbruket. Kosläppet är också ett jättebra tillfälle att verkligen få komma ut på en gård och fira våren, säger Elin Rydström som är bonde på Lovö Prästgård som ligger på Drottningholm strax väster om Stockholm.

Bondgårdsluft kan förebygga astma

Och förutom att vi rent själsligt mår bra av att komma ut på landet så har det till och med visat sig att lantliv skyddar mot allergier – och störst är skyddet om det finns kor på gården. Enligt en undersökning där flera europeiska forskare deltagit visar det sig att rester av bakterier i dammet som finns på bondgårdar sätter igång en reaktion i lungorna som bidrar till att skydda mot allergisk astma. Resultat har publicerats i den vetenskapliga tidskriften Science.

Eva Sverremark Ekström som är allergiforskare och professor vid Stockholms universitet är inte förvånad över studiens resultat. Hon säger till Sveriges radio att det bekräftar ”hygienhypotesen” och samspelet mellan utvecklingen av mikroorganismer och utvecklingen av allergier.
– Men samtidig tillför den en ny pusselbit i och med att man studerar det här specifika enzymet och det har man inte gjort tidigare, säger hon till radion och berättar även om tidigare studier som visat att det är gårdar med kor på som har bäst effekt.
– De starkaste sambanden har man sett där det finns kor, men boskap i största allmänhet brukar man säga.

Vardagspuls var på plats och sände live på facebook från årets kosläpp på Lovö prästgård. Se sändningen nedan:

Fotnot: Folkhälsomyndigheten råder alla att tvätta händerna efter att ha klappat kor och kalvar. Läs mer i ett pressmeddelande på deras sajt.