Kosläpp – en allt populärare publikattraktion

”Bra sätt att fira våren”

Att se kossorna få springa ut på grönbete efter en lång mörk vinter inne i ladan är ett snabbt växande publiknöje. På Lovö gård utanför Stockholm samlades flera hundra förväntansfulla personer i helgen för att ta del av kosläppet där.
– Jag har de senaste åren sett hur intresset för kosläppet har ökat. Det är ett jättebra tillfälle att få komma ut på en gård och fira våren, säger bonden Elin Rydström på Lovö Prästgård.

Publicerad 2016-04-21 | Senast ändrad 2016-04-19 | Vardagspuls

Omkring 800 personer hade anmält sitt intresse för att ta del av kosläppet på Lovö prästgård på Ekerö i helgen. Många barnfamiljer fanns så klart på plats och tog del av både kosläpp, nyfödda kattungar och lamm. Och även vädret visade sig från sin bästa sida. Lite sol, lite moln och närmare 15 grader. Perfekt dag för kossorna att springa ut på grönbete alltså.

Och det är inte bara kossorna som mår bra av att komma ut. Det finns ett sug att komma ut i naturen och komma nära djuren hos oss människor. En ny Sifoundersökning, gjord på uppdrag av Arla, visar att mer än varannan svensk vill besöka en bondgård. Och ett sätt att göra det på i vårt moderna samhälle är ordnade tillfällen som exempelvis de årliga kosläppen runt om i Sverige när mejerier och naturbruksskolor bjuder in allmänheten för att se mjölkkorna släpps ut på grönbete för första gången på året. Något som blivit allt populärare. Förra året lockade bara Arlas olika kosläpp omkring 165 000 besökare till gårdar runt om i Sverige. På bondgårdar nära storstäderna kan det vara över 10 000 besökare på ett enda kosläpp skriver mejeriföretaget i ett pressmeddelande.
– Jag har de senaste åren sett hur intresset för kosläppet har ökat och även för mitt arbete som bonde. Människor har en större medvetenhet och ett större intresse för jordbruket. Kosläppet är också ett jättebra tillfälle att verkligen få komma ut på en gård och fira våren, säger Elin Rydström som är bonde på Lovö Prästgård som ligger på Drottningholm strax väster om Stockholm.

Kossor förebygger astma

Och förutom att vi rent själsligt mår bra av att komma ut på landet så har det till och med visat sig att lantliv skyddar mot allergier – och störst är skyddet om det finns kor på gården. Enligt en undersökning där flera europeiska forskare deltagit visar det sig att rester av bakterier i dammet som finns på bondgårdar sätter igång en reaktion i lungorna som bidrar till att skydda mot allergisk astma. Resultat har publicerats i den vetenskapliga tidskriften Science.

Eva Sverremark Ekström som är allergiforskare och professor vid Stockholms universitet är inte förvånad över studiens resultat. Hon säger till Sveriges radio att det bekräftar ”hygienhypotesen” och samspelet mellan utvecklingen av mikroorganismer och utvecklingen av allergier.
– Men samtidig tillför den en ny pusselbit i och med att man studerar det här specifika enzymet och det har man inte gjort tidigare, säger hon till radion och berättar även om tidigare studier som visat att det är gårdar med kor på som har bäst effekt.
– De starkaste sambanden har man sett där det finns kor, men boskap i största allmänhet brukar man säga.

Vardagspuls var på plats och sände live på facebook från årets kosläpp på Lovö prästgård. Se sändningen nedan:

Fotnot: Folkhälsomyndigheten råder alla att tvätta händerna efter att ha klappat kor och kalvar. Läs mer i ett pressmeddelande på deras sajt.

Fler datum för kosläpp

Arlas kosläpp

Skånemejeriers kosläpp

Vilken inspirationskälla!

Bild: Hillevi Wahl

Hillevi om priset: ”Kan prata om alkoholism som om det vore fiskpinnar”

INRE HÄLSA Vardagspuls hälsoinspiratör Hillevi Wahl växte själv upp i en missbruksfamilj. Nu vinner hon pris för sitt sätt att föreläsa och skriva om beroendeproblematik.

Ny studie

Bild: Johnér

Du blir lyckligare av att bo ensam

KROPP & HÄLSA Grattis alla singlar! Det kan vara lätt att tro att man är lyckligare i en relation än som ensam, men en ny studie visar tvärtom. 

Nya 4-7-8-tekniken:

Bild: Johnér Bildbyrå

Knepet som ska hjälpa dig att somna på 60 sekunder

KROPP & HÄLSA Blev det en sömnlös natt? Sömnexperten Andrew Weil har skapat en teknik som ska få dig att komma till ro – och dessutom hjälper dig att kontrollera ilska.

Det bästa från Vardagspuls TV

   Följ Vardagspuls bloggare

   Varningssignalerna

   Bild: Johnér

   Så kan hälsoappen göra dig sjuk

   INRE HÄLSA Hälsoapparna och aktivitetsarmbanden gör att vi rör på oss mer och sitter stilla mindre. Men självmätningen kan också gå till överdrift – och göra att vi mår sämre. Här är varningssignalerna du ska hålla utkik efter.

   Psykisk ohälsa

   Bild: Johanna Berghänel och Johnér

   Johanna led av självupplevd fulhet

   INRE HÄLSA Allt började med en elak kommentar om hennes utseende. "Den kommentaren gav mig en så kraftig ångestattack att jag började gömma mig på skoltoaletten och hålla handen för munnen när jag pratade"

   Läskiga listan

   Bild: Johnér Bildbyrå

   Det här är svenskarnas vanligaste fobier

   Är det något som får dig att hoppa högt av rädsla? Här är svenskarnas vanligaste fobier, är din en av dem?

   Stressexpertens råd

   Bild: Malin Hägglöf, Pixabay

   Malin blev så utbränd att hon inte kunde gå – nu hjälper hon andra

   INRE HÄLSA Efter att ha drabbats av en svår utmattning bestämde sig Malin Hägglöf för att lära sig mer om vad som drabbat henne – och utbildade sig till stressterapeut.

   Intervju

   Bild: Johnér

   Träningen hjälpte Stellan att bli av med sin depression

   MOTION & TRÄNING Stellan Sverne, 42, är ett levande bevis på att depression är effektivare bot mot depression än antidepressiva läkemedel. 

   Ernst Kirchsteiger

   Bild: Vardagspuls

   ”Jag tror faktiskt på evig kärlek”

   INRE HÄLSA Folkkäre programledaren Ernst Kirchsteiger är aktuell med ännu en säsong av Sommar med Ernst. Här avslöjar vad som är nyckeln till ett långt och lyckligt förhållande.

   8 saker att hålla koll på

   Bild: Johnér

   Är du introvert? Tänk på det här

   KROPP & HÄLSA Är du en sådan som blir utmattad av att gå på fest med många främlingar? Då kan det vara så att du är introvert. Och det kan påverka dig mer än du tror.

   Studie visar:

   Bild: Johnér Bildbyrå

   Äckligt med stora kryp – ett sundhetstecken

   Stora kryp och snuskiga toaletter, att vi reagerar med ”Äuuuuh”-känslor har en väldigt smart funktion för vår hälsa, enligt forskarna.

   Bild: Vardagspuls

   Tobias Karlsson: "Jag var alltid den som blev vald sist på brännbollen"

   KLIPP Dansaren Tobias Karlsson som är aktuell med en ny dansföreställning gästade programmet för att berätta om utanförskapet han kände under skolåren

   Humörhöjare?

   Bild: Johnér

   Nedstämd? Gråt en skvätt så känns det bättre

   INRE HÄLSA Mår du bättre av att gråta en skvätt? Du är inte ensam. Gråt kan faktiskt fungera som en humörhöjare.

   Stress-verktyg

   Bild: Johnér Bildbyrå

   6 effektiva sätt att dämpa stress

   INRE HÄLSA Behöver du komma ner i varv? Här är metoderna som fungerar, enligt forskningen.

   Louise Hallin

   Bild: Vardagspuls-Mårre

   ”Han sover till 14 – vi blir galna!” Louise: ”Det är normalt”

   INRE HÄLSA Vad gör du när ditt gulliga barn förvandlas till en annan varelse som sover länge på dagarna, är stingslig och ifrågasätter dig? Louise Hallin har svaret på hur tonåringen ska bemötas.

   Bild: Johnér

   Det menar tonåringen – egentligen

   ORDLISTA Det är inte alltid lätt att förstå vad tonåringar menar. Ibland undrar du kanske om ni ens pratar samma språk. Men det går att lära sig! Vardagspuls har samlat ihop några grundglosor från dagens snåriga tonårsspråk.

   Bild: Hillevi Wahl

   Hillevi Wahl: Inget barn vill att föräldrarna ska dricka

   BLOGG Vi kan inte längre hävda att det bara är alkisbarn som far illa av de vuxnas drickande. Inget barn vill att föräldrarna ska dricka, skriver Vardagspuls bloggare Hillevi Wahl. 

   Utmattningsdepression

   Bild: Johnér

   Så undviker du att drabbas

   INRE HÄLSA Ibland kan jobbstressen eller i privatlivet bli för mycket och leda till utmattningsdepression. Men hur känner du igen de första varningssignalerna och hur undviker du att drabbas? Vardagspuls ger dig experternas bästa råd.