Kristin Kaspersens 8 bästa tips för dig som är morgontrött Bild: Katarina Di Leva

Kristin Kaspersens recept på en god vardagsmorgon

8 bästa tipsen för dig som är morgontrött

Kristin Kaspersen har länge inte trivts med sina morgnar. Hon har snoozat tills morgonen blivit för kort, slängt i sig frukosten och stressat iväg för att lämna barnen innan hon åkt till jobbet med andan i halsen. Känner du igen dig? Då är den här texten för dig!

Publicerad 2017-08-31 | Senast ändrad 2017-12-08 | Vardagspuls

För två år sedan drabbades Kristin Kaspersen av en utmattning. Hon var sjukskriven från förra sommaren fram till februari i år. En viktig del i arbetet med att komma tillbaka har varit att tänka om kring hur hon startar sina dagar.

– Det var på ett sätt självklart att börja med att förändra morgnarna. Det är då man tar sig an dagen som kommer. Att börja dagen med stress är ju egentligen helt stört. Då tar du med dig det hela resten av dagen, säger Kristin Kaspersen.

I dag har hon lärt sig hur hon ska hantera sina morgnar. En avgörande förändring har varit att kliva upp en timme tidigare, trots att det i början kändes långt ifrån naturligt.

– Det har varit grunden till förändringen. Förut kunde jag säga ”stackare, som måste gå upp klocka sex på morgonen”. Nu känner jag att ”lyllo mig som KAN gå upp klockan sex på morgonen!” Jag har kommit på att det tar tid för mig att vakna, att jag måste göra det mjukt över lång tid, som en soluppgång, säger hon.

Arbetet med att förändra morgnarna resulterade i Good morning, en hel bok på ämnet goda morgnar. Den är tänkt att hjälpa människor som har svårt att bli vän med morgonen. Även under stressiga vardagar – och även om du, liksom Kristin själv, är en morgontrött kvällsmänniska.

Vardagspuls har träffat Kristin Kaspersen för att få hennes recept till en god morgon på en helt vanlig vardag.

Kristin 8 bästa tips för dig som är morgontrött

  1. Kliv upp tidigare – även om du är morgontrött! ”Jag är egentligen precis lika morgontrött klockan sex som klockan sju, så det spelar ingen roll när jag går upp. Det är bara mentalt, att det förut kändes fel att gå upp så tidigt. Jag har flyttat tiden då jag kan göra saker på egen hand från kvällen till morgonen. Och jag saknar ingenting. Att ta det lugnt den första timmen på dagen är väldigt viktigt.”
  2. Sträck ut kroppen! ”Barn sträcker på sig när de kliver upp. Djur gör det också. Medan vi vuxna i stort sett kliver upp, tar en dusch och drar. Det är viktigt att få igång hela systemet med bindväven och nervsystemet. Att värma upp innan man börjar dagen. Jag yogar oftast på morgonen en kvart och sträcker ut ordentligt.”
  3. Förändra stegvis. ”Det att svårt att göra flera stora förändringar direkt. Att börja gå upp tidigare, träna på morgonen och äta en ordentlig frukost kan bli för mycket på samma gång. Då är det bättre att göra en liten förändring i taget.”
  4. Promenera! ”Även när jag är supertrött går jag ut och går innan jag väcker min son. Jag mår alltid betydligt bättre efteråt jämfört med om jag hade legat kvar och sovit en timme till.”
  5. Tänk om kring din morgontrötthet. ” Jag har alltid varit morgontrött, tidigare alltid haft en negativ känsla på morgonen och känt att jag inte orkar. Till viss del handlar det om att välja sina tankar. ”Ja, jag är morgontrött, men det är också lite mysigt att vara det.” Bara jag säger det så känner jag mig genast lite piggare.”
  6. Förbered kvällen innan! ”Jag städar alltid upp så det är rent och snyggt hemma till morgonen efter. Jag tycker inte om att vakna upp när det är rörigt. Jag dukar fram till frukosten, tallrikar och skålar, kvällen innan. Då får jag mer tid över till att sitta vid frukostbordet och ta det lugnt. Jag ser till att jag har det jag behöver i väskan och att jag vet vad jag ska ha på mig kvällen innan. Jag laddar kaffebryggaren så att jag bara kan kliva upp och slå på den på morgonen. Det är små saker, men de gör väldigt stor skillnad.”
  7. Ta med frukosten. ”Alla är inte hungriga på morgonen. Skjut upp frukosten till när du vill ha den. Vakna till liv ordentligt och tryck inte i dig frukost. Om du inte vill ha den där mackan eller det där ägget direkt – ta med och ät på bussen eller när du har första rasten. Många har svårt att äta på morgonen precis när de har vaknat. För mig är det olika, ibland är jag hungrig, ibland inte.”
  8. Snooza inte! ”Jag snoozade jättemycket förut. Det gör jag inte längre. Däremot ställer jag klockan två gånger och somnar om när kaffebryggaren är påslagen. Till och med när jag var liten bad jag min mamma väcka mig på natten när hon kom hem efter att ha uppträtt. Jag ville vakna bara för att veta att jag kunde somna om. Men på helgen kan jag fortfarande snooza ibland när jag behöver sova ut. Och för att jag kan!”

Har du svårt att somna tidigare på kvällen?

”Prova att skaffa ett lite tyngre täcke som liksom håller om dig. Oxytocinet, som sänker stresshormonet kortisol, utsöndras inte bara av beröring utan också av tryck mot kroppen. Jag har en filt hemma som är riktigt tung, så när jag har svårt att sova lägger jag den ovanpå täcket. Jag brukar också somna med händerna på bröstet.” säger Kristin Kaspersen.