Kvinna som sover över stol Bild: Johnér

Kvinnor med barn sover sämst

Män inte lika negativt påverkade

Att vi sover sämre efter att vi fått barn kommer inte som någon stor chock. Att mäns sömn inte påverkas medan kvinnors gör det är kanske en större överraskning, men så är det – i alla fall i USA.

Publicerad 2017-03-08 | Senast ändrad 2017-10-06 | Vardagspuls

Vår sömn kan påverkas av en mängd olika faktorer och det är kanske ingen överraskning att barn påverkar hur mycket vi får sova. Vaknätter med småbarn eller tidiga väckningar är vardag för de flesta föräldrar. En ny studie från Georgia Southern University bekräftar det här, men visar också att det endast är kvinnornas sömn som påverkas av barn.

Fler barn = sämre sömn

I studien deltog 5 805 vuxna varav 2 908 var kvinnor under 45 år. Ungefär hälften av alla kvinnor med barn sov sju timmar eller mindre varje natt, för kvinnor utan barn var den siffran 62 procent. Dessutom ökade risken att drabbas av sömnbrist för unga kvinnor med 50 procent för varje hemmavarande barn. Med sömnbrist menas här att man sover sex timmar eller mindre. 

Kvinnor med barn är ofta tröttare

Deltagarna i studien svarade också på frågor om sitt civilstånd, utbildning, BMI, jobbsituation och snarkning. Ingen av dessa faktorer utom hemmavarande barn påverkade unga kvinnors sömn. Hemmavarande påverkar också hur ofta unga kvinnor känner sig trötta. Kvinnor under 45 år med barn känner sig trötta 14 dagar på en månad medan kvinnor utan barn känner sig trötta 11 dagar i månaden.

Hur sover du? 

Om den här studien även gäller svenska kvinnor och män är svårt att säga. Sverige har kommit längre både när det gäller jämställdhet, föräldraledighet och barnomsorg och det kan så klart påverka. Svara gärna på vår fråga om din sömn!

Förälder – sover du dåligt?
Hur många timmar sover du varje natt?
0%
0%
0%
0%