Bebisspråk - så tolkar du barnets uttryck Bild: Johnér

Lär dig tolka bebisspråket

En gäspning behöver inte betyda att barnet är trött

Den nyfödda bebisen kan förstå vad du säger men har du någon aning om vad bebisen försöker säga dig? Här lär du dig att tolka bebisspråket.

Publicerad 2016-04-25 | Vardagspuls

Trots att den lilla bebisen saknar ordförråd kan den faktiskt förstå vad du säger men du kan också lära dig att förstå vad det lilla barnet vill ha sagt. Det handlar om att ni tolkar signaler och kroppsspråk vilket ger er både en nära kontakt med varandra och en bra start i livet, skriver doktorn.com

Det betyder spädbarnets leende

Det är dock viktigt att tänka på att alla barn är unika och att inget barn är helt lika varandra i sin kommunikation. När det gäller en del barn råder det ingen tvekan om vad de känner medan andra kan vara lite mer vaga i sitt sätt att uttrycka sig. Tänk på att ditt eget ansiktsuttryck förstärker er kommunikation och att ett leende, exempelvis, gör att barnet känner sig sett. Ett spädbarns leende betyder ofta att den mår bra eller att den känner igen bekanta röster.

Vad behöver en nyfödd bebis?

Din bebis uttryck – så tolkar du dem

Nedan följer ett litet urval av olika uttryck som är vanliga hos spädbarn.

Gäspning. En gäspning behöver nödvändigtvis inte betyda att bebisen är trött. Gäspningar är mycket vanliga hos nyfödda men fungerar också som en reflex för att lungorna ska släppa in så mycket syre som möjligt.

Sökreflexen. Bebisen vänder huvudet inåt mot bröstkorgen då den är hungrig och söker efter mat i bröstvårtan. Reflexen är medfödd och hjälper bebisen vid amning.

Spänd kropp: Bebisen har ont eller känner sig stressad. Det är vanligt att bebisen blir spänd i kroppen efter att den skrikit eller gråtit.

Barnet slår ut med armar och ben. Beror ofta på den medfödda mororeflexen som signalerar om att bebisen tror att den faller eller blir skrämd.

Vem orkar le mot sin bebis i tio timmar?

Källa: doktorn.com

Här hittar du alla våra artiklar om föräldrar och barn