
Lek tandläkare hemma – bli av med tandläkarskräcken
Ny behandling kan bota tandvårdsfobi hos barn
Rädsla eller fobi för att gå till tandläkaren kan leda till stora problem med tandhälsan. Nu visar en studie på hur man kan bota tandvårdsrädsla hos barn, bland annat genom att leka bort rädslan!
Tycker du det är kul att gå till tandläkaren? För de flesta är nog svaret på den frågan inte ja men att det är nödvändigt för att ha en bra tandhälsa. För några är det dock jobbigare än så. En del vuxna har till och med fobi för att gå till tandläkaren och struntar helt enkelt i att gå dit. (Så blir du av med din tandläkarskräck)Det kan leda till stora problem med tänderna. Rädslan har för många börjat redan i barndomen och därför har Karolinska Institutet nu forskat för att hjälpa barn att bli av med sin tandvårdsrädsla. Resultatet har varit överraskande bra.
Här är maten som är bra för tänderna
Terapi på internet
Forskarna vid Karolinska Institutet har utvecklat en KBT behandling för barn som är rädda för att gå till tandläkaren. KBT, kognitiv beteendeterapi, är ett effektivt sätt att behandla rädslor och fobier men det är många barn som inte har möjlighet att gå en KBT-behandling på grund av ekonomiska eller geografiska hinder. Därför har forskarna gjort den här behandlingen internetbaserad. Man testade sedan behandlingen i en öppen, okontrollerad studie på 18 patienter i åldrarna 8–15 år. Behandlingen pågick i 12 veckor och deltagarna har under perioden fått behandling via internet med online-vägledning från en psykolog i en chatt. De har också fått läsa, se videoklipp och animationer som på olika sätt handlat om tandvården.
Så ofta bör du byta tandborste
Lekt tandläkare hemma
Förutom den internetbaserade behandlingen har barnen även fått ett träningspaket hemskickat. Paketet innehöll bland annat tandläkarspegel, sond, kanyl och detaljerade instruktioner om övningar, eller lekar, som barn och föräldrar kan göra tillsammans. Övningarna som har gjorts hemma har sedan med hjälp av psykologerna kunnat kopplas till besök på verkliga tandkliniker. Resultatet av studien visade att 53 procent av barnen i studien ett år efter behandlingen avslutades blivit helt av med sin tandvårdsfobi.
Livsmedlen som fräter mest på tänderna
Positivt överraskade över effekten
Forskarna vid Karolinska Institutet hade väntat sig positiva effekter av behandlingen, men kanske inte i den här omfattningen.
– Det var förvånansvärt att se den starka behandlingseffekten hos patienterna utan att de hade ett enda fysiskt möte med psykologen, säger Shervin Shahnavaz, forskare vid institutionen för odontologi på Karolinska Institutet som har utvecklat behandlingen.
Just nu pågår en randomiserad och kontrollerad studie av samma metod där forskarna kunna upprepa de positiva resultaten.
Här hittar du alla våra artiklar om fobier
Källa: Forskning.se, Karolinska Institutet