Louise Hallin: Det är nödvändigt med kriser

Chatt med tittarna om relationsproblem

Vardagspuls psykoterapeut Louise Hallin svarar på tittarfrågor och berättar vad som är viktigt för en lycklig relation.

Publicerad 2016-02-10 | anna@vardagspuls.se

Vardagspuls:
I dag onsdag är Vardagspuls psykoterapeut Louise Hallin på plats i studion och pratar om de vanligaste kriserna i kärleksrelationer och hur man tar sig ur dem. Ställ dina frågor redan nu här i chatten.

Din fråga kommer att publiceras så snart den blivit besvarad under dagens program som drar igång 13:00 här på vardagspuls.se och på expressen.se.

13:36, 9 February 2016

Saris: Mia man jobbar hela, hela tiden och sedan vi fick vårt andra barn är det nästan ännu värre. Han är snäll å go när han är hemma men när han lovat komma hem i tid så gör han ändå inte det - jag orkar snart inte mer men är absolut inte bredd att ställa krav som skulle leda till separation! Hjälp..

Louise Hallin, psykoterapeut: Jag förstår, han agerar verkligen på ett klassiskt sätt, ny familj och små barn leder ofta till stora ansträngningar att familjen ska ha det bra och att man ska få tillräckligt med pengar för att få allt att rulla.
Be att få en tid hos en familjeterapeut som kan hjälpa er att analysera hur er verkliga verklighet ser ut i fördelningen mellan ledigt och jobb så kommer ni båda få större förståelse för varandras beteenden och vad man behöver kompromissa med i livet just nu.

12:42, 10 February 2016

Hasse -76: Min fru säger efter 13 år att hon har inga känslor för mig mera, hur kan jag få henne eller går det att få henne kär i mig igen. Vad göra för att få allt att fungera, vi har 2 barn som e 10 och 11 år.

Louise Hallin, psykoterapeut: Hasse, be nu din fru att följa med till en parterapi med både en man och en kvinna i rummet och säg att ni behöver hjälp om inte för ngt annat inför framtiden eftersom ni alltid ska träffas och båda vill vara bra föräldrar till barnen.
Under den terapin kan du få hjälp med att du verkligen inte vill skiljas så vänta inte med detta .
Att ha en relation över tid och sen plötsligt vilja skiljas betyder att ni inte under tiden har förändrat och samtalat tillräckligt mycket eller ändrat pålivet efter behov som ju blir nya efter hand, ssk när man får barn.
Du vill säkert inte gå och terapi kan kännas väldigt konstigt men i det här läget måste ni få hjälp av någon tredje person så gå ändå!

12:48, 10 February 2016

Gunni: Min mor gick bort för en tid sedan, jag sörjer mkt men upplever att familjen börjat tröttna på mig och tycker att jags ka gå vidare.. jag vet inte vad som r rimligt? Skulle önska mer stöd.

Louise Hallin, psykoterapeut: Hej, att förlora en förälder innebär en lång sorgeperiod varav det första året är mest aktivt. Läs påom kvinnor och sorg, sätt familjen i soffan en helgmorgon och utbilda dem i det man vet om sorg och avsluta med att tala om vad du har för behov och behöver under den här perioden och se till att dina ungar förstår att de håller på och lära sig hur man gör när du och pappa dör en dag.

12:51, 10 February 2016

C: Hej, Jag och min pojkvän kommer då och då in i ett mönster där vi bråkat mycket och inte gör något tillsammans. Vi är väldigt olika jag vill hitta på mycket mer än han och finner simultana utav det medans han mer vill vara hemma och ta det lugnt. Annars har vi en väldigt djup relation och annat funkar bra men jag mår dåligt från och till pga det är såhär :( Vi har varit tsm i 1 år och 8 månader

Louise Hallin, psykoterapeut: Ni har med största säkerhet förenats i er relation pga att ni just är så olika, det är oftast det mest attraktiva i en samvaro som par men efterhand vill man ofta få lite förändringar och det är då det är dags att börja förhandla och kompromissa, dvs dags att titta över det första kontraktet mao och prata fram nya lösningar.

13:02, 10 February 2016

Majsan: MIn man har verkligen ingen egen "motor", ingen initiativförmåga varken till att ta tag i vardagliga göromål eller att visa omtanke eller planera någonting för oss. Vi har levt ihop i fem år nu och jag börjar undra om han någonsin kommer vakna? Jag har naturligtvis försökt med diverse planeringsscheman, involvera hela familjen i olika projekt mm. Har du något råd för hur jag kan hjälpa honom hitta något driv?

Louise Hallin, psykoterapeut: Ja det som behöver hända är väl att ditt tilltal till denne man behöver bli annorlunda. Av ngn anledning har du anpassat dig till hans sätt att vara så i början av relationen har det väl fyllt ngn funktion för dig också. Nu har du utvecklats och vill ha lite mer aktivitet från honom så gör en plan hur du tror att ni kan få hjälp och var positiv men beslutsam om att något måste hända.
Kommer du inte framåt så sök hjälp innan du ger upp. Trots att du förmodligen anser att du berättat allt för din man så är det inte säkert att han har uppfattat allvaret.

13:22, 10 February 2016

Marie: Jag känner att jag någligen tagit mig ur en kris, separation. Vi har en bra relation nu och hjälps åt med barnen. Pappan har träffat e ny men jag kan inte hitta något hopp i att jag kommer hitta någon igen... Hur kan jag göra för att våga tro på kärleken igen?

Louise Hallin, psykoterapeut: Vänta till du inte är ledsen i hjärtat längre, innan dess är inte allt bearbetat och då kan du inte ta emot.
Sorg har en egen tidtabell.

13:24, 10 February 2016

Linn: Jag har ett väldigt stort kontrollbehov och vill alltid planera långt framåt och ha koll på saker. Min partner är mer spontan, oplanerad och i mitt tycke kaotisk. Det här har blivit ett stort orosmoment för mig. Kan jag kräva av honom att han blir mer strukturerad?

Louise Hallin, psykoterapeut: Jag tycker att du istället ska ta in att du valt en partner som är en bra bit från dina beteenden och att det är det du verkligen behöver för att förändra dig, bli mer avslappnad, avstå från kontroll, vila mer, leta efter fel. Allt detta är väldigt stressfullt och slitsamt, så istället för att bearbeta din man så gå och prata med ngn så att du kan få perspektiv på varför just du ska behöva ha det så slitsamt i livet.

13:27, 10 February 2016