”Vår tonåring sover till 14.00 - vi blir galna”

Louise Hallin: "Normalt"

Louise Hallin chattade om tonåringar i Vardagspuls den 11 mars om ämnet var tonåringar. Hur ska den främmande varelsen som nyss var ett barn hanteras egentligen? 

Publicerad 2015-03-12 | marten@vardagspuls.se

Fråga från Guest: Min dotter som är 15 är oroväckande skötsam. Hon vill nästan uteslutande vara med mig istället för att vara med kompisar. Hon lägger sig tidigt, får sällan utbrott. En total motsats av mig som tonåring. När kommer smällen??
Lousie Hallin: Den behöver inte komma så dramatiskt, men jag tycker att du ska se till att dra dig tillbaka så att hon mer kan fokusera på kompisar också.

Fråga från Guest Hur mycket ska man låta tonåringar vara ifred. Kan dom känna sig "glömda"
Lousie Hallin: Hej, vilken fin tanke. Man behöver verkligen stöta på med mycket jämna mellanrum även om man möts av suckar och stön.

Fråga från Amanda Varför är man trött som tonåring?
Lousie Hallin: Det är man för att hjärnan är inne i en sådan explosiv utveckling som bland annat förskjuter sömncykeln dramatiskt. Man vill helst vara vaken mellan 11-02 men dessvärre är inte skolan tex organiserad efter detta varför en del tonåringar inte sällan har brist på sömn

Kommentar från Hanna Jag som är 15 år och är tonåring tycker själv eller mer sagt jag tror att jag kan vara lite jobbig med alla humörsvängningar men jag tror att jag ändå är rätt så lugn,haha!
Lousie Hallin: Säkert Hanna, det får man i din ålder. Mixen är bäst.

Fråga från Rebecca Jag är 17 år och är ett av 6 barn. Har alltid fått höra att jag är ett av de "snällaste" barnen. Nånting jag inte alls kan förstå. Tycker att jag ibland eller rätt ofta kan vara en pain in the ass. Och eftersom jag då verkar så snäll och rar så får mina andra äldre syskon de mesta av problemen och skäll. Hur ska jag "visa" att JAG också behöver bli tillsagd då och då.
Lousie Hallin: Jag tycker att när du själv känner att nu är det min tur att få visa vad jag känner så nu får ni flytta på er! Det är ingen dum ide att berätta det för dina föräldrar att nu kommer du ta för dig lite hemma.

Fråga från Lena 17-åringen hemma sover till klockan 14, fattar att dom behöver sömn men är det rimligt? Vi blir galna på honom!
Lousie Hallin: Ja , hans hjärna har vridit den inre klockan för sömn från 11 till 02.00 som normaltider. Normalt

Fråga från Jessica Hej. Min dotter som snart är 13 år har svar på tal hela tiden. Hon är mitt tredje barn av 4 i puberteten men är ändå mer "rapp i käften" än dem andra. Kan det bero på att hon är en mycket intelligent tjej?
Lousie Hallin: Det kan det verkligen, men jag tror att det har större betydelse att hon är i slutet på barnkedjan och i praktiken har hon 4 föräldrar som nog drillat henne en hel del.
Hört och sett det mesta innan hennes egen tonårstid började.

Vilken inspirationskälla!

Bild: Hillevi Wahl

Hillevi om priset: ”Kan prata om alkoholism som om det vore fiskpinnar”

INRE HÄLSA Vardagspuls hälsoinspiratör Hillevi Wahl växte själv upp i en missbruksfamilj. Nu vinner hon pris för sitt sätt att föreläsa och skriva om beroendeproblematik.

Ny studie

Bild: Johnér

Du blir lyckligare av att bo ensam

KROPP & HÄLSA Grattis alla singlar! Det kan vara lätt att tro att man är lyckligare i en relation än som ensam, men en ny studie visar tvärtom. 

Nya 4-7-8-tekniken:

Bild: Johnér Bildbyrå

Knepet som ska hjälpa dig att somna på 60 sekunder

KROPP & HÄLSA Blev det en sömnlös natt? Sömnexperten Andrew Weil har skapat en teknik som ska få dig att komma till ro – och dessutom hjälper dig att kontrollera ilska.

Det bästa från Vardagspuls TV

   Följ Vardagspuls bloggare

   Varningssignalerna

   Bild: Johnér

   Så kan hälsoappen göra dig sjuk

   INRE HÄLSA Hälsoapparna och aktivitetsarmbanden gör att vi rör på oss mer och sitter stilla mindre. Men självmätningen kan också gå till överdrift – och göra att vi mår sämre. Här är varningssignalerna du ska hålla utkik efter.

   Psykisk ohälsa

   Bild: Johanna Berghänel och Johnér

   Johanna led av självupplevd fulhet

   INRE HÄLSA Allt började med en elak kommentar om hennes utseende. "Den kommentaren gav mig en så kraftig ångestattack att jag började gömma mig på skoltoaletten och hålla handen för munnen när jag pratade"

   HSP

   Bild: Johnér

   Är du högkänslig? Så vet du – och så påverkas din hälsa

   INRE HÄLSA Känner du ibland att du måste gå och lägga dig i ett mörkt rum efter en dag full av intryck på stan? Då finns risken att du är högkänslig – eller chansen, beroende på hur du ser det.

   Läskiga listan

   Bild: Johnér Bildbyrå

   Det här är svenskarnas vanligaste fobier

   Är det något som får dig att hoppa högt av rädsla? Här är svenskarnas vanligaste fobier, är din en av dem?

   Stressexpertens råd

   Bild: Malin Hägglöf, Pixabay

   Malin blev så utbränd att hon inte kunde gå – nu hjälper hon andra

   INRE HÄLSA Efter att ha drabbats av en svår utmattning bestämde sig Malin Hägglöf för att lära sig mer om vad som drabbat henne – och utbildade sig till stressterapeut.

   Intervju

   Bild: Johnér

   Träningen hjälpte Stellan att bli av med sin depression

   MOTION & TRÄNING Stellan Sverne, 42, är ett levande bevis på att depression är effektivare bot mot depression än antidepressiva läkemedel. 

   Ernst Kirchsteiger

   Bild: Vardagspuls

   ”Jag tror faktiskt på evig kärlek”

   INRE HÄLSA Folkkäre programledaren Ernst Kirchsteiger är aktuell med ännu en säsong av Sommar med Ernst. Här avslöjar vad som är nyckeln till ett långt och lyckligt förhållande.

   8 saker att hålla koll på

   Bild: Johnér

   Är du introvert? Tänk på det här

   KROPP & HÄLSA Är du en sådan som blir utmattad av att gå på fest med många främlingar? Då kan det vara så att du är introvert. Och det kan påverka dig mer än du tror.

   Studie visar:

   Bild: Johnér Bildbyrå

   Äckligt med stora kryp – ett sundhetstecken

   Stora kryp och snuskiga toaletter, att vi reagerar med ”Äuuuuh”-känslor har en väldigt smart funktion för vår hälsa, enligt forskarna.

   Bild: Vardagspuls

   Tobias Karlsson: "Jag var alltid den som blev vald sist på brännbollen"

   KLIPP Dansaren Tobias Karlsson som är aktuell med en ny dansföreställning gästade programmet för att berätta om utanförskapet han kände under skolåren

   Humörhöjare?

   Bild: Johnér

   Nedstämd? Gråt en skvätt så känns det bättre

   INRE HÄLSA Mår du bättre av att gråta en skvätt? Du är inte ensam. Gråt kan faktiskt fungera som en humörhöjare.

   Stress-verktyg

   Bild: Johnér Bildbyrå

   6 effektiva sätt att dämpa stress

   INRE HÄLSA Behöver du komma ner i varv? Här är metoderna som fungerar, enligt forskningen.

   Louise Hallin

   Bild: Vardagspuls-Mårre

   ”Han sover till 14 – vi blir galna!” Louise: ”Det är normalt”

   INRE HÄLSA Vad gör du när ditt gulliga barn förvandlas till en annan varelse som sover länge på dagarna, är stingslig och ifrågasätter dig? Louise Hallin har svaret på hur tonåringen ska bemötas.

   Bild: Johnér

   Det menar tonåringen – egentligen

   ORDLISTA Det är inte alltid lätt att förstå vad tonåringar menar. Ibland undrar du kanske om ni ens pratar samma språk. Men det går att lära sig! Vardagspuls har samlat ihop några grundglosor från dagens snåriga tonårsspråk.

   Bild: Hillevi Wahl

   Hillevi Wahl: Inget barn vill att föräldrarna ska dricka

   BLOGG Vi kan inte längre hävda att det bara är alkisbarn som far illa av de vuxnas drickande. Inget barn vill att föräldrarna ska dricka, skriver Vardagspuls bloggare Hillevi Wahl. 

   Utmattningsdepression

   Bild: Johnér

   Så undviker du att drabbas

   INRE HÄLSA Ibland kan jobbstressen eller i privatlivet bli för mycket och leda till utmattningsdepression. Men hur känner du igen de första varningssignalerna och hur undviker du att drabbas? Vardagspuls ger dig experternas bästa råd.