”Vår tonåring sover till 14.00 - vi blir galna”

Louise Hallin: "Normalt"

Louise Hallin chattade om tonåringar i Vardagspuls den 11 mars om ämnet var tonåringar. Hur ska den främmande varelsen som nyss var ett barn hanteras egentligen? 

Publicerad 2015-03-12 | marten@vardagspuls.se

Fråga från Guest: Min dotter som är 15 är oroväckande skötsam. Hon vill nästan uteslutande vara med mig istället för att vara med kompisar. Hon lägger sig tidigt, får sällan utbrott. En total motsats av mig som tonåring. När kommer smällen??
Lousie Hallin: Den behöver inte komma så dramatiskt, men jag tycker att du ska se till att dra dig tillbaka så att hon mer kan fokusera på kompisar också.

Fråga från Guest Hur mycket ska man låta tonåringar vara ifred. Kan dom känna sig "glömda"
Lousie Hallin: Hej, vilken fin tanke. Man behöver verkligen stöta på med mycket jämna mellanrum även om man möts av suckar och stön.

Fråga från Amanda Varför är man trött som tonåring?
Lousie Hallin: Det är man för att hjärnan är inne i en sådan explosiv utveckling som bland annat förskjuter sömncykeln dramatiskt. Man vill helst vara vaken mellan 11-02 men dessvärre är inte skolan tex organiserad efter detta varför en del tonåringar inte sällan har brist på sömn

Kommentar från Hanna Jag som är 15 år och är tonåring tycker själv eller mer sagt jag tror att jag kan vara lite jobbig med alla humörsvängningar men jag tror att jag ändå är rätt så lugn,haha!
Lousie Hallin: Säkert Hanna, det får man i din ålder. Mixen är bäst.

Fråga från Rebecca Jag är 17 år och är ett av 6 barn. Har alltid fått höra att jag är ett av de "snällaste" barnen. Nånting jag inte alls kan förstå. Tycker att jag ibland eller rätt ofta kan vara en pain in the ass. Och eftersom jag då verkar så snäll och rar så får mina andra äldre syskon de mesta av problemen och skäll. Hur ska jag "visa" att JAG också behöver bli tillsagd då och då.
Lousie Hallin: Jag tycker att när du själv känner att nu är det min tur att få visa vad jag känner så nu får ni flytta på er! Det är ingen dum ide att berätta det för dina föräldrar att nu kommer du ta för dig lite hemma.

Fråga från Lena 17-åringen hemma sover till klockan 14, fattar att dom behöver sömn men är det rimligt? Vi blir galna på honom!
Lousie Hallin: Ja , hans hjärna har vridit den inre klockan för sömn från 11 till 02.00 som normaltider. Normalt

Fråga från Jessica Hej. Min dotter som snart är 13 år har svar på tal hela tiden. Hon är mitt tredje barn av 4 i puberteten men är ändå mer "rapp i käften" än dem andra. Kan det bero på att hon är en mycket intelligent tjej?
Lousie Hallin: Det kan det verkligen, men jag tror att det har större betydelse att hon är i slutet på barnkedjan och i praktiken har hon 4 föräldrar som nog drillat henne en hel del.
Hört och sett det mesta innan hennes egen tonårstid började.