Bild: Pressbild

Hur hanterar man konflikter med sina barn?

Psykoterapeuten Louise Hallin reder ut

Psykoterapeuten Louise Hallin svarar på tittarnas frågor om konflikter med barn. Från Vardagspuls den 25 mars. 

Publicerad 2015-03-25 | peder@vardagspuls.se

Pernilla: Hur kan man förebygga konflikter vid stressade situationer? Till exempel på morgonen när det är bråttom till förskola och jobb. Min treåring är inte så samarbetsvillig och det slutar ofta i tårar.

Louise Hallin: Hej Pernilla, just treåringarna har det lite körigt med att försöka börja förstå att det inte är dom som bestämmer i hela världen. Förbered mkt kvällen innan, berätta hur morgonen ska se ut och gå upp 20 min tidigare.


Eva: Hur förhåller man sig till gränser och konsekvenser när ungdomen blivit myndig?

Louise Hallin: Hej Eva. Då får man helt enkelt mycket tydligt berätta vad man tycker och anser om tingens ordning. Föräldrarnas åsikter väger mycket tungt. Mycket mer än man tror. Se till att barnet vet era ståndpunkter.

Martina: Vi hamnar i ständiga konflikter med vår 8-åring som blir arg väldigt ofta, väldigt snabbt och väldigt mycket. Hon hinner inte hejda sig och skriker att hon hatar oss och önskar att vi vore döda. Efteråt säger hon förlåt. Hur pratar vi med henne om det här, att hon inte ska gå över gränsen och säga sådana saker trots att hon är arg?

Louise Hallin: Hej Martina, det låter som om hon har lite sen 6 till 7-årsutveckling som detta beteende är mycket typiskt för. Detta förutsatt att inget annat har hänt som är allvarligt i er omgivning eller är på väg att hända. Sätt gränserna, låt henne agera ut men i sitt rum om hon attackerar omgivningen och var sedan kvar när ledsamheten kommer. Det är då hon har förstått att hon inte kommer fram med sin lösning.


Ellen: Min systerson har autism. Behöver jag resonera annorlunda med konfliktlösning med honom jämfört med hans två syskon?

Louise Hallin: Hej Ellen. Ja, det behöver du. Med dessa barn ska man avstå från stress, uttrycka sig extremt tydligt och rakt, förbereda och berätta vad som ska hända. Han har alla känslor på plats som alla andra men förstår inte finstämda sociala signaler. Underbart begåvade ofta och delikata.


Lena: Min ena dotter argumenterar ständigt med ”att alla hennes kompisar får, men inte hon”. Hur bemöter jag detta?

Louise Hallin: Hej Lena, bekräfta det hon säger "ok så kan det vara" tyvärr gäller det inte just nu och just här. Vi bestämmer något annat. Och stå ut med motaktionen, den går över!


Karin: Vår 1,5-åriga son skrattar alltid när vi säger ifrån/skäller (och fortsätter sedan att göra samma sak). Varför gör han det? Konstig fråga kanske.

Louise Hallin: Hej Karin, han blir superförtjust i era reaktioner. I hans ålder tror man att man är jordens mittpunkt med all makt. Han hör och registrerar men ni behöver förbereda er på att det blir cirka 3 år till av repetitioner för detta och andra beteenden. Föräldraskapet är ofta en tillvaro där hot, tjat och mutor är vanliga.


Mormor Anette: Hejsan. Har ett barnbarn på nu 5 år. Väldigt klipsk och framåt, omtänksam och go. Han har alltid haft otroligt mycket kärlek och uppmärksamhet, så även nu. Han bor varannan vecka hos mamma, lillebror och lillebrors pappa och varannan hos pappa. Lillebror är ca 4 månader. Hos mamman är han med i allt, bonusfar leker mycket och mamman också. Han har liksom även nu mest uppmärksamhet just för att allt ska fungera också med ett till barn i familjen. MEN, han kan inte hantera om man INTE pratar med honom, leker med honom, tittar på honom. Om mamma någon gång svarar i telefonen så gör han något galet, ofta farligt, till exempel går ut i vägen. Han ger sig inte förrän man svarar och ger honom hela uppmärksamheten. Vi talar med honom om att vi också vill prata med varann och så där. INGET hjälper. HUR gör man? 

Louise Hallin: Hej mormor Anette, det låter som om denne unge man fått alldeles för mycket uppmärksamhet och att han är sina föräldrars centrum, som det ju ofta blir när man skiljer sig med små barn. Du behöver sluta förklara och resonera och i stället berätta att from nu så kommer ngt annat att hända om han uppför sig som han gör och så får ni försöka hitta en konsekvens för honom som han verkligen inte gillar och införa detta och stå ut med hans motreaktioner. Efter ett par ggr eller kortare så kommer han förstå. Viktigt att ni är oerhört konsekventa i övergången.


Louise: Vid vilken ålder kan man börja markera för barnet?

Louise Hallin: Hej Louise, det börjar du med direkt du blir förälder.

Vilken inspirationskälla!

Bild: Hillevi Wahl

Hillevi om priset: ”Kan prata om alkoholism som om det vore fiskpinnar”

INRE HÄLSA Vardagspuls hälsoinspiratör Hillevi Wahl växte själv upp i en missbruksfamilj. Nu vinner hon pris för sitt sätt att föreläsa och skriva om beroendeproblematik.

Ny studie

Bild: Johnér

Du blir lyckligare av att bo ensam

KROPP & HÄLSA Grattis alla singlar! Det kan vara lätt att tro att man är lyckligare i en relation än som ensam, men en ny studie visar tvärtom. 

Nya 4-7-8-tekniken:

Bild: Johnér Bildbyrå

Knepet som ska hjälpa dig att somna på 60 sekunder

KROPP & HÄLSA Blev det en sömnlös natt? Sömnexperten Andrew Weil har skapat en teknik som ska få dig att komma till ro – och dessutom hjälper dig att kontrollera ilska.

Det bästa från Vardagspuls TV

   Följ Vardagspuls bloggare

   Varningssignalerna

   Bild: Johnér

   Så kan hälsoappen göra dig sjuk

   INRE HÄLSA Hälsoapparna och aktivitetsarmbanden gör att vi rör på oss mer och sitter stilla mindre. Men självmätningen kan också gå till överdrift – och göra att vi mår sämre. Här är varningssignalerna du ska hålla utkik efter.

   Psykisk ohälsa

   Bild: Johanna Berghänel och Johnér

   Johanna led av självupplevd fulhet

   INRE HÄLSA Allt började med en elak kommentar om hennes utseende. "Den kommentaren gav mig en så kraftig ångestattack att jag började gömma mig på skoltoaletten och hålla handen för munnen när jag pratade"

   Läskiga listan

   Bild: Johnér Bildbyrå

   Det här är svenskarnas vanligaste fobier

   Är det något som får dig att hoppa högt av rädsla? Här är svenskarnas vanligaste fobier, är din en av dem?

   Stressexpertens råd

   Bild: Malin Hägglöf, Pixabay

   Malin blev så utbränd att hon inte kunde gå – nu hjälper hon andra

   INRE HÄLSA Efter att ha drabbats av en svår utmattning bestämde sig Malin Hägglöf för att lära sig mer om vad som drabbat henne – och utbildade sig till stressterapeut.

   Intervju

   Bild: Johnér

   Träningen hjälpte Stellan att bli av med sin depression

   MOTION & TRÄNING Stellan Sverne, 42, är ett levande bevis på att depression är effektivare bot mot depression än antidepressiva läkemedel. 

   Ernst Kirchsteiger

   Bild: Vardagspuls

   ”Jag tror faktiskt på evig kärlek”

   INRE HÄLSA Folkkäre programledaren Ernst Kirchsteiger är aktuell med ännu en säsong av Sommar med Ernst. Här avslöjar vad som är nyckeln till ett långt och lyckligt förhållande.

   8 saker att hålla koll på

   Bild: Johnér

   Är du introvert? Tänk på det här

   KROPP & HÄLSA Är du en sådan som blir utmattad av att gå på fest med många främlingar? Då kan det vara så att du är introvert. Och det kan påverka dig mer än du tror.

   Studie visar:

   Bild: Johnér Bildbyrå

   Äckligt med stora kryp – ett sundhetstecken

   Stora kryp och snuskiga toaletter, att vi reagerar med ”Äuuuuh”-känslor har en väldigt smart funktion för vår hälsa, enligt forskarna.

   Bild: Vardagspuls

   Tobias Karlsson: "Jag var alltid den som blev vald sist på brännbollen"

   KLIPP Dansaren Tobias Karlsson som är aktuell med en ny dansföreställning gästade programmet för att berätta om utanförskapet han kände under skolåren

   Humörhöjare?

   Bild: Johnér

   Nedstämd? Gråt en skvätt så känns det bättre

   INRE HÄLSA Mår du bättre av att gråta en skvätt? Du är inte ensam. Gråt kan faktiskt fungera som en humörhöjare.

   Stress-verktyg

   Bild: Johnér Bildbyrå

   6 effektiva sätt att dämpa stress

   INRE HÄLSA Behöver du komma ner i varv? Här är metoderna som fungerar, enligt forskningen.

   Louise Hallin

   Bild: Vardagspuls-Mårre

   ”Han sover till 14 – vi blir galna!” Louise: ”Det är normalt”

   INRE HÄLSA Vad gör du när ditt gulliga barn förvandlas till en annan varelse som sover länge på dagarna, är stingslig och ifrågasätter dig? Louise Hallin har svaret på hur tonåringen ska bemötas.

   Bild: Johnér

   Det menar tonåringen – egentligen

   ORDLISTA Det är inte alltid lätt att förstå vad tonåringar menar. Ibland undrar du kanske om ni ens pratar samma språk. Men det går att lära sig! Vardagspuls har samlat ihop några grundglosor från dagens snåriga tonårsspråk.

   Bild: Hillevi Wahl

   Hillevi Wahl: Inget barn vill att föräldrarna ska dricka

   BLOGG Vi kan inte längre hävda att det bara är alkisbarn som far illa av de vuxnas drickande. Inget barn vill att föräldrarna ska dricka, skriver Vardagspuls bloggare Hillevi Wahl. 

   Utmattningsdepression

   Bild: Johnér

   Så undviker du att drabbas

   INRE HÄLSA Ibland kan jobbstressen eller i privatlivet bli för mycket och leda till utmattningsdepression. Men hur känner du igen de första varningssignalerna och hur undviker du att drabbas? Vardagspuls ger dig experternas bästa råd.