Hillevi Wahl har märkt att man blir snällare av att läsa Bild: Johnér, press.

”Människor som läser böcker blir snällare”

Hillevi Wahl tipsar om 18 böcker att ge bort i jul

Vardagspuls hälsoinspiratör Hillevi Wahl har märkt att sedan hon börjat läsa mer böcker har hon blivit snällare. Men att läsa böcker gör dig inte bara empatisk – du blir mindre stressad och mer skarp också.

Publicerad 2016-12-06 | Hillevi Wahl

För ett år sedan bestämde jag mig för att fira mitt 51 år på jorden genom att läsa 51 böcker på ett år. Vilket var en fyrdubbling från året innan, minst. Det gäller att sätta exakta mål, annars hänger hjärnan inte med. Året tidigare sa jag bara att jag ”ville läsa fler böcker”. Det blev en bok mer än året innan. En! Men hjärnan var nöjd: ”Ja, vadå det är ju en mer än förut.” Ord som fler eller mer är för diffust, vare sig det gäller träning eller pengar eller böcker. Mål ska vara satta i siffror, som 51 böcker på 1 år. Varför är det så viktigt, då? Jo, för det ger hjärnan något att jobba med, planera för, göra ut delmål med. En enkel uträkning visar direkt att 51 böcker på ett år är ungefär en bok i veckan, fyra i månaden, 12 i kvartalet, och så vidare. Det är otroligt lätt att hålla koll på.

"Jag har blivit vän med karaktärerna"

Nu är vi inne i mitten av december. Jag har tre veckor kvar på året. Jag har läst 49 vuxenböcker (och tjuvläst i rätt många barn- och ungdomsböcker) – alltså har jag två böcker kvar att läsa fram till nyår! Hoppas det blir några riktigt, riktigt bra. För vet ni vad som har hänt med mig under det här läsåret? Massor! Jag har blivit snällare. Jag har stressat ner. Jag har fått en massa inspiration. Jag har lärt mig mycket. Jag har fått nya vänner – i böckernas karaktärer.

Bara för att nämna kanske de fem viktigaste punkterna för mig själv. Och grejen är att allt det här har smittat av sig. Till min familj och mina vänner. Det här med att jag har blivit snällare har gjort hela familjen snällare. Och de läser fler böcker. De tycker det ser mysigt ut när jag sitter och läser, då blir de sugna och tar en bok och sätter sig bredvid i soffan. Vi tänder ljus och har det så otroligt lugnt och skönt.

Men det har inte kommit av sig självt. Jag har fått prioritera läsandet, precis som jag prioriterar träningen. Jag skriver in det i kalendern på en exakt tid och ruckar inte på det för något annat. Jag har sett det som ett projekt. Efter hand har det mer och mer blivit en vana, men fortfarande är det ett projekt som ska slutföras. Därför har skrivit in varenda boktitel med författare i slutet av min träningsdagbok. Läsning är också träning! Av hjärncellerna om inte annat.

Läs böcker och minska stress

Det här med att jag märker att jag blir snällare gäller inte bara mig, personligen. Flera olika studier visar att människor som läser skönlitterära böcker faktiskt blir mer empatiska. Och ju mer uppslukade vi blir av böckerna, desto mer empatiska blir vi. Det är också vetenskapligt bevisat att bokläsning minskar stress. Det är till och med det mest effektiva sättet att minska stressnivåerna i kroppen. Det räckte med sex minuters tyst läsning för att sänka nivåerna med 68 procent. Ingenting annat sätt att stressa av slog det. Och som vi alla vet kan stress göra oss jobbiga, icke närvarande och rentav dumma och taskiga. Så även på det sättet blir vi snällare och mer lyhörda. Bokläsning håller dessutom hjärnan skarp. Du kan få inspiration, som jag. Du kan få skratt och aha-upplevelser. Men du får också bättre minne långt upp i åldern. Och självhjälpsböcker kan dämpa depressioner. Vilket är vackert, bara det.

Så ge din familj en skön start på det nya året som kommer. Ge bort en avstressande bok i julklapp. Gärna en riktigt, riktigt bra. Och passa på att slå in ett avstressande snällpaket till dig själv.

Här är mina bästa tips:

Till henne:

 1. Ett stressfritt liv av Karin Björkegren Jones (Norstedts förlag)
 2. Mörka platser av Gillian Flynn (Modernista) Allt med Gillian Flynn är bra!
 3. Resa sig stark av Brené Brown (Libris)

Till honom:

 1. Zlatan hårda fakta av Lars Nylin och Lars Sundh (Modernista)
 2. Hur jag dog av Niklas Ekdahl (Brombergs förlag)
 3. Glöm mig av Alex Schulman (Bookmark förlag)

Till 13-åringen:

 1. Girl Online On Tour av Zoe Zugg (Bonnier Carlsén)
 2. Let it snow av John Green (Bonnier Carlsén)
 3. Caspar Lee av Caspar Lee (Michael Joseph Ltd)

Till 11-åringen:

 1. Vår överdrivet gigantiska trädkoja med 52 våningar (Alfabeta) Fjärde delen i trädkojeserien.
 2. Satsa allt av Jeff Kinney (Bonnier Carlsén)
 3. Tintins äventyr. Enhörningens hemlighet. (Kartago förlag)

Till 8-åringen:

 1. Pax – Pestan av Åsa Larsson och Ingela Korsell (Bonnier Carlsén)
 2. Den otursförföljde Max Crumbly – skolans hjälte av Rachel Renée Russel (Modernista)
 3. Marcus & Martinus: Vår historia av Marcus Gunnarsen och Martinus Gunnarsen (Känguru förlag)

Till farmor eller farfar:

 1. I huvudet på en normalstörd av Pär Johansson (Forum)
 2. Störst av allt av Malin Persson Giolito (Wahlström & Widstrand)
 3. Kan man dö två gånger av Leif GW Persson (Alberg Bonniers förlag)