Sanna Lundell och Ann Söderlund om att vara medberoende

”Jag vaknade upp en dag och kände att jag levde någon annans liv”

Sanna Lundell och Ann Söderlund chattade med läsarna om medberoende och det kom upp många frågor och svar som vi samlat här. 

Publicerad 2015-05-13 | Vardagspuls

Kommentar från Nina
Är Alanon något ni har deltagit i?
Ann Söderlund:
Hej Nina! Ja, vi har båda erfarenhet av Alanon. Sanna har varit på möten över hela världen. Det fina i att dela med andra i samma situation är att skammen och tabut blir mindre. kram

Kommentar från Stefan
Kan man vara medberoende om ens partner är ex spelberoende?
Ann Söderlund:
Hej Stefan!. Sanna brukar säga att man kan bli medberoende till en falukorv. Det går att bli medberoende till alla sorters dysfunktionella beteenden. Spelberoende är väldigt vanligt i Sverige, man räknar med att över 300.000 svenskar är spelberoende.

Kommentar från Ylva
Hej, hur märkte ni att ni var just medberoende? Vad var de första symtomen?
Sanna Lundell:
Hej Ylva, jag märkte det genom att jag vaknade upp en dag och kände att jag levde någon annans liv. Att jag liksom hade tappat bort mig själv och i stort sett bara tänkte och oroade mig konstant för min problemperson. Jag hade ingen egen vilja och tyckte att livet kändes nattsvart. Mitt första symptom var att jag förnekade att jag hade problem:-). Jag trodde länge att allt skulle bli bra om bara min problemperson tog tag i sin skit.

Kommentar från Clara
Har de flesta medberoende tendens till medberoendebeteenden i alla mellanmänskliga relationer, som ex kollegor, bekanta, grannar? Eller bara i nära relationer?
Ann Söderlund:
Hej Clara! Man brukar skilja på anhörig och medberoende. Att vara anhörig är att bry sig om sina medmänniskor på ett humanistiskt, medmänskligt sätt. Om ditt liv blir trassligt eller du ställer upp på saker som inte känns bra för att täcka över en annan människa problem.

Kommentar från Isabelle
Vem kontaktar man om man behöver hjälp med medberoende?
Ann Söderlund:
Hej Isabelle! Googla medberoende på nätet och det kommer att rassla in olika stiftelser, anhöriggrupper etc som du kan höra av dig till. Vi samarbetar med stiftelsen Trygga Barnen och med Ersta Vändpunkt. Om det känns jobbigt att prata om det till en början så går det bra att maila någon som kan ge dig goda råd och stötta dig. Lycka till! kram

Kommentar från Ebba
Hur konfronterar man bäst en anhörig som man tror har ett alkoholproblem?
Sanna Lundell:
Hej Ebba, det är jobbigt att konfrontera någon eftersom förnekelsen ofta är stark. Försök att invänta ett bra tillfälle. Inte när personen är full/påtänd utan efter, när beroendet vid något tillfälle har ställt till det. Försök att vara ödmjuk, ärlig och kärleksfull. Inte anklagande. Säg: Jag känner mig orolig över ditt sätt att dricka/droga/äta/träna och jag upplever att du inte riktigt kan hantera det. Med största sannolikhet kommer du att mötas av motstånd, men försök att stå kvar vi din känsla och din åsikt och försök att inte känna dig påhoppad. ofta behöver man konfrontera flera gånger. Det tar tid för insikter att trilla in. Lycka till.

Kommentar från Gäst
Ni är så modiga som vågar prata om det här!!
Ann Söderlund:
Hej Cissi! Vi kan faktiskt intyga att det är rent hälsovådligt att stanna för länge i en medberoendesituation. Efter låg tid av stress börjar kroppen säga ifrån. Vi har båda drabbats av fysiska symtom som minnesförlust, panikångestattacker, domningar i kroppen, eksem, rädsla, social fobi etc. Depressioner, huvudvärk, magont är andra symtom som medberoende drabbas av.
I längden är det många medberoende som själva utvecklar ett beroende för att liksom stå ut med livssituationen

Kommentar från Maria
Om man har en dotter på 10 år som lever med en pappa varannan vecka som är alkoholist. Vad kan man göra som mamma? Är det ibland bättre för barnet att bo kvar ?
Sanna Lundell:
Hej Maria, om pappan är aktiv alkoholist så tycker jag att du ska boka tid för samarbetssamtal på socialtjänsten och med hjälp av duktiga socialsekreterare få honom att förstå att han måste ta tag i sitt beroende om han ska kunna fungera som pappa. Jag tror inte att det är bra för något barn att leva varannan vecka med någon som är aktiv i sitt beroende. Lycka till!

Kommentar från Clara
Har de flesta medberoende tendens till medberoendebeteenden i alla mellanmänskliga relationer, som ex kollegor, bekanta, grannar? Eller bara i nära relationer?
Sanna Lundell:
Hej Clara,
man behöver inte vara medberoende i alla sina relationer, men om man är uppvuxen med en medberoende förälder så är risken att man liksom är präglad till att förhålla sig till andra människor genom medberoendebeteenden. Man tror att man måste hjälpa andra för att duga till. Man tror att ens livsuppgift är att rädda/hjälpa andra. Men som sagt behöver det inte vara så. Kram

Kommentar från Anonym
Har vuxit upp med föräldrar som periodvist druckit för mycket. Har nu flyttar hemifrån och det senaste året mått dåligt. Går hos en kurator som nu tror att jag har prestationsångest, vilket säkert stämmer. Har däremot inte vågat berätta om min barndom då jag tänker att andra säkert har det värre och är dessutom rädd att avslöja något fast jag inte vet varför. Kan mitt mående bero på det? Borde jag isåfall berätta och hur ska jag våga?
Ann Söderlund:
Hej Anonym!
Vi förstår att det ligger många års hemlighetsmakeri och skam kring dina föräldrars missbruk, men du måste ha med dig att det inte är din skuld att bära. För att kunna må bättre måste du berätta om den riktiga orsaken till att du mår dåligt. Din terapeut har tystnadsplikt och du kan vara trygg att hen kommer att leda dig vidare mot ett bättre mående. Berätta för några vänner som du litar på, ta det stegvis och börja vara ärlig både mot dig själv och mot din kurator. bestäm dig, du är värd att må bra! Att prata om det kommer att göra att luften känns mycket lättare att andas. Läs på om ämnet, googla, låna en bok, gå på ett Alanonmöte! Det kommer att bli bra! kram och lyckat till!

Kommentar från Jessica
Hej! Jag är en tjej på 22 år som är medberoende till min pappa som är alkoholist (periodare). Oron har nu tagit över mitt liv och bidragit till högt stresspåslag hos mig. Jag har nu tagit steget själv och bearbetar min stora sorg hos en psykolog, jag försöker hitta tillbaka till mig själv och komma ihåg vem JAG är. Det är en lång väg tillbaka, men jag blir glad för varje framsteg som sker, vilket det faktiskt gör. Har ni andra tips på vad jag kan göra för att få bort fokus från pappa och få förståelse för min situation?
Sanna Lundell:
Hej Jessica, gud vad bra att du har fått hjälp och att du förstår att det innebär en stor sorg att leva tillsammans med någon/växa upp med någon som är beroende. Jag har haft stor hjälp av att gå på 12-stegs grupper Alanon och ACA. Försök att fylla dina dagar med saker som får dig att må bra. För mig har hästarna varit extremt viktiga för att flytta fokus till mig själv till exempel. Jag är i stallet nästan varje dag:-)
Lycka till! Kram
Kommentar från Jessica
Hej Sanna, tack för ditt fina svar! Jag ska tänka på att fylla dagarna med det som gör mig själv lycklig, ska även kolla upp grupper om jag inte tycker det räcker med psykologen! Köper er bok direkt också, tror att den kommer lära mig och hjälpa mig mycket! :) Kramar!

Kommentar från Susanne
Kan även tillägga att han äter starka värktabletter ( missbrukar ) har kommit på honom flera ggr o han har erkänt , vet att jag igentligen borde lämna honom men är rädd för hans reaktion pga hans humör
Sanna Lundell:
Hej Susanne, ja man kan absolut bli medberoende till någon som är kontrollerande och svartsjuk. Han kanske är narcissist eller lider av någon annan typ av psykisk ohälsa, det låter nästan så? Jag rekommenderar dig att prata med någon. Kanske en kurator eller psykoterapeut.
Kram

Kommentar från Sofie
Min pojkvän har nu varit ren från sitt narkotikamissbruk och får hjälp från psykiatri sedan 6 månader efter att ha missbrukat till och från under 10 år (sedan 15 års ålder). När vi lärde känna varandra visste jag inte om hans missbruk. Han tog tag i det någon månad efter att vi börjat träffas. Jag själv har aldrig brukat narkotika. Innan han blev helt ren (vilket han nu varit i 6 månader) ljög han för mig (förnekade att han var påtänd) vid ett antal tillfällen när han som han kallade i efterhand "haft ett återfall". Jag har sedan tidigare relationer svårt med tillit. Och nu är det ännu värre. Har ni något bra svar på hur jag skall jobba med problemet kring att kunna lita på honom? Han ljuger inte för mig längre utan det var starkt förknippat med när han använde droger; dock har jag otroligt svårt att släppa det och tror ibland att han tagit något. Tack för en fin stund med många goda råd!
Ann Söderlund:
Hej Sofie! Det tar lång tid att bygga upp tillit igen när man som du blivit besviken så många gånger. Vi får ofta frågan om man kan lita på en "nykter alkoholist" till exempel. Och tråkiga fakta är ju att många återfaller i missbruk, men det finns också många solskenshistorier där par som levt i djävulsdans hittar tillbaka till varandra och lyckas hitta en nya vardag och lyckas bygga upp tilliten. Misstankarna kommer säkert att finnas kvar där länge än, ni får göra resan tillsammans. Ta professionell hjälp medberoende/beroendeterapeuter. Be din killa "bevisa" att han inte tar något om du känner dig otrygg. På beroendecenter finns det hjälp att ta kissprov tex. Lycka till!

Kommentar från Ulla
Ni sa att man kan vara medberoende med psykisk ohälsa också? hur då?
Sanna Lundell:
Hej Ulla, jag man kan absolut vara medberoende till någon som är psykiskt sjuk. Psykisk ohälsa är faktiskt ganska likt beroendesjukdomarna. Personlighetsförändring, humörssvängningar, oförutsägbart beteende och egocentrism är några liknande drag som de anhöriga börjar förhålla sig till. lycka till. Kram

Lista på kontakter från Ann och Sannas bok Djävulsdansen - bli fri från medberoende

Vilken inspirationskälla!

Bild: Hillevi Wahl

Hillevi om priset: ”Kan prata om alkoholism som om det vore fiskpinnar”

INRE HÄLSA Vardagspuls hälsoinspiratör Hillevi Wahl växte själv upp i en missbruksfamilj. Nu vinner hon pris för sitt sätt att föreläsa och skriva om beroendeproblematik.

Ny studie

Bild: Johnér

Du blir lyckligare av att bo ensam

KROPP & HÄLSA Grattis alla singlar! Det kan vara lätt att tro att man är lyckligare i en relation än som ensam, men en ny studie visar tvärtom. 

Nya 4-7-8-tekniken:

Bild: Johnér Bildbyrå

Knepet som ska hjälpa dig att somna på 60 sekunder

KROPP & HÄLSA Blev det en sömnlös natt? Sömnexperten Andrew Weil har skapat en teknik som ska få dig att komma till ro – och dessutom hjälper dig att kontrollera ilska.

Det bästa från Vardagspuls TV

   Följ Vardagspuls bloggare

   Varningssignalerna

   Bild: Johnér

   Så kan hälsoappen göra dig sjuk

   INRE HÄLSA Hälsoapparna och aktivitetsarmbanden gör att vi rör på oss mer och sitter stilla mindre. Men självmätningen kan också gå till överdrift – och göra att vi mår sämre. Här är varningssignalerna du ska hålla utkik efter.

   Psykisk ohälsa

   Bild: Johanna Berghänel och Johnér

   Johanna led av självupplevd fulhet

   INRE HÄLSA Allt började med en elak kommentar om hennes utseende. "Den kommentaren gav mig en så kraftig ångestattack att jag började gömma mig på skoltoaletten och hålla handen för munnen när jag pratade"

   HSP

   Bild: Johnér

   Är du högkänslig? Så vet du – och så påverkas din hälsa

   INRE HÄLSA Känner du ibland att du måste gå och lägga dig i ett mörkt rum efter en dag full av intryck på stan? Då finns risken att du är högkänslig – eller chansen, beroende på hur du ser det.

   Läskiga listan

   Bild: Johnér Bildbyrå

   Det här är svenskarnas vanligaste fobier

   Är det något som får dig att hoppa högt av rädsla? Här är svenskarnas vanligaste fobier, är din en av dem?

   Stressexpertens råd

   Bild: Malin Hägglöf, Pixabay

   Malin blev så utbränd att hon inte kunde gå – nu hjälper hon andra

   INRE HÄLSA Efter att ha drabbats av en svår utmattning bestämde sig Malin Hägglöf för att lära sig mer om vad som drabbat henne – och utbildade sig till stressterapeut.

   Intervju

   Bild: Johnér

   Träningen hjälpte Stellan att bli av med sin depression

   MOTION & TRÄNING Stellan Sverne, 42, är ett levande bevis på att depression är effektivare bot mot depression än antidepressiva läkemedel. 

   Ernst Kirchsteiger

   Bild: Vardagspuls

   ”Jag tror faktiskt på evig kärlek”

   INRE HÄLSA Folkkäre programledaren Ernst Kirchsteiger är aktuell med ännu en säsong av Sommar med Ernst. Här avslöjar vad som är nyckeln till ett långt och lyckligt förhållande.

   8 saker att hålla koll på

   Bild: Johnér

   Är du introvert? Tänk på det här

   KROPP & HÄLSA Är du en sådan som blir utmattad av att gå på fest med många främlingar? Då kan det vara så att du är introvert. Och det kan påverka dig mer än du tror.

   Studie visar:

   Bild: Johnér Bildbyrå

   Äckligt med stora kryp – ett sundhetstecken

   Stora kryp och snuskiga toaletter, att vi reagerar med ”Äuuuuh”-känslor har en väldigt smart funktion för vår hälsa, enligt forskarna.

   Bild: Vardagspuls

   Tobias Karlsson: "Jag var alltid den som blev vald sist på brännbollen"

   KLIPP Dansaren Tobias Karlsson som är aktuell med en ny dansföreställning gästade programmet för att berätta om utanförskapet han kände under skolåren

   Humörhöjare?

   Bild: Johnér

   Nedstämd? Gråt en skvätt så känns det bättre

   INRE HÄLSA Mår du bättre av att gråta en skvätt? Du är inte ensam. Gråt kan faktiskt fungera som en humörhöjare.

   Stress-verktyg

   Bild: Johnér Bildbyrå

   6 effektiva sätt att dämpa stress

   INRE HÄLSA Behöver du komma ner i varv? Här är metoderna som fungerar, enligt forskningen.

   Louise Hallin

   Bild: Vardagspuls-Mårre

   ”Han sover till 14 – vi blir galna!” Louise: ”Det är normalt”

   INRE HÄLSA Vad gör du när ditt gulliga barn förvandlas till en annan varelse som sover länge på dagarna, är stingslig och ifrågasätter dig? Louise Hallin har svaret på hur tonåringen ska bemötas.

   Bild: Johnér

   Det menar tonåringen – egentligen

   ORDLISTA Det är inte alltid lätt att förstå vad tonåringar menar. Ibland undrar du kanske om ni ens pratar samma språk. Men det går att lära sig! Vardagspuls har samlat ihop några grundglosor från dagens snåriga tonårsspråk.

   Bild: Hillevi Wahl

   Hillevi Wahl: Inget barn vill att föräldrarna ska dricka

   BLOGG Vi kan inte längre hävda att det bara är alkisbarn som far illa av de vuxnas drickande. Inget barn vill att föräldrarna ska dricka, skriver Vardagspuls bloggare Hillevi Wahl. 

   Utmattningsdepression

   Bild: Johnér

   Så undviker du att drabbas

   INRE HÄLSA Ibland kan jobbstressen eller i privatlivet bli för mycket och leda till utmattningsdepression. Men hur känner du igen de första varningssignalerna och hur undviker du att drabbas? Vardagspuls ger dig experternas bästa råd.