Bild: Bild: Leif R Jansson, TT

När huvudet vill sprängas

För 13 procent är migrän en plåga hela livet

Alla har vi väl någon gång haft besvär med huvudvärk av något slag. 
Oftast är det en ofarlig och tillfällig åkomma, kanske i samband med en förkylning eller på grund av tillfällig sömnbrist. 
Men för en del är huvudvärken kraftig och en plåga som påverkar hela livet.

Publicerad 2015-02-10 | Senast ändrad 2016-09-12 | Vardagspuls

Migrän är i dag inte klassad som en folksjukdom, men man räknar med att runt 13 procent av befolkningen har migrän.
– Så på så sätt kan man ju säga att det är en folksjukdom. Det är också en dold sjukdom eftersom när man inte har känningar av sin migrän så kan man ju fungera helt normalt. Många med migrän är också väldigt ambitiösa och aktiva människor, så det märks inte på dem om de inte har huvudvärk just då, säger Helena Elliott, kanslichef på Svenska Migränförbundet.

Lider utan att få diagnos

Många som lider av de svårare formerna av huvudvärk och migrän går ofta väldigt länge med sina besvär innan de får en riktig diagnos.
– Man räknar med att det tar 10-12 år att få en huvudvärksdiagnos. Jag har själv migrän och fick de första attackerna när jag var 14 år, men fick min diagnos först vid 32 års ålder, säger Helena Elliott.  
Att inte få en diagnos innebär att många går och har värk – men får inte rätt hjälp. Det är till exempel lätt att man överkonsumerar vanliga huvudvärkstabletter, som inte hjälper.

Hjälp finns att få

Men det finns hjälp att få för den som har migrän.
– Dels så finns det olika mediciner, specifika för migrän, men man måste ofta prova sig fram. En viss medicin kan fungera olika bra för olika personer, och det finns inte bara tabletter utan även sprutor och nässpray – som kan vara bra om man till exempel lätt blir illamående och kräks, säger Helena Elliott.
– Sedan finns det ju andra typer av behandlingar som sjukgymnastik, massage och akupunktur. Även där får man prova sig fram till vad som fungerar bäst. En metod som det pratas mycket om just nu är elektronisk nervstimulering, som fungerar väldigt bra för vissa personer.

För en huvudvärksdagbok

Helena Elliott ger också tipset att föra huvudvärksdagbok för att få koll på sin huvudvärk.
– Då kan man också hitta sina triggers, de faktorer som utlöser en attack, och på så sätt försöka minska risken för anfall. Det kan vara hormoner och väderförändringar. Vissa kan man såklart inte göra så mycket åt, men vissa andra faktorer kan man påverka som vad man äter, stressnivåer, motion och sömn. Det gäller att försöka hitta en balans i allt.
På Migränförbundet jobbar man med att sprida information om migrän, samt att ge råd och stöd åt drabbade.
– Många har till exempel problem med arbetsgivare eller Försäkringskassan, och möts av stor oförståelse. Vi märker att det finns många fördomar om migrän fortfarande. Och det finns också en stor okunskap hos många, inte minst inom sjukvården.

När ska man söka hjälp?

– Om man plötsligt får kraftig huvudvärk så ska man alltid söka hjälp akut. Men annars ska du söka hjälp om du har kraftig huvudvärk i attacker och det hindrar dig i din vardag, eller om du ofta har spänningshuvudvärk som inte går över, utan pågår flera dagar i månaden. Huvudvärk kan ju också ha orsaker som man faktiskt kan åtgärda, som att man behöver glasögon eller har tandproblem. Så ju tidigare man får rätt hjälp desto bättre.

Nästan en halv miljon svenskar lider av migrän

Man räknar med att 1,2 miljoner svenskar har någon form av migrän, varav 450 000 har en allvarlig variant.

Migrän är en kronisk neurologisk sjukdom som kan drabba alla. Den är ofta ärftlig, men den verkliga orsaken till migrän är oklar trots att sjukdomen är känd sedan flera tusen år. Migrän utlöses ofta av vissa triggers som till exempel stress, ljus, ljud, dofter och smaker.

Illamående och ljuskänslighet

Migrän kännetecknas av en kraftig, ofta ensidig, pulserande huvudvärk som kommer i attacker. Ofta är huvudvärken förenad med illamående, kräkningar och känslighet för ljud, ljus och lukter. Symptomen skiljer sig från person till person, och även de utlösande faktorerna är individuella och kan variera över tid. 
Vid migrän kommer värken som ”anfall”, som kan vara mellan en halv timme och tre dygn. Efter attacken kan man känna sig alldeles utmattad och kraftlös.

Mer information: Svenska migränförbundet

Vilken inspirationskälla!

Bild: Hillevi Wahl

Hillevi om priset: ”Kan prata om alkoholism som om det vore fiskpinnar”

INRE HÄLSA Vardagspuls hälsoinspiratör Hillevi Wahl växte själv upp i en missbruksfamilj. Nu vinner hon pris för sitt sätt att föreläsa och skriva om beroendeproblematik.

Ny studie

Bild: Johnér

Du blir lyckligare av att bo ensam

KROPP & HÄLSA Grattis alla singlar! Det kan vara lätt att tro att man är lyckligare i en relation än som ensam, men en ny studie visar tvärtom. 

Nya 4-7-8-tekniken:

Bild: Johnér Bildbyrå

Knepet som ska hjälpa dig att somna på 60 sekunder

KROPP & HÄLSA Blev det en sömnlös natt? Sömnexperten Andrew Weil har skapat en teknik som ska få dig att komma till ro – och dessutom hjälper dig att kontrollera ilska.

Det bästa från Vardagspuls TV

   Följ Vardagspuls bloggare

   Varningssignalerna

   Bild: Johnér

   Så kan hälsoappen göra dig sjuk

   INRE HÄLSA Hälsoapparna och aktivitetsarmbanden gör att vi rör på oss mer och sitter stilla mindre. Men självmätningen kan också gå till överdrift – och göra att vi mår sämre. Här är varningssignalerna du ska hålla utkik efter.

   Psykisk ohälsa

   Bild: Johanna Berghänel och Johnér

   Johanna led av självupplevd fulhet

   INRE HÄLSA Allt började med en elak kommentar om hennes utseende. "Den kommentaren gav mig en så kraftig ångestattack att jag började gömma mig på skoltoaletten och hålla handen för munnen när jag pratade"

   HSP

   Bild: Johnér

   Är du högkänslig? Så vet du – och så påverkas din hälsa

   INRE HÄLSA Känner du ibland att du måste gå och lägga dig i ett mörkt rum efter en dag full av intryck på stan? Då finns risken att du är högkänslig – eller chansen, beroende på hur du ser det.

   Läskiga listan

   Bild: Johnér Bildbyrå

   Det här är svenskarnas vanligaste fobier

   Är det något som får dig att hoppa högt av rädsla? Här är svenskarnas vanligaste fobier, är din en av dem?

   Stressexpertens råd

   Bild: Malin Hägglöf, Pixabay

   Malin blev så utbränd att hon inte kunde gå – nu hjälper hon andra

   INRE HÄLSA Efter att ha drabbats av en svår utmattning bestämde sig Malin Hägglöf för att lära sig mer om vad som drabbat henne – och utbildade sig till stressterapeut.

   Intervju

   Bild: Johnér

   Träningen hjälpte Stellan att bli av med sin depression

   MOTION & TRÄNING Stellan Sverne, 42, är ett levande bevis på att depression är effektivare bot mot depression än antidepressiva läkemedel. 

   Ernst Kirchsteiger

   Bild: Vardagspuls

   ”Jag tror faktiskt på evig kärlek”

   INRE HÄLSA Folkkäre programledaren Ernst Kirchsteiger är aktuell med ännu en säsong av Sommar med Ernst. Här avslöjar vad som är nyckeln till ett långt och lyckligt förhållande.

   8 saker att hålla koll på

   Bild: Johnér

   Är du introvert? Tänk på det här

   KROPP & HÄLSA Är du en sådan som blir utmattad av att gå på fest med många främlingar? Då kan det vara så att du är introvert. Och det kan påverka dig mer än du tror.

   Studie visar:

   Bild: Johnér Bildbyrå

   Äckligt med stora kryp – ett sundhetstecken

   Stora kryp och snuskiga toaletter, att vi reagerar med ”Äuuuuh”-känslor har en väldigt smart funktion för vår hälsa, enligt forskarna.

   Bild: Vardagspuls

   Tobias Karlsson: "Jag var alltid den som blev vald sist på brännbollen"

   KLIPP Dansaren Tobias Karlsson som är aktuell med en ny dansföreställning gästade programmet för att berätta om utanförskapet han kände under skolåren

   Humörhöjare?

   Bild: Johnér

   Nedstämd? Gråt en skvätt så känns det bättre

   INRE HÄLSA Mår du bättre av att gråta en skvätt? Du är inte ensam. Gråt kan faktiskt fungera som en humörhöjare.

   Stress-verktyg

   Bild: Johnér Bildbyrå

   6 effektiva sätt att dämpa stress

   INRE HÄLSA Behöver du komma ner i varv? Här är metoderna som fungerar, enligt forskningen.

   Louise Hallin

   Bild: Vardagspuls-Mårre

   ”Han sover till 14 – vi blir galna!” Louise: ”Det är normalt”

   INRE HÄLSA Vad gör du när ditt gulliga barn förvandlas till en annan varelse som sover länge på dagarna, är stingslig och ifrågasätter dig? Louise Hallin har svaret på hur tonåringen ska bemötas.

   Bild: Johnér

   Det menar tonåringen – egentligen

   ORDLISTA Det är inte alltid lätt att förstå vad tonåringar menar. Ibland undrar du kanske om ni ens pratar samma språk. Men det går att lära sig! Vardagspuls har samlat ihop några grundglosor från dagens snåriga tonårsspråk.

   Bild: Hillevi Wahl

   Hillevi Wahl: Inget barn vill att föräldrarna ska dricka

   BLOGG Vi kan inte längre hävda att det bara är alkisbarn som far illa av de vuxnas drickande. Inget barn vill att föräldrarna ska dricka, skriver Vardagspuls bloggare Hillevi Wahl. 

   Utmattningsdepression

   Bild: Johnér

   Så undviker du att drabbas

   INRE HÄLSA Ibland kan jobbstressen eller i privatlivet bli för mycket och leda till utmattningsdepression. Men hur känner du igen de första varningssignalerna och hur undviker du att drabbas? Vardagspuls ger dig experternas bästa råd.