mamma med nyfödd bebis Bild: Johnér

Nu får ensamstående hjälp att bli med barn i Sverige

”Efterlängtad lag och tydlig signal till samhället”

Nu är det fritt fram för ensamstående kvinnor i Sverige att skaffa barn med hjälp av assisterad befruktning här – på samma villkor som par.
­– En oerhört efterlängtad lag, säger Sophia Nilsson, ordförande i föreningen Femmis, Frivilligt ensamstående mammor.

Publicerad 2016-01-13 | Vardagspuls

Från och med 1 april har singelkvinnor i landet rätt att skaffa barn på egen hand - genom helsubventionerad assisterad befruktning. Redan tidigare i år gick lagförslaget i riksdagen igenom som innebär att ensamstående kvinnor har rätt till betald insemination eller IVF-behandling, precis så som par har. Tidigare har ensamstående varit tvungna att åka utomlands och betala för detta själva.

Och gensvaret efter att beslutet tillkännagavs har varit enormt. Efter lagändringen i januari har kliniker inom IVF Sverige tagit emot många frågor skriver IVF Sverige i ett pressmeddelande. Så pass många frågor så att verksamheten nu öppnar upp en nationell telefonsluss.

”Oerhört efterlängtat”

Den nya lagen innebär inte bara samma ekonomiska förutsättningar utan även en förändrad och mer jämlik syn i samhället på olika sorters familjebildning. Det menar föreningen Femmis, Frivilligt Ensamstående Mammor med Insemination/IVF
– Det är en oerhört efterlängtad och glädjande lag för oss, säger föreningens ordförande Sophia Nilsson och menar att det här ger en tydlig signal till samhället att en fullständig familj kan ha en förälder.
– Vi har en rådande tvåsamhetsnorm i dag men den här lagen öppnar upp för att en familj kan vara en förälder och barn. Det är ett accepterande för ensamstående som redan har barn och det kommer underlätta för ensamstående som vill skaffa barn, säger hon.

Precis som för par kommer dock ensamstående som har barn sedan tidigare och de som är äldre och faller bortom landstingen åldersgränser, vilket brukar ligga runt 40 år, att behöva betala för behandlingen själv.

Redan i november förra året sa Socialutskottet ja till att ensamstående som vill bli föräldrar ska erbjudas assisterad befruktning via den svenska sjukvården. Men det är först 13 januari som riksdagen alltså klubbat igenom förslaget.
– Nu kan vi och våra barn trygga möta barnomsorg, skola och vård och veta att samhället inte sanktionerar ett ifrågasättande av våra barn och vårt sätt att bilda familj, säger Sophia Nilsson.

Förväntad anstormning

Hur många kvinnor som kan beröras av den nya lagen är svårt att veta men enligt en regeringsutredning från 2014 räknar man med att antalet ensamstående som kan tänkas vilja genomgå assisterad befruktning inom svensk sjukvård uppskattas till mellan 1 500 och 2 000 kvinnor bara under det första året efter att lagen träder i kraft.
– Sjukhus förväntar sig en anstormning nu precis efter att lagen träder i kraft, det blir ju en ny patientgrupp, men ingen vet riktigt hur stor den är, säger Sophia Nilsson vars förening består av cirka 800 medlemmar.

Kvinnan kommer att få möjlighet att önska att spermier från en för henne känd donator används, men det kommer i slutändan vara den ansvariga läkaren som avgör om detta är lämpligt. Lagen träder i kraft i april 2016.

Trots det positiva beskedet för många ensamstående menar Femmis att det fortfarande finns mycket kvar att jobba på för att ensamstående föräldrar ska ses som en fullständig familj av samhället. Föreningen ser bland annat fram emot en utredning av föräldraförsäkringen som bland annat skulle innebära att föräldradagar ska kunna överlåtas.

Ingen spermiebank för singlar

Än så länge finns det dock ingen spermiebank som kan användas till singlar, eftersom donatorerna hittills inte har kunnat godkänna att spermierna också får användas till ensamstående. Karolinska universitetssjukhuset håller just nu på att bygga upp en ny spermiebank med spermier åt både ensamstående och par.

Artikeln är uppdaterad 31 mars 2016

nyfödd bebid

Första försöken gratis

Med den nya lagen kommer alltså inte bara par, utan även ensamstående kvinnor få göra behandlingen i Sverige – och få den offentligt finasierad. Det kan skilja lite mellan landsting, men ofta brukar man få runt tre försök (antingen IVF eller insemination) gratis. Efter det får man bekosta behandlingen själv. Läs mer på 1177 Vårdguiden.

Två olika sätt

Det finns två sätt att behandlas på: Vid insemination, vilket är den enklaste varianten, sprutas sperma in direkt i livmodern då man har ägglossning. Vid IVF, vilket kan göras om kvinnan har svårt att bli gravid, exempelvis om man har endometrios eller PCO, måste man först genomgå en hormonbehandling. Sedan tas några ägg ut och befruktas på labb innan de sätts tillbaka in i livmodern. Du kan läsa mer om behandlingarna på 1177 Vårdguden.