Bild: Johnér

Nu får ensamstående hjälp att bli med barn i Sverige

”Efterlängtad lag och tydlig signal till samhället”

Nu är det fritt fram för ensamstående kvinnor i Sverige att skaffa barn med hjälp av assisterad befruktning här – på samma villkor som par.
­– En oerhört efterlängtad lag, säger Sophia Nilsson, ordförande i föreningen Femmis, Frivilligt ensamstående mammor.

Publicerad 2016-01-13 | Vardagspuls

Från och med 1 april har singelkvinnor i landet rätt att skaffa barn på egen hand - genom helsubventionerad assisterad befruktning. Redan tidigare i år gick lagförslaget i riksdagen igenom som innebär att ensamstående kvinnor har rätt till betald insemination eller IVF-behandling, precis så som par har. Tidigare har ensamstående varit tvungna att åka utomlands och betala för detta själva.

Och gensvaret efter att beslutet tillkännagavs har varit enormt. Efter lagändringen i januari har kliniker inom IVF Sverige tagit emot många frågor skriver IVF Sverige i ett pressmeddelande. Så pass många frågor så att verksamheten nu öppnar upp en nationell telefonsluss.

”Oerhört efterlängtat”

Den nya lagen innebär inte bara samma ekonomiska förutsättningar utan även en förändrad och mer jämlik syn i samhället på olika sorters familjebildning. Det menar föreningen Femmis, Frivilligt Ensamstående Mammor med Insemination/IVF
– Det är en oerhört efterlängtad och glädjande lag för oss, säger föreningens ordförande Sophia Nilsson och menar att det här ger en tydlig signal till samhället att en fullständig familj kan ha en förälder.
– Vi har en rådande tvåsamhetsnorm i dag men den här lagen öppnar upp för att en familj kan vara en förälder och barn. Det är ett accepterande för ensamstående som redan har barn och det kommer underlätta för ensamstående som vill skaffa barn, säger hon.

Precis som för par kommer dock ensamstående som har barn sedan tidigare och de som är äldre och faller bortom landstingen åldersgränser, vilket brukar ligga runt 40 år, att behöva betala för behandlingen själv.

Redan i november förra året sa Socialutskottet ja till att ensamstående som vill bli föräldrar ska erbjudas assisterad befruktning via den svenska sjukvården. Men det är först 13 januari som riksdagen alltså klubbat igenom förslaget.
– Nu kan vi och våra barn trygga möta barnomsorg, skola och vård och veta att samhället inte sanktionerar ett ifrågasättande av våra barn och vårt sätt att bilda familj, säger Sophia Nilsson.

Förväntad anstormning

Hur många kvinnor som kan beröras av den nya lagen är svårt att veta men enligt en regeringsutredning från 2014 räknar man med att antalet ensamstående som kan tänkas vilja genomgå assisterad befruktning inom svensk sjukvård uppskattas till mellan 1 500 och 2 000 kvinnor bara under det första året efter att lagen träder i kraft.
– Sjukhus förväntar sig en anstormning nu precis efter att lagen träder i kraft, det blir ju en ny patientgrupp, men ingen vet riktigt hur stor den är, säger Sophia Nilsson vars förening består av cirka 800 medlemmar.

Kvinnan kommer att få möjlighet att önska att spermier från en för henne känd donator används, men det kommer i slutändan vara den ansvariga läkaren som avgör om detta är lämpligt. Lagen träder i kraft i april 2016.

Trots det positiva beskedet för många ensamstående menar Femmis att det fortfarande finns mycket kvar att jobba på för att ensamstående föräldrar ska ses som en fullständig familj av samhället. Föreningen ser bland annat fram emot en utredning av föräldraförsäkringen som bland annat skulle innebära att föräldradagar ska kunna överlåtas.

Ingen spermiebank för singlar

Än så länge finns det dock ingen spermiebank som kan användas till singlar, eftersom donatorerna hittills inte har kunnat godkänna att spermierna också får användas till ensamstående. Karolinska universitetssjukhuset håller just nu på att bygga upp en ny spermiebank med spermier åt både ensamstående och par.

Artikeln är uppdaterad 31 mars 2016

Bild: Johnér

Första försöken gratis

Med den nya lagen kommer alltså inte bara par, utan även ensamstående kvinnor få göra behandlingen i Sverige – och få den offentligt finasierad. Det kan skilja lite mellan landsting, men ofta brukar man få runt tre försök (antingen IVF eller insemination) gratis. Efter det får man bekosta behandlingen själv. Läs mer på 1177 Vårdguiden.

Två olika sätt

Det finns två sätt att behandlas på: Vid insemination, vilket är den enklaste varianten, sprutas sperma in direkt i livmodern då man har ägglossning. Vid IVF, vilket kan göras om kvinnan har svårt att bli gravid, exempelvis om man har endometrios eller PCO, måste man först genomgå en hormonbehandling. Sedan tas några ägg ut och befruktas på labb innan de sätts tillbaka in i livmodern. Du kan läsa mer om behandlingarna på 1177 Vårdguden.

 

Vilken inspirationskälla!

Bild: Hillevi Wahl

Hillevi om priset: ”Kan prata om alkoholism som om det vore fiskpinnar”

INRE HÄLSA Vardagspuls hälsoinspiratör Hillevi Wahl växte själv upp i en missbruksfamilj. Nu vinner hon pris för sitt sätt att föreläsa och skriva om beroendeproblematik.

Ny studie

Bild: Johnér

Du blir lyckligare av att bo ensam

KROPP & HÄLSA Grattis alla singlar! Det kan vara lätt att tro att man är lyckligare i en relation än som ensam, men en ny studie visar tvärtom. 

Nya 4-7-8-tekniken:

Bild: Johnér Bildbyrå

Knepet som ska hjälpa dig att somna på 60 sekunder

KROPP & HÄLSA Blev det en sömnlös natt? Sömnexperten Andrew Weil har skapat en teknik som ska få dig att komma till ro – och dessutom hjälper dig att kontrollera ilska.

Det bästa från Vardagspuls TV

   Följ Vardagspuls bloggare

   Varningssignalerna

   Bild: Johnér

   Så kan hälsoappen göra dig sjuk

   INRE HÄLSA Hälsoapparna och aktivitetsarmbanden gör att vi rör på oss mer och sitter stilla mindre. Men självmätningen kan också gå till överdrift – och göra att vi mår sämre. Här är varningssignalerna du ska hålla utkik efter.

   Psykisk ohälsa

   Bild: Johanna Berghänel och Johnér

   Johanna led av självupplevd fulhet

   INRE HÄLSA Allt började med en elak kommentar om hennes utseende. "Den kommentaren gav mig en så kraftig ångestattack att jag började gömma mig på skoltoaletten och hålla handen för munnen när jag pratade"

   Läskiga listan

   Bild: Johnér Bildbyrå

   Det här är svenskarnas vanligaste fobier

   Är det något som får dig att hoppa högt av rädsla? Här är svenskarnas vanligaste fobier, är din en av dem?

   Stressexpertens råd

   Bild: Malin Hägglöf, Pixabay

   Malin blev så utbränd att hon inte kunde gå – nu hjälper hon andra

   INRE HÄLSA Efter att ha drabbats av en svår utmattning bestämde sig Malin Hägglöf för att lära sig mer om vad som drabbat henne – och utbildade sig till stressterapeut.

   Intervju

   Bild: Johnér

   Träningen hjälpte Stellan att bli av med sin depression

   MOTION & TRÄNING Stellan Sverne, 42, är ett levande bevis på att depression är effektivare bot mot depression än antidepressiva läkemedel. 

   Ernst Kirchsteiger

   Bild: Vardagspuls

   ”Jag tror faktiskt på evig kärlek”

   INRE HÄLSA Folkkäre programledaren Ernst Kirchsteiger är aktuell med ännu en säsong av Sommar med Ernst. Här avslöjar vad som är nyckeln till ett långt och lyckligt förhållande.

   8 saker att hålla koll på

   Bild: Johnér

   Är du introvert? Tänk på det här

   KROPP & HÄLSA Är du en sådan som blir utmattad av att gå på fest med många främlingar? Då kan det vara så att du är introvert. Och det kan påverka dig mer än du tror.

   Studie visar:

   Bild: Johnér Bildbyrå

   Äckligt med stora kryp – ett sundhetstecken

   Stora kryp och snuskiga toaletter, att vi reagerar med ”Äuuuuh”-känslor har en väldigt smart funktion för vår hälsa, enligt forskarna.

   Bild: Vardagspuls

   Tobias Karlsson: "Jag var alltid den som blev vald sist på brännbollen"

   KLIPP Dansaren Tobias Karlsson som är aktuell med en ny dansföreställning gästade programmet för att berätta om utanförskapet han kände under skolåren

   Humörhöjare?

   Bild: Johnér

   Nedstämd? Gråt en skvätt så känns det bättre

   INRE HÄLSA Mår du bättre av att gråta en skvätt? Du är inte ensam. Gråt kan faktiskt fungera som en humörhöjare.

   Stress-verktyg

   Bild: Johnér Bildbyrå

   6 effektiva sätt att dämpa stress

   INRE HÄLSA Behöver du komma ner i varv? Här är metoderna som fungerar, enligt forskningen.

   Louise Hallin

   Bild: Vardagspuls-Mårre

   ”Han sover till 14 – vi blir galna!” Louise: ”Det är normalt”

   INRE HÄLSA Vad gör du när ditt gulliga barn förvandlas till en annan varelse som sover länge på dagarna, är stingslig och ifrågasätter dig? Louise Hallin har svaret på hur tonåringen ska bemötas.

   Bild: Johnér

   Det menar tonåringen – egentligen

   ORDLISTA Det är inte alltid lätt att förstå vad tonåringar menar. Ibland undrar du kanske om ni ens pratar samma språk. Men det går att lära sig! Vardagspuls har samlat ihop några grundglosor från dagens snåriga tonårsspråk.

   Bild: Hillevi Wahl

   Hillevi Wahl: Inget barn vill att föräldrarna ska dricka

   BLOGG Vi kan inte längre hävda att det bara är alkisbarn som far illa av de vuxnas drickande. Inget barn vill att föräldrarna ska dricka, skriver Vardagspuls bloggare Hillevi Wahl. 

   Utmattningsdepression

   Bild: Johnér

   Så undviker du att drabbas

   INRE HÄLSA Ibland kan jobbstressen eller i privatlivet bli för mycket och leda till utmattningsdepression. Men hur känner du igen de första varningssignalerna och hur undviker du att drabbas? Vardagspuls ger dig experternas bästa råd.