Mobilberoende Bild: Johnér

Ny klinik ska hjälpa digitalt sönderstressade

Nu finns hjälp att få för alla mobilberoende

Allt fler är beroende av sina datorer och mobiler. I värsta fall kan stressen orsaka sömnproblem, huvudvärk eller smärtor i tummar och nacke.  Men det finns hjälp att få! 

Publicerad 2015-02-11 | Vardagspuls

Datorer och smarta telefoner är i dag närmast livsnödvändiga i vårt arbete och i våra liv. Vi är ständigt uppkopplade i vår vardag – på bussen, på gymmet eller i soffan framför tv:n. När vi inte är uppkopplade drabbas vi av en känsla av att vi kanske missar något någonstans, och vi blir stressade om vi råkar ut för en allt för långsam uppkoppling. Känner du igen dig? Kanske är du då i riskzonen med ditt internetbeteende.

Landets första klinik av sitt slag

För de som känner att mobil- och internetanvändandet har tagit över deras liv finns nu hjälp att få. I Uppsala finns nämligen landets första klinik för internetstressade. Initiativtagare är Stefan Lindström, som fick idén efter att i flera år ha jobbat med utbildningar inom näringslivet – och då bevittnat allt för många möten där människor suttit som uppslukade av sina mobiler.
– Folk sitter i möten men är inte där. Bensträckaren används inte längre för reflektion, man lyssnar av sitt mobilsvar, säger Stefan Lindström till Svenska Dagbladet.

Var inte alltid tillgänglig

Han ger rådet att man ska vara medveten om all den tid som till exempel läggs ned på mejlande på väg till och från jobbet – och att se det som arbetstid. Och att inte ständigt vara tillgänglig och svara på mejl eller i telefon på kvällar och helger, utan att istället stänga av mobilen och vara närvarande i det man gör, på möten eller när barnen spelar fotboll.