Därför mår du bra av att kolla på kattklipp Bild: Johnér

Ny studie: Därför mår du bra av att kolla på kattklipp

Goda nyheter: Roliga jamare bra för hälsan

Mjau. Purr.
Har Grumpy cat surat sig in i ditt hjärta? Får en anfallande kattunge illustrera din sinnesstämning när kompisen ställer in?
Kattklippen på Youtube har blivit ett enormt internetfenomen, och det finns ett skäl till fascinationen, visar forskning.

Publicerad 2015-06-24 | Senast ändrad 2018-01-08 | Vardagspuls

Videor med lekfulla, sluga eller bara jättegosiga katter får miljontals tittare att sitta som klistrade vid skärmen. I fjol fick kattklippen till och med sin egen festival på Södra teatern i Stockholm. Vissa katter har blivit stjärnor. Grumpy cat, en amerikansk honkatt med oemotståndligt sur uppsyn, dök upp på nätet för ett par år sedan. Nu har hon till och med fått huvudrollen i en film, och paraderar regelbundet på röda mattan.

Och det finns hälsofördelar med att mysa loss till påhittiga jamare framför datorskärmen. Kattklippstittarna får ökad energi, och klippen dämpar dessutom negativa känslor, enligt en ny studie från Indiana University Media School, USA.

”Kan hjälpa dig att hantera svåra uppdrag”

Drygt 7 000 personer deltog i en enkät där de svarade på hur klipptittandet påverkar deras humör. Syftet var att ta reda på om kattklippen kunde ha samma effekt som terapi med djur, och om tiden framför filmsnuttarna fick tittarna att känna att de slösade tid. Men resultatet av enkäten visar tydligt att de positiva känslorna som kattvideorna frammanar på alla sätter överväger eventuella skuldkänslor över att vila framför Youtube.

Det är också goda nyheter för de som emellanåt kikar på kattvideoklipp på jobbet.
”Även om folk tittar på klippen på Youtube för att få tiden att gå, så kan de känslomässiga vinsterna med kattklippen faktiskt hjälpa folk att hantera svåra uppdrag efteråt” slår Jessica Hall Myrick, assisterande professor i studien, fast.

De mest populära sajterna för att kolla på kattklipp är enligt studien Facebook, Youtube, Buzzfeed och djurklipps-skattkammaren Icanhas.cheezburger.com.

Här är några klipp-guldkorn för alla kattlovers där ute

Kattmassage

Kattfight (kaxigt val av motståndare)

Skällande katt avslöjad (se med ljud)

Källa: Independent.co.uk