skrytig man Bild: Johnér

Ny studie: Få har koll på när skryt bli osympatiskt

Brukar du framhäva dina positiva egenskaper eller framgångar? Se upp att det inte tas emot på fel sätt av din omgivning bara. En ny studie visar att många har dålig koll på när skrytet blir osympatiskt.

Publicerad 2015-11-05 | Vardagspuls

Jantelag eller inte. Men nu visar en ny amerikansk studie att människor ofta tror att omgivningen ska reagera positivt på andras framgångar. Men vi underskattar ofta de negativa känslorna som vi kan frambringa hos folk om vi ”skryter” på fel sätt.
– Vi tror att de ska bli lika glada för vår skull som vi själva är och har svårt att sätta oss in i hur vi skulle känna om rollerna var utbytta, säger Irene Scopelliti, i ett pressmededelande som tidningen Metro tagit del av. 

Förhärligande information uppfattades som osympatiskt

Personerna i studien framhävde sig själv som ”lite bättre” – lite mer framgångsrika och intressanta än vad som kanske motsvarade verkligheten. Och effekten visade sig bli den motsatta. De uppfattades istället som osympatiska och skrytsamma av mottagarna.

Det visar sig alltså att det kan vara svårt att känna efter var gränsen går och forskarna konstaterar att det beror på hur mycket ”skryt” som är lagom – i vilken situation skryter vi och för vem? Irene Scopelliti menar exempelvis att personer som hjälpt oss nå våra framgångar angatligen blir mer genuint glada för vår skull.

När tycker du det går överstyr? Diskutera på vår Facebook-sida.

”Skryt lagom” - det uttrycket kanske är värt att ta till sig för vissa...?Vad tycker du? När blir skryt osympatiskt? (eller ska vi bara helt kasta jantelagen över axeln?)

Posted by Vardagspuls on Thursday, November 5, 2015