Ny metod ska bota fobier genom att störa minnet Bild: Johnér

Ny metod ska bota fobier – genom att störa minnen

En ny metod för att bota fobier kan ha upptäckts av svenska forskare. Istället för att gradvis exponera fobikern för det den är rädd för bygger metoden på att påverka rädslominnet.

Publicerad 2016-10-21 | Vardagspuls

Det kan låta som något ur science fiction. Svenska forskare har uppfunnit en metod där man påverkar själva minnet av det patienten är rädd för med syfte att bota en specifik fobi. Mellan 5 och 10 procent av alla svenskar beräknas lida av någon fobi.

Traditionellt har man gradvis exponerat patienten för det den är rädd för, till exempel genom att närma sig en spindel steg för steg för att slutligen röra vid den. I den nya metoden förstärker man effekterna av exponeringen genom att påverka hur hjärnan lagrar minnen av starka rädslor. I studien, genomförd vid Karolinska institutet och Uppsala universitet, har man studerat personer som lider av spindelfobi.

Instabilt minne

När hjärnan blir påmind om något, till exempel ett obehagligt minne om spindlar, blir minnet instabilt innan det sparas på nytt. Genom att störa processen när minnet återskapas kan själva fobin påverkas.

I studien delades 45 personer med spindelfobi in i två grupper. Båda grupperna fick titta på bilder av spindlar i några minuter för att väcka rädslominnena till liv. Den första gruppen fick sedan titta på en större mängd spindelbilder efter tio minuter medan den andra gruppen väntade i sex timmar innan de fortsatte titta på bilder.

Forskarna kunde se att grupp ett blev mindre rädda för bilderna än grupp två, som hunnit "återspara" minnena under sex timmar. Minnet var åter stabilt och starkt för den andra gruppen medan det var instabilt för den första.

– När minnet är i sitt instabila tillstånd är det lättare att påverka vilket ger indikationer på att detta kan förbättra långvarigheten i effekten. Förhoppningen är att personer ska bli av med en fobi helt, säger Johannes Björkstrand, doktorand och en av forskarna bakom studien, till Dagens Nyheter.

Nu hoppas forskarna att metoden ska kunna användas som behandling vid andra typer av ångesttillstånd, till exempel paniksyndrom, social fobi pch posttraumatiskt stressyndrom, skriver DN.

Källa: DN.se