”Utmattningsdepression är en mer uttalad hjärnskada”

Chatt med psykoterapeut Louise Hallin

Hur förebygger man att hamna i en utmattningsdepression och vad gör man om man redan råkat ut för det? Och kan man bli helt återställd? Psykoterapeut Louise Hallin reder ut och svarar på tittarfrågor.
– Arbetsgivaren har ett gigantiskt ansvar. Samhällskostnaderna för utbrändhet är höga i dag.

Publicerad 2016-02-24 | vardagspuls

Vardagspuls: I onsdagens program gästar psykoterapeut Louise Hallin studion och pratar om utmattningsdepression. Hur förebygger man att hamna där och vad gör man om man redan råkat ut för det?

13:49, 23 February 2016

Lina: 2004 drabbades jag av svår utmattningssyndrom kroppsligt och själsligt. Har sedan dess sakta kommit tillbaks till en viss nivå, har provat flertal gånger att arbeta mer än 50 % men kroppen vill inte. Jag faller alltid tillbaka och blir dålig igen, dvs alla symtom kommer lika starkt åter. Jag får varje dag balansera vad jag orkar och klarar av, har noll stresströskel, yrsel, matthet i kroppen, trötthet osv osv. När jag då hör en del prata om att de är utbrända och efter några veckor är tillbaka precis som innan vad gäller arbete och privat blir jag ledsen och arg att det missbrukar så det ordet. Är det så för vissa att man aldrig blir riktigt bra igen? Det är svårt att komma tillbaks i arbetslivet och att få hjälp från FK som inte riktigt tror på dessa diagnoser. Finns det något mer jag kan göra eller kan det vara något mer som jag har i kroppen som tex ME som jag nu utreds för?

 

Louise Hallin, psykoterapeut: Ja det kan naturligtvis vara så att andra sjukdomstillstånd dykt upp tex struma, infektioner eller ngt annat som kan ha fått en startsignal i samband med en toppstress.
Vissa människor kommer inte riktigt tillbaka efter en mkt allvarlig utbrändhet men det ska din behandlande läkare kunna förklara för FK.
Idag finns det rehabiliteringscentra som arbetar men klienternas hela tillvaro för att uppnå bättre läkning. Se till att du får en remiss till detta.

12:39, 24 February 2016

Karin G: Kan träning förebygga utmattningsdepression eller förvärra en? Om man känner att träningen är ytterligare en aspekt som snor tid.

Louise Hallin, psykoterapeut: All typ av stress som toppar ens tillvaro är av ondo. I ett mkt utmattat skick anser jag att utomhuspromenader är tillräckligt och upplevs också ofta som möjliga att genomföra även om man är mkt trött.

12:41, 24 February 2016

Jonas: Vad är skillnaden mellan "vanlig" depression och utmattningsdepression, är den senare en lättare form och som är enklare att bli av med?

Louise Hallin, psykoterapeut: En utmattningsdepression är en mer uttalad hjärnskada där ibland antideppressiv medicinering inte ger så bra utfall som vid en vanlig form.
Återhämtningen kan upplevas effektivare i en "vanlig" depression och i utmattning ska fler komponenter till. Vila, mkt sömn, dagsljus, lätt motion, omorganisation av tillvaron osv

12:44, 24 February 2016

Gunilla: Jag jobbar heltid med ett ganska hektiskt jobb. Varje fredag går jag och lägger mig tidigt och sover ca 12 timmar, samma sak lörd-sön. Ändå känner jag mig sömnig resten av helgen. Kan det vara utmattning?

Louise Hallin, psykoterapeut: Om du efter så pass mkt sömn fortfarande är trött tycker jag att du ska gå till en läkarmottagning, VC allmänläkare räcker oftast. Där kan de bedömma hur pass utarbetat du kan vara och påbörja lite bromsande åtgärder. Idag vet man mycket om hur man kan fånga upp människor innan allt kollapsar.

12:48, 24 February 2016

Lotta: hur lång tid bör man vara helt sjukskriven efter en utmattning?

Louise Hallin, psykoterapeut: Väldigt individuellt, den sjuke vet vad som fungerar och introdukrion till arb ska ske succesivt

13:23, 24 February 2016

jessica: Om man är jätte lättirriterad och nästan bryter ihop och har lätt för att gråta efter en arbetsdag - är det ett tecken på utmattning? vad ska jag göra då?

Louise Hallin, psykoterapeut: Det är det verkligen, så har du det väl inte i vanliga fall?

13:24, 24 February 2016

jessica: Är det vanligare att kvinnor drabbas av utmattningsdepression? och i s f varför?

Louise Hallin, psykoterapeut: Det kan säkert hänga samman med inlärd omvårdnadsinlärning, andra går föra och egna behov kanske är i bakgrunden. Ens egna kvinnoförebilder påverkar mkt i familjen

13:25, 24 February 2016

cecilia: vad tycker du: kan man vägra utföra uppgifter på arbetet för att skydda sig från utmattning? om man känner att det är på gång menar jag

Louise Hallin, psykoterapeut: Absolut, i Frankrike har det nu kommit en lagstiftning som förbjuder arbetsgivarna att ta kontakt med och ställa krav på anställda efter ett visst klockslag på dagen och på helgerna. Samhällskostnaderna för utbrändhet är höga.

13:27, 24 February 2016

vickan: Kan träning hjälpa mot en utmattning eller blir det bara värre då??

Louise Hallin, psykoterapeut: Utomhus, promenader, dagsljus, tystnad och sova mitt på dagen hjälper.

13:28, 24 February 2016

Vardagspuls: Tack för alla era frågor, nu stänger vi chatten för idag. Tyvärr hann inte Louise svara på alla frågor men kanske hittar du ditt svar i chatten ändå!