Julbråk Bild: Johnér, Vardagspuls

Psykoterapeuten: Så håller ni sams hela julen

”Det är en superladdad helg”

Julen är en laddad högtid då många människor som vanligtvis inte träffas så ofta samlas. Konflikter kan uppstå. Men det finns mycket du kan göra för att undvika det, menar psykoterapeuten Louise Hallin.

Publicerad 2016-12-23 | Senast ändrad 2017-12-07 | Vardagspuls

Julen är en helg full av gemenskap, god mat, familjesammankomster – och konflikter. Enligt psykoterapeuten Louise Hallin spelar alkoholen en avgörande roll för att det uppstår mycket bråk kring julhelgen.

– Att dricka mycket alkohol är inte en bra idé, särskilt under en så här laddad helg. För det är en laddad helg. De flesta av oss fortfarande barndomens jular inom oss, och så träffas vi igen men allt har förändrats, säger Louise Hallin.

Så hur ska man göra för att ta sig igenom julen och undvika alla potentiella konflikter? Louise Hallin har svaren.

Undvik bråkmakare – eller red ut innan

Man måste inte fira jul med hela släkten. Traditioner kan brytas. Prova till exempel att ha en vänjul tillsammans med de du helst umgås med, tipsar Louise Hallin om.

”Har du en konflikt med någon ska du absolut inte fira jul med den personen. Man ska klara upp konflikten först eller avstå från att träffas. Tänk efter: vilka vill du vara med i jul – egentligen?”

Måste man fira jul med hela familjen? Psykoterapeuten hjälper till

Avled och välj ett bättre tillfälle

Julen behöver inte vara en tid för att reda ut. Blir ett par kring julbordet irriterade riskerar alla att bli det. Spara de hätska diskussionerna till ett bättre tillfälle.

”Säg: ’Det här kan vi väl ta en annan gång, lilla faster. Det där gillar inte jag att vi tar upp just nu. Jag kan berätta det här för dig istället!’ Avled och gå inte i fällan.” säger Louise Hallin.

Förälder: Drick inte för mycket!

Du kanske själv avstår från spriten eller försöker hålla drickandet på en rimlig nivå för barnens skull. Men kan man kräva av andra att inte dricka på julen? Enligt Lousie Hallin finns det en avgörande skillnad mellan om en förälder dricker för mycket och om en annan släkting eller vän till familjen gör det.

”Om farfar dricker lite för mycket men kan bete sig trots att han är berusad så är det något helt annat än om en förälder gör det. Barnet riskerar att tappa sin anknytningskontakt till en förälder om den dricker för mycket och det är mycket mer skadligt. Barn måste bli omhändertagna, sedda och hörda av sina föräldrar hela julen, Alkoholen får inte stå i vägen för det.”

Planera ordentligt

När ska ni göra vad? Om det finns en tydlig plan minskar risken för att konflikter uppstår.

”Planera julen med den viktigaste personen innan ni möter alla. Gör en plan och tänk ut vad ni vill ska hända. Lyssna på andra deltagare och var öppen för ändringsönskemål från andra.”