”Det här är det stora misstaget vi ofta gör”

Chatt med relationscoachen

Dagar som Alla hjärtans dag blir ofta laddade och besvikelsen blir extra stor om förväntningar inte infrias. Kommunikationen är a och o för att undvika konflikter och besvikelse enligt relationscoachen Karin Isberg.

Publicerad 2016-02-11 | anna@vardagspuls.se

Vardagspuls: Kärlekshelg eller bara ångest? Det är Alla hjärtans dag på söndag och på torsdag svarar relationscoach Karin Isberg på frågor på vardagspuls.se och ger råd till både singlar och par. Du kan ställa din fråga till Karin här i chatten redan nu. Din fråga kommer att publiceras under torsdagens program.

14:03, 10 February 2016

Emilia : Jag vill bli överraskad. Hur får jag min kille att fatta det utan att säga det rakt ut?

Karin Isberg, relationscoach: Det får du inte. Du behöver tala om för honom att du vill bli överraskad, att det skulle göra dig glad och få dig att känna dig älskad. Ungefär så här: "Älskling, jag vet att Alla hjärtans dag kanske inte betyder så mycket för dig, men för mig känns den viktig. Jag skulle bli jätteglad om vill överraska mig med något som är kärleksfullt. Det kan vara en middag, en present eller någoting annat. Vad det är spelar inte så stor roll, det får du bestämma."

12:48, 11 February 2016

Moa: Jag vill jättegärna göra något mysigt på Alla hjärtans dag men min kille tycker att det är astöntigt att fira den. Hur får jag honom att tänka om?

Karin Isberg, relationscoach: Tycker han att det är töntigt så tycker han; det kan du inte ändra på. Men du kan tala om för honom att det skulle betyda mycket för dig om ni gör någonting tillsammans.

13:19, 11 February 2016

Jasmine: Jag skulle vilja ha lite tips på aktiviteter att göra tillsammans med min pojkvän på alla hjärtans dag, någon aktivitet som visar att jag tänkt till! Kram

Karin Isberg, relationscoach: Fråga din pojkvän vad som skulle göra honom glad. De flesta blir bara glada när någon anstränger sig för att lyssna och ta våra önskningar på allvar. Det gör inte din aktivitet sämre, tvärtom kan du vara säker på att den blir uppskattad!

13:20, 11 February 2016

Lena: Varför blir vi egentligen stressade av att behöva fira alla hjärtans, te x om man är singel

Karin Isberg, relationscoach: För det första: vi behöver inte fira Alla hjärtans dag. Vi väljer att göra det, precis som vi väljer att fira jul. Och Alla hjärtans dag är på många sätt som jul: en helt vanlig dag som vi väljer att lägga in massa symbolik i.

13:23, 11 February 2016

Annika: Jag och min man tänker helt olika inför Alla Hjärtans Dag. Han vill slå på stort med både blommor och godis, medan jag nästan blir provocerad. Resten av året är det nämligen inte så mycket blommor och snälla ord. Det känns inte helt ärligt. Lite som om han gör det för att slippa dåligt samvete. Det har blivit lite laddat efter de första Alla Hjärtans dag i vårt förhållande som blev jättejobbiga, så jag vågar inte ta upp mina känslor med honom.

Karin Isberg, relationscoach: Om du inte säger vad du tycker kommer det sannolikt aldrig att bli någon förändring. Du kan till exempel säga: "Älskling, jag vet att du verkligen anstränger dig för att göra en fin Alla hjärtans dag och jag uppskattar det. Men det som jag verkligen skulle vilja ha från dig är mer uppskattning alla andra dagar. Jag blir mycket gladare för en komplimang från dig en helt vanlig tisdag än vad jag blir för alla snälla ord på Alla hjärtans dag."

13:25, 11 February 2016

Monica : Fattar inte grejjen med Alla Hjärtans Dag. Är det inte meningen att man ska uppskatta varandra varje dag?

Karin Isberg, relationscoach: Jo självklart är det så. Och ju mer vi visar uppskattning och kärlek för varandra i vardagen, desto mindre viktigt känns Alla hjärtans dag. Om du känner att din partner älskar, uppskattar och ser dig i er relation har ni ju Alla hjärtans dag alla dagar :)

13:26, 11 February 2016

Ängslig: Jag är singel och ensam om det i min bekantskapskrets. Jag vet att det är dumt, men jag tycker att det är jobbigt när dom lägger ut alla gulliga ord som de får av sina partners. Jag vill så gärna ha en egen kärlek. Jag vill försöka kunna dela deras lycka, men jag kan inte. Hur ska jag göra.

Karin Isberg, relationscoach: Det är inte konstigt att du tycker det är jobbigt; det blir ju en påminnelse för dig vad du inte har. Sluta döm dig själv för det. Svartsjuka är naturligt i vissa lägen. Om du erkänner för dig själv att du är avundsjuk blir känslan lättare att hantera.

13:27, 11 February 2016

Isa: Ska jag ta det personligt om min kille inte tycker det är nån idé att fira alla hjärtans dag? OM jag inte tagit upp det skulle vi säkert inte ha gjort ngt speciellt.

Karin Isberg, relationscoach: Nej, du ska absolut inte ta det personligt. Det har ingenting med dig att göra. Men du verkar ha tagit upp det med honom och då har ni bestämt att göra någonting tillsammans. Det ska du ta personligt - för det visar att han bryr sig om dig.

13:29, 11 February 2016

Chris: Kan jag "tvinga" min partner att fira alla hjärtans dag även om hen tycker att det är jätteonödigt. Borde hen"ställa upp" eller borde jag "chilla"

Karin Isberg, relationscoach: Man kan aldrig tvinga en annan människa att göra någonting. Om din partner ställer upp för att du annars blir sur kommer hen att känna sig missnöjd och om du chillar kommer du att bli besviken. Berätta i stället att du förstår att Alla hjärtans dag känns onödigt för din partner, men att det är viktigt för dig och att du skulle bli jätteglad om ni kan göra någonting tillsammans.

13:30, 11 February 2016

Lena: Min man tycker att det är kommersiellt trams men jag blir besviken om jag ej blir firad, jag firar ju honom - hur ber jag om att bli firad på bästa sätt?

Karin Isberg, relationscoach: Din man kan fortsätta tycka att det är kommersiellt trams men ändå fira om han vet att det är viktigt för dig. Det är inte konstigare än att många vuxna tycker att julen är kommersiellt trams men firar det ändå eftersom de vet att julafton betyder mycket för deras barn.

13:32, 11 February 2016

Vilken inspirationskälla!

Bild: Hillevi Wahl

Hillevi om priset: ”Kan prata om alkoholism som om det vore fiskpinnar”

INRE HÄLSA Vardagspuls hälsoinspiratör Hillevi Wahl växte själv upp i en missbruksfamilj. Nu vinner hon pris för sitt sätt att föreläsa och skriva om beroendeproblematik.

Ny studie

Bild: Johnér

Du blir lyckligare av att bo ensam

KROPP & HÄLSA Grattis alla singlar! Det kan vara lätt att tro att man är lyckligare i en relation än som ensam, men en ny studie visar tvärtom. 

Nya 4-7-8-tekniken:

Bild: Johnér Bildbyrå

Knepet som ska hjälpa dig att somna på 60 sekunder

KROPP & HÄLSA Blev det en sömnlös natt? Sömnexperten Andrew Weil har skapat en teknik som ska få dig att komma till ro – och dessutom hjälper dig att kontrollera ilska.

Det bästa från Vardagspuls TV

   Följ Vardagspuls bloggare

   Varningssignalerna

   Bild: Johnér

   Så kan hälsoappen göra dig sjuk

   INRE HÄLSA Hälsoapparna och aktivitetsarmbanden gör att vi rör på oss mer och sitter stilla mindre. Men självmätningen kan också gå till överdrift – och göra att vi mår sämre. Här är varningssignalerna du ska hålla utkik efter.

   Psykisk ohälsa

   Bild: Johanna Berghänel och Johnér

   Johanna led av självupplevd fulhet

   INRE HÄLSA Allt började med en elak kommentar om hennes utseende. "Den kommentaren gav mig en så kraftig ångestattack att jag började gömma mig på skoltoaletten och hålla handen för munnen när jag pratade"

   HSP

   Bild: Johnér

   Är du högkänslig? Så vet du – och så påverkas din hälsa

   INRE HÄLSA Känner du ibland att du måste gå och lägga dig i ett mörkt rum efter en dag full av intryck på stan? Då finns risken att du är högkänslig – eller chansen, beroende på hur du ser det.

   Läskiga listan

   Bild: Johnér Bildbyrå

   Det här är svenskarnas vanligaste fobier

   Är det något som får dig att hoppa högt av rädsla? Här är svenskarnas vanligaste fobier, är din en av dem?

   Stressexpertens råd

   Bild: Malin Hägglöf, Pixabay

   Malin blev så utbränd att hon inte kunde gå – nu hjälper hon andra

   INRE HÄLSA Efter att ha drabbats av en svår utmattning bestämde sig Malin Hägglöf för att lära sig mer om vad som drabbat henne – och utbildade sig till stressterapeut.

   Intervju

   Bild: Johnér

   Träningen hjälpte Stellan att bli av med sin depression

   MOTION & TRÄNING Stellan Sverne, 42, är ett levande bevis på att depression är effektivare bot mot depression än antidepressiva läkemedel. 

   Ernst Kirchsteiger

   Bild: Vardagspuls

   ”Jag tror faktiskt på evig kärlek”

   INRE HÄLSA Folkkäre programledaren Ernst Kirchsteiger är aktuell med ännu en säsong av Sommar med Ernst. Här avslöjar vad som är nyckeln till ett långt och lyckligt förhållande.

   8 saker att hålla koll på

   Bild: Johnér

   Är du introvert? Tänk på det här

   KROPP & HÄLSA Är du en sådan som blir utmattad av att gå på fest med många främlingar? Då kan det vara så att du är introvert. Och det kan påverka dig mer än du tror.

   Studie visar:

   Bild: Johnér Bildbyrå

   Äckligt med stora kryp – ett sundhetstecken

   Stora kryp och snuskiga toaletter, att vi reagerar med ”Äuuuuh”-känslor har en väldigt smart funktion för vår hälsa, enligt forskarna.

   Bild: Vardagspuls

   Tobias Karlsson: "Jag var alltid den som blev vald sist på brännbollen"

   KLIPP Dansaren Tobias Karlsson som är aktuell med en ny dansföreställning gästade programmet för att berätta om utanförskapet han kände under skolåren

   Humörhöjare?

   Bild: Johnér

   Nedstämd? Gråt en skvätt så känns det bättre

   INRE HÄLSA Mår du bättre av att gråta en skvätt? Du är inte ensam. Gråt kan faktiskt fungera som en humörhöjare.

   Stress-verktyg

   Bild: Johnér Bildbyrå

   6 effektiva sätt att dämpa stress

   INRE HÄLSA Behöver du komma ner i varv? Här är metoderna som fungerar, enligt forskningen.

   Louise Hallin

   Bild: Vardagspuls-Mårre

   ”Han sover till 14 – vi blir galna!” Louise: ”Det är normalt”

   INRE HÄLSA Vad gör du när ditt gulliga barn förvandlas till en annan varelse som sover länge på dagarna, är stingslig och ifrågasätter dig? Louise Hallin har svaret på hur tonåringen ska bemötas.

   Bild: Johnér

   Det menar tonåringen – egentligen

   ORDLISTA Det är inte alltid lätt att förstå vad tonåringar menar. Ibland undrar du kanske om ni ens pratar samma språk. Men det går att lära sig! Vardagspuls har samlat ihop några grundglosor från dagens snåriga tonårsspråk.

   Bild: Hillevi Wahl

   Hillevi Wahl: Inget barn vill att föräldrarna ska dricka

   BLOGG Vi kan inte längre hävda att det bara är alkisbarn som far illa av de vuxnas drickande. Inget barn vill att föräldrarna ska dricka, skriver Vardagspuls bloggare Hillevi Wahl. 

   Utmattningsdepression

   Bild: Johnér

   Så undviker du att drabbas

   INRE HÄLSA Ibland kan jobbstressen eller i privatlivet bli för mycket och leda till utmattningsdepression. Men hur känner du igen de första varningssignalerna och hur undviker du att drabbas? Vardagspuls ger dig experternas bästa råd.