gelehjärtan rosor Bild: Johnér

Nyckeln till en fungerande kärleksrelation

Relationscoachen om vanliga misstag – och hur du undviker dem

Dagar som Alla hjärtans dag blir ofta laddade och besvikelsen blir extra stor om förväntningar inte infrias. Här berättar relationscoachen Karin Isberg vilka de vanligaste orsakerna är till att relationer går i kras och avslöjar knepen som gör att de faktiskt håller.
– Oftast grundar sig våra bråk i något annat än vad själva bråket handlar om.

Publicerad 2016-02-10 | Vardagspuls

Karin Isberg har själv upplevt stora utmaningar i livet med depression, ångest, koma och hjärntumör. Hon har studerat neurovetenskap, psykologi och österländsk visdom och har skrivit flera böcker om relationer och välmående, bland annat 10 steg till att finna rätt partner, Deprimerande enkelt och Nakendiscot.
Nedan listar hon tre saker som kan vara värda att alltid ha med sig i en relation.  1. Utgå från att din partner älskar dig och vill dig väl
    Om man utgår från att man har en partner som egentligen inte är kär och hellre vill vara med någon annan känner man sig hotad och fäller ofta elaka kommentarer. Utgå i stället för att din partner verkligen älskar dig och bryr sig om dig. Hen kanske inte alltid gör rätt, men hen har goda avsikter. Med den inställningen blir man naturligt öppen, varm och kärleksfull mot sin partner.
  1. Ge bekräftelse och den uppskattning som din partner vill ha
    Gissa inte hur din partner vill bli bekräftad. Fråga i stället vilken sorts uppskattning och bekräftelse hen vill ha. Svaret kanske är ”Jag vill få komplimanger” eller ”Jag vill få beröring från dig”. Många tycker att en partner borde veta, men vi är inte tankeläsare.
  2. Visa att du ser din partner
    En framstående äktenskapsforskare som stoppade in nyetablerade par i ett labb som utåt sett liknade ett hotell, kunde efter bara några dagar, till 90 procent, se vilka par som skulle stanna i förhållandet och vilka som skulle gå isär. Mycket berodde på hur mycket de visade att de såg sin partner och tog sig tid att ge uppmärksamhet.

Karin Isberg förklarar med ett exempel:
– Om du säger "Kolla vilket härligt väder” så betyder det att du vill ha en stunds kontakt och samhörighet med din partner. Om din partner bekräftar med se på dig, le och svara "Ja, verkligen” betyder det att ”Jag hör dig och jag ser dig, du är viktig för mig.” – Om din partner i stället läser tidningen utan att möta din blick och svarar med ett "Mmm..." så känner vi oss ignorerade och inte sedda. Det här är grunden till många konflikter, att vi inte känner oss värdefulla för vår partner, säger Karin Isberg och menar att våra bråk oftast grundar sig i något annat än vad själva bråket handlar om.
– Det är små beteenden som gör att vi känner oss kränkta och svikna.

”Förälskelse har inget med kärlek att göra”

– Är man förälskad så är man lite dum i huvudet, säger Karin Isberg och jämför förälskelse med att man knarkar adrenalin samtidigt som man lider av ångest.
– Förälskelse har inget med kärlek att göra, vi behöver inte tänka på hur vi beter oss. Det är bara hjärnkemi och en hjärna ur balans. Medan kärlek är medvetet. Det är omtänksamma handlingar som visar att jag tycker om dig och bryr mig om dig.

 Vad tycker du om alla hjärtans dag?

– Jag tycker generellt att dagar som har en stark laddning i sig skapar problem. Vi förbereder oss och känner massa saker inför dagen och om den inte blir som vi vill så blir det nästan tragiskt. Om du är singel och gärna vill ha en relation så är det så uppenbart ”in your face” för du har faktiskt ingen som är med dig. Vi skapar plågsamma känslor helt i onödan för en enda dag.

Karins tips för singlar på Alla Hjärtans Dag

Om man känner lite ensam på högtidsdagar som Alla hjärtans dag så ska man göra något riktigt kärleksfullt mot sig själv. När vi behandlar människor kärleksfullt, tycker vi om dem och reagerar på samma sätt tillbaka.

Genom att behandla sig själv kärleksfullt stärker man sin självkärlek. Man får bättre relationer om man respekterar och tycker om sig själv. För en person som tycker om sig själv respekterar inte dåligt beteende. Ju bättre man behandlar sig själv desto mer kärlek och respekt kan vi ge till andra.

Så gör något kärleksfullt för dig själv och tänk till vad du mår bra av! Om det så är att läsa en bok och dricka sitt favorit-te eller se den här filmen som du mår så bra av.