Många är flygrädda men det finns en rad knep du kan ta till själv för att få bukt med rädslan Bild: Johnér och Pixabay

Så blir du av med din flygrädsla en gång för alla

”Tala om för flygpersonalen att du är rädd”

Så här i semestertider är det många som har bokat en flygresa någonstans för att koppla av. Men själva resan till målet kan vara allt annan än avkopplande. Det finns dock en hel del knep du själv kan ta till för att minska, eller kanske till och med bota, din flygrädsla.

Publicerad 2016-07-05 | Senast ändrad 2017-07-07 | Vardagspuls

Många upplever flygrädsla trots att de känner till att flygning är ett säkert sätt att transportera sig jämfört med andra färdmedel. Men att uppleva flygrädsla är inget konstigt i sig eftersom vår rädsla ibland kan vara starkare än vår förmåga att tänka logiskt.

Nyhetsmorgon i TV4  gästades av den erfarne piloten Rolf Bakken som blev inbjuden till programmet för att prata flygrädsla. Rolf Bakken är noga med att poängtera att flyg är det säkraste transportmedlet i hela välden men har förståelse för att människor är flygrädda. Bland sina egna passagerare har han själv märkt av att det finns rädsla och känslor av att inte vara helt bekväm.

– Man vistas i en miljö som man inte är van vid där det är litet och trångt och där man själv inte har någon kontroll, faktorer som spelar in för att många upplever flygrädsla, säger Rolf Bakken.

Anders Hansen chattar om jetlag

”Turbulens kan inte förstöra flygplanet”

Och så är det det där med den där turbulensen som kan få flygplanet att skaka ordentligt. Turbulens beror på att flygplanet kommer in i luftströmmar. Enligt Rolf Bakken är turbulens inte farligt men det är viktigt att ha säkerhetsbälte på sig eftersom du som passagerare sitter mer stilla i stolen då.

Rolf Bakken förklarar också att man alltid kollar av väder- och vindförhållanden från olika meteorologiska institut cirka 30 minuter innan det är dags att ge sig av ut i luften.

– På så vis vet vi vad vi har att vänta under flygningen, säger han.

Bästa tipsen för mellanlandningen

Pilotens 3 bästa tips mot flygrädsla

 1. Se till att få en god natts sömn.
 2. Kom i tid till flygplatsen så att du slipper känna dig stressad.
 3. När du kommer ombord kan du be kabinpersonalen om att få prata lite med piloten. Det kan lugna ner dig.

13 tips som gör dig mindre flygrädd

Nedan har vi sammanställt några kloka råd från sajten flygradd.se och Swedavia.

 1. Fråga dig själv varför du är rädd? När du tagit reda på svaret är det lättare att behandla och förändra din rädsla.
 2. Är du rädd för turbulens? Ta reda på vad det egentligen innebär. Du kommer att känna dig lugnare när du vet.
 3. När det gäller flygolyckor är det faktiskt större risk att du råkar ut för något när du kliver ut i gatan.
 4. Några dagar eller veckor innan resan kan du åka till en flygplats för att bekanta dig med miljön. Kanske kan du ta en fika där och bara titta på flygplanen som lyfter och landar.
 5. Ta på dig kläder som du känner dig bekväm i.
 6. Tala om för flygpersonalen att du känner dig rädd. Förhoppningsvis känns det lugnare efter att du bytt några ord med dem. Personalen är van vid att prata med människor som är flygrädda!
 7. Det är alltid bra att sova och äta ordentligt innan du ska ge dig iväg ut i luften eftersom det lugnar nerverna.
 8. När du väl sitter där i flygstolen, försök fokusera på ditt semestermål och allt kul du ska ha. Försök hålla de negativa tankarna borta.
 9. För en del kan alkohol under flygningen fungera lugnande men kom ihåg att alkohol kan göra att du blir mer rädd.
 10. Konstiga ljud tycker man sig höra då och då under en flygtur. Stilla din oro genom att fråga personalen vad ljudet eller skakningen beror på.
 11. Ta djupa andetag.
 12. Det är inte helt fel att ta med sig någonting som får dig att känna dig som hemma. Kanske en bok eller en film. På så vis kan de obehagliga tankarna skingras och du kan känna dig tryggare och lugnare.
 13. Vid stark oro för att flyga finns det hjälp att få genom kognitiv beteendeterapi, KBT.

Källa: Nyhetsmorgon