Kollegor som jobbar tillsammans och har roligt ihop. Bild: Mostphotos

Bli gladare på jobbet!

"Man måste inte vara kompis med sina kollegor"

Vår arbetsplats är en stor del i vårt liv, vi spenderar ofta mer vaken tid där än i hemmet. De flesta av oss har inte valt sina kollegor och ibland kan det leda till konflikter och irritation. Här tipsar Christina Stielli om hur du kan skapa en trevligare arbetsmiljö med mer arbetsglädje!

Publicerad 2017-05-08 | Agnes Loman

Är du glad varje morgon när du går till jobbet? Förmodligen inte va, det är få förunnat att tycka att varje dag på jobbet är en fest. Christina Stielli är föreläsare och 2016 kom hon ut med boken ”Skapa arbetsglädje!” som handlar om hur man kan få det lite lättare i livet i allmänhet och på jobbet i synnerhet.
– Boken handlar om hur vi kan hantera de motgångar vi möter på arbetsplatsen: stress, gnälliga kollegor. Men också vilket ansvar jag själv har över min arbetsglädje, säger Christina Stielli.

Ditt ansvar att vara glad på jobbet

– Jobbet är inte alltid roligt, det är därför det kallas jobb, för att det är jobbigt, berättar Christina Stielli.
Just av den anledningen menar hon att det är viktigt att fundera över vår attityd på jobbet. Speciellt vilken attityd vi har när vi kommer till jobbet på morgonen.
– Det är svårt att gå från jätteglad till jättearg eller från jättearg och jätteglad. Därför präglar humöret vi har på morgonen hela arbetsdagen, säger hon.
Det är inte alla dagar man kan påverka vilket humör man är på, men i den mån man kan ska man försöka hålla humöret uppe.
– Det är mitt ansvar som arbetstagare, jag är en del av arbetsmiljön. Därför är det viktigt att man har en bra attityd på jobbet, menar Christina Stielli.
En sak som förpestar arbetsmiljön, enligt Christina Stielli, är gnället.
– Ingenting blir bättre av att vi gnäller. Man kan inte prata om arbetsglädje förrän man tagit itu med gnället, säger hon.
Vi blir bra på det vi övar på och om vi gnäller mycket blir vi bra på det, därför kan det krävas lite träning för att sluta gnälla.
– Om någon frågar mig hur det är så har jag ett val. Jag kan gnälla över det som är tråkigt och trist eller fokusera på det som känns kul, säger Christina Stielli. 

Man behöver inte vara kompis med kollegorna

Många av oss spenderar mer tid på arbetsplatsen med våra kollegor än vad vi gör hemma med den vi valt att leva tillsammans med.
– Vi har inte valt våra kollegor så varför skulle man vara tvungen att vara kompisar bara för att man jobbar ihop? säger Christina Stielli.
Vissa kollegor klickar man med och såklart finns då en grund att bygga en vänskap, men i övrigt kan man låta de på jobbet vara ”bara” kollegor.
– Man ska behandla sina kollegor med respekt. Vara personlig men inte privat, råder Christina Stielli. 

Hur hanterar man konflikter? 

Precis som i alla andra relationer så kan det bli konflikter även med kollegorna på jobbet.
– Det viktigaste är att inte gå med problemet för länge och börja prata skit. Om det gått så långt kan det vara läge att ta hjälp av chefen, säger Christina Stielli.
Hon ger även rådet att strunta i den gyllene regeln ”behandla andra som du själv vill bli behandlad”. Istället kan man försöka tänka sig in i den andra personens situation och vara tyst och lyssna en stund.
– Vi pratar ofta för och lyssnar för lite. Om vi frågor vår kollega hur hen upplever problemet och lyssnar på svaret kan man lösa mycket, säger hon. 

Christinas bästa råd

Det finns några saker du kan prova att göra för att se om din arbetsdag förändras.
– Alla på en arbetsplats måste dra sitt strå till stacken. Det behöver inte ta mycket tid eller kosta pengar, men alla kan göra något, säger Christina Stielli. 

  1. Ge din kollega en komplimang. Att någon har gjort ett bra jobb, har en fin tröja eller sagt något smart.
  2. Var generös! Bjud på en kaffe eller släpp fram någon i kön.
  3. Var snäll mot dig själv. Skriv ner de tre bästa sakerna du gjort idag.
  4. Var tacksam! Skriv ner tre saker du är tacksam för.
  5. Le! Du behöver inte vara glad för att le. Om du ler kanske du blir glad och dessutom smittar det.
  6. Säg tack. Var artig mot de människor du möter under dagen: kollegor, busschauffören, lokalvårdarna, familjen... 
  7. Bjud på fika! Köp en bulle och bjud någon som alltid finns där men som du inte alltid uppmärksammar.
  8. Säg det med ord. Skriv ett brev till en person som betytt mycket för dig och tacka.