Barn som läser Bild: Mostphotos

Så får du barnen att läsa på jullovet

Hälsoinspiratören: ”Vi avsätter tid för familjeläsning”

Har du en önskan om att barnen ska spendera mindre tid framför en skärm och mer tid med att läsa? Vår hälsoinspiratör Hillevi Wahl ger några tips på hur du kan få mer läsglädje i familjen. Ett är att föregå med gott exempel och själv lägga undan plattan till förmån för boken.

Publicerad 2017-07-18 | Hillevi Wahl

Jullovet är en härlig tid att läsa böcker. Vi brukar handla på oss kassar med billiga barn- och vuxenböcker på loppis. Jag älskar att läsa böcker. Min man också. Och det är när man har ledig som vi har tid. När man är ledig hackas inte dagarna upp av alla måsten. Men de första dagarna knorrar barnen när vi avsätter tid för familjeläsning: ”Måste vi? Hur länge?” ”En halvtimme”, svarar jag. Och så sätter vi en timer på trettio minuter.

Den andlösa spänningen

Först var det mest för min egen skull – för att jag skulle få total lugn och ro i åtminstone en halvtimme. Men sedan insåg jag hur smart det var. Ungefär som när jag sa åt mig själv – på skarpen – att ”Hillevi, nu måste du faktiskt läsa åtminstone två sidor om dagen!”. Det blev nästan aldrig bara två sidor. Hade jag väl börjat läsa, och boken var bra och spännande, så ville jag ju veta mer. Hur skulle det gå? Vad skulle han svara? Hur gick det med hunden, dog den? Eller fick den leva? Ni vet. Den andlösa spänningen i berättelsen. Jag ser samma sak hända med mina barn.

Sonen ville knappt äta lunch

12-åringen tog fram ”Liftarens guide till galaxen” i går, den samlade serien i en volym. En gigantisk bok på 675 sidor. En riktig tegelsten. Och ja, det är samma barn som kämpade med läs- och skrivsvårigheter de första åren i skolan. Jag tittade förvånat på honom när han tog fram just den boken. Lika förvånat tittade jag och min man på varandra när han fortsatte läsa. Och knappt ville släppa den ens för att äta lunch – en av hans absoluta favoritsysselsättningar.  Boken råkade helt enkelt ligga framme när han skulle ha sin läs-halvtimme. Nu är han helt fast. Att låta böcker ligga framme på ett inbjudande sätt, är ett sätt att få barn att läsa.

Fler bra tips för läsglädje

  1. Läs själva – lugnet och läsglädjen smittar av sig.
  2. Prata om det som barnen läser, fråga om karaktärerna. Om de gillar att rita, be dem rita någon karaktär eller händelse.
  3. Läs högt vid läggdags. Det blir man aldrig för gammal för. Jag älskar fortfarande att ligga bredvid mina barn och höra min man Gunnar läsa ur någon barn- eller ungdomsbok. Det ger mig en insikt om deras värld också.
  4. Låna eller köp böcker barnen verkligen är intresserade av. Det behöver inte vara nobelprisklass. Våra barn gillar till exempel att läsa böcker som skrivits av deras favorit-youtubers.
  5. Ha en fast tid, gärna efter maten på kvällen, när alla ska läsa minst en halvtimme. Det är så otroligt skönt och härligt. Nästan som att få en chokladpralin efter maten. Vi väljer böcker med omsorg, som i en chokladask. Vilken ska jag ta? Vilken är jag sugen på i dag?
  6. Lyssna till radioföljetonger eller inlästa berättelser. Kanske i bilen på väg till nästa resmål?
  7. Hittar ni en författare barnen gillar, låna alla böckerna av just honom eller henne.
  8. Vardagsprata om att vi läser och hur vi läser. Stanna upp i mataffären och läs högt på mjölkpaketen och förvånas över det som sägs i texten.
  9. Vi vuxna är barnens förebilder. Läs så det hörs och läs så det syns och prata om det texten berättar. Ibland berättar jag om något jag läst för min man. Genast vill barnen veta mer. Vadå? Vad pratar ni om? Det kan handla om djuphavsdykning eller kriminalberättelser. De blir lika nyfikna på vad vi vuxna pratar om.
  10. Gör ditt lokala bibliotek till ett vardagsrum för kalla dagar. Här kan man gå och plocka bland böcker, kolla boknyheterna, läsa en tidning, läsa om sådant som händer i bygden, dricka en kopp kaffe, gå på toa, sitta och rita. Bara vara bland böcker är en fin grej.


”Att läsa är en tur och returbiljett till ett äventyr utanför tid och rum, där solen kan lysa ut ur berättelserna och värma läsarna”, säger läsambassadören Anne-Marie Körling så vackert. Jag kan bara hålla med.