Såhär fixar du julen på bara en dag. Planering är viktigt. Bild: Johnér

Så fixar du allt inför julen på en dag

Kanske känner du dig stressad inför jul? Ta det bara lugnt! Med lite planering och hjälp går det mesta att fixa på bara en dag. Här kommer några värdefulla tips.

Publicerad 2016-12-15 | Senast ändrad 2017-12-06 | Vardagspuls

Skriv listor

Tidspressen i december kan vara stor. Istället för att bli stressad av allt som måste göras föreslår vi att du gör listor och planerar smart. Då är det möjligt att göra allt på en och samma dag.

Handla mat online

Det här med att handla och laga julmaten kan vara tidskrävande. Men glöm inte att det även går att handla mat online. Priserna är det inte så stor skillnad på, leveransen är ofta gratis eller billig och går att anpassa till när du är hemma.

Planera dina julklappar

Planera julklappsköpen i god tid innan du ska handla. Var noga med att kolla var du ska köpa varje klapp och om affären har det i lager och vilka öppettider de har. Dessutom går det mesta att köpa online vilket sparar en massa tid. Se även till att du får det levererat i god tid innan julafton.

Beställ granen

Om du inte har hunnit köpa och sätta upp en gran går även det att få levererat hem. Då slipper du dessutom att kånka på den.

Om ekonomi finns

Tillbaka till matspåret eftersom julen handlar om det till stor del. Om det känns för tungt att laga allt själv kan catering vara en bra sak som sparar mycket tid.

Knytkalas för hela slanten

Varför ska bara en vara ansvarig för maten? En modern och vettig sak kan vara att planera jullunchen som ett knytkalas. På så sätt överbelastas inte en enskild person.

Planera ditt pynt

Bestäm i förväg hur du ska pynta. Rita eller skriv gärna hur det ska se ut så att du kommer ihåg. Kanske kan du till och med köpa pyntet på nätet i förväg?

Kom ihåg!

Om du valt att köpa mycket saker online, glöm inte att köpa presentpapper. Det vore ju tråkigt om du sitter med alla klappar klara men har inget att slå in det med. Glömmer du i alla fall så fungera alltid tidningspapper...

Sist men inte minst: Ta det lugnt och njut! Det viktigaste på julen är ju trots allt att ta hand om sig själv och sina nära. Vem bryr sig om det är lite smuts i hörnen eller om köttbullarna blev lite brända? Förmodligen ingen förutom du.