dumpad, ledsen Bild: Johnér

Så kommer du vidare efter ett krossat hjärta

7 tips

Det händer alla.
Att bli dumpad av någon man älskar kan slå undan benen på vem som helst.
Och de flesta av oss måste hantera det någon gång i livet.
Men även om det känns omöjligt att komma över i stunden så finns det knep som gör det enklare att gå vidare.

Publicerad 2015-09-01 | Senast ändrad 2017-08-18 | Vardagspuls

Att få sitt hjärta krossat kan vara en fullständigt bedövande känsla. Och många känner att de överhuvudtaget aldrig kommer att komma över den.

”Jag kommer aldrig att känna så här igen”.  ”Jag kommer aldrig att hitta någon annan”. ”Ingen kommer någonsin att älska mig igen.”

Känns det igen? Låter det som du? Försök – trots smärtan – att tänka logiskt, även om det just nu känns helt omöjligt.

  1. Acceptera. Det första steget mot en ny positiv framtid är att acceptera att din ex-partner har gått – och inte kommer tillbaka. Tillåt dig att gråta och sörja förlusten av dina känslomässiga investeringar, förhoppningar och drömmar.
  2. Prata om det.
  3. Träffa dina vänner. Luta dig mot dina vänner och prata om ditt ex tills du inte längre har något mer att säga.
  4. Mal på och tröttna. När du är fullständigt uttråkad av att höra dig själv mala på –då känns det bättre. När vi pratar om det som smärtar upphör det gradvis att ha makt över oss.
  5. Skäm bort dig själv.
  6. Var snäll mot dig själv. Det är viktigt att du är snäll och tar hand om dig själv när du mår dåligt. Ta långa, varma, doftande bad. Spela härlig musik. Ät det tycker mest om – och släpp in och låt andra komma dig när och ta hand om dig när du själv inte orkar.
  7. Motionera. Fysisk aktivitet lyfter humöret eftersom det bidrar till att höja nivån av må bra-endorfiner i hjärnan. Träning kickar också ett viktigt budskap till hjärnan – jag är viktig och tar hand om mig själv.